Studiu citat de Reuters: Defrişările legate de culturile de cafea din Brazilia au ajuns la 737.000 de hectare între 2002 şi 2023

culturi de cafea Brazilia irigatii resurse de apa in scadere Foto: Dreamstime

Suprafeţele defrişate din Brazilia, legate de culturile de cafea, au ajuns la 737.000 de hectare între 2002 şi 2023, potrivit unui raport publicat miercuri, care avertiza că impactul negativ asupra mediului din pierderea pădurilor ar putea afecta industria cafelei din ţară, relatează RADOR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Intervenţiile directe – unde terenurile au fost despădurite pentru a se cultiva cafea – au dus la defrişarea a aproximativ 312.803 de hectare în această perioadă, se arată în raportul Coffee Watch, adăugând că restul provine din pierderi suplimentare de păduri în fermele de cafea. Brazilia este cel mai mare producător şi exportator de cafea din lume, producând anual zeci de milioane de saci de cafea de câte 60 de kilograme.

Cu toate acestea, viitorul său este în pericol, a spus Coffee Watch, din cauza impactului pierderii pădurilor asupra ploilor necesare pentru culturi.

„Brazilia trebuie să îşi schimbe urgent cursul, deoarece această defrişare nu este doar un dezastru de carbon şi biodiversitate – ci distruge şi ploile şi duce la pierderea de recolte”, a declarat directoarea Coffee Watch, Etelle Higonnet, într-un comunicat.

În Minas Gerais, statul brazilian cu cea mai mare producţie de cafea, opt din ultimii zece ani au înregistrat deficite de precipitaţii, a precizat Coffee Watch, adăugând că misiunea satelitară Soil Moisture Active Passive a NASA arată că umiditatea solului a scăzut cu până la 25% în şase ani în zonele cu cea mai mare producţie.

În timp ce cultivatorii de cafea din Brazilia s-au bazat în mod tradiţional pe ploile abundente de primăvară şi vară ale ţării, secetele din ultimii ani i-au împins pe fermieri să exploreze opţiuni costisitoare de irigaţii pentru a ţine pasul cu cererea globală.

La întocmirea concluziilor raportului au fost combinate date de la MapBiomas, Hansen Global Forest Change şi NASA, printre alte surse. Cultivatorii brazilieni de cafea trebuie să adopte practici agroforestiere durabile – utilizate în prezent în mai puţin de 1% din zonele cheie de cafea – pentru a se asigura viitorul industriei, se arată în raport.

Grupul brazilian de exportatori de cafea, Cecafe, a declarat că raportul se concentrează pe defrişările din municipalităţi întregi şi nu analizează dinamica conservării vegetaţiei native în fermele de cafea în sine.

Cecafe a făcut referire la un studiu publicat de Universitatea Federală din Minas Gerais în 2023, care a constatat că 99% din cele 115.000 de proprietăţi producătoare de cafea înregistrate în registrul de mediu rural nu au înregistrat defrişări semnificative din 2008 încoace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *