Cunoscuta publicație gastronomică Taste Atlas a actualizat de curând celebrul său top periodic al celor mai interesante tipuri de brânză din lume.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
E drept și se știe faptul că România nu are o tradiție a brânzeturilor de nivelul Italiei sau al Franței, dar e, oricum, meritorie, prezența însăși în top. Brânza de burduf ocupă poziția 77, în condițiile în care multe țări din centrul și estul Europei și din Balcani nu sunt deloc prezente. Cu mici excepții: Polonia și Muntenegru.
Primul loc ca număr de brânzeturi prezente în top 100 mondial îl ocupă Italia, cu 33 de prezențe, pe primul loc fiind, cum alfel, celebrul Parmigiano Reggiano. Este urmată de Franța, cu 19 tipuri de brânză prezente.
Urmează cu un număr apreciabil de brânzeturi tradiționale și Elveția, Germania, Spania, Portugalia, Grecia. Surprinzător, nicio brânză din Olanda, cu tradiție în domeniu, nu este prezentă. Însă apar unele brânzeturi din Brazilia, Mexic, și unul chiar din Africa.
Lista actualizată pe 10 iunie
- Parmigiano Reggiano (Italia)
- Mozzarella di Bufala Campana (Italia)
- Stracchino di Crescenza (Italia)
- Graviera Naxou (Grecia)
- Queijo Serra da Estrela (Portogallo)
- Burrata (Italia)
- Saint-André (Francia)
- Reblochon (Francia)
- Pljevaljski Sir (Montenegro)
- Mont d’Or (Francia)
- Grana Padano (Italia)
- Crottin de Chavignol (Francia)
- Pecorino Romano (Italia)
- Melichloro (Grecia)
- Brillat-Savarin (Francia)
- Provolone del Monaco (Italia)
- Pecorino Sardo (Italia)
- Bryndza Podhalańska (Polonia)
- Queijo de Azeitão (Portogallo)
- Pecorino Toscano (Italia)
- Provolone Valpadana (Italia)
- Comté (Francia)
- Vacherin Mont d’Or (Francia/Svizzera)
- Queijo Canastra (Brasile)
- Oaxaca Cheese (Messico)
- Queijo São Jorge (Portogallo)
- Toma Piemontese (Italia)
- Bleu d’Auvergne (Francia)
- Beaufort (Francia)
- Stracciata (Italia)
- Sbrinz (Svizzera)
- Piave Vecchio (Italia)
- Manchego Viejo (Spagna)
- Njeguški Sir (Montenegro)
- Provola (Italia)
- Graviera Kritis (Grecia)
- Gorgonzola Dolce (Italia)
- Zamorano (Spagna)
- Raclette (Francia/Svizzera)
- Burrata di Andria (Italia)
- Sulguni (Georgia)
- Queijo Coalho (Brasile)
- Serra do Pico (Portogallo)
- Testouri (Nord Africa)
- Redykolka (Polonia)
- Délice de Bourgogne (Francia)
- Gorgonzola Piccante (Italia)
- Coolea (Irlanda)
- Taleggio (Italia)
- Brillat-Savarin Affiné (Francia)
- Torta del Casar (Spagna)
- Ricotta Salata (Italia)
- Sirene (Balcani)
- Roncal (Spagna)
- Camembert de Normandie (Francia)
- Cabrales (Spagna)
- Mahón (Spagna)
- Stracciatella (Italia)
- Pecorino Siciliano (Italia)
- Touree de L’Aubier (Svizzera)
- Saint-Marcellin (Francia)
- Requeijão (Portogallo/Brasile)
- Kasseri (Grecia)
- Garrotxa (Spagna)
- Halloumi (Cipro)
- Tetilla (Spagna)
- Roncal (Spagna)
- Bleu de Gex (Francia)
- Graviera Naxou (Grecia)
- Asiago (Italia)
- Saint-Nectaire (Francia)
- Etorki (Francia)
- Queijo Serra da Canastra (Brasile)
- Azeitão (Portogallo)
- Chabichou du Poitou (Francia)
- Serra da Vila (Portogallo)
- Brânză de burduf (Romania)
- Pecorino di Filiano (Italia)
- Caciocavallo Silano (Italia)
- Castelmagno (Italia)
- Valdeon (Spagna)
- Fontina Valdostana (Italia)
- Ossau-Iraty (Francia)
- Formaggio di Fossa di Sogliano (Italia)
- Bleu des Causses (Francia)
- Bagòss (Italia)
- Scamorza (Italia)
- Feta (Grecia)
- Casu Marzu (Italia)
- Bleu de Bresse (Francia)
- Ricotta di Bufala Campana (Italia)
- Fromage de Herve (Belgio)
- Queso Majorero (Spagna)
- Pecorino di Pienza (Italia)
- Tilsiter (Germania/Svizzera)
- Fontina (Italia)
- Queijo do Pico (Portogallo)
- Queso Idiazábal (Spagna)
- Anevato (Grecia)
- Serra da Estrela Velho (Portogallo)