Indiferent dacă o faci acasă sau cumperi o pâine din magazin, beneficiile pâinii cu maia sunt numeroase, potrivit prevention.com.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Maiaua tradițională este făcută doar din făină, apă, sare și un starter de maia, care conține bacterii și drojdii care apar în mod natural. Compoziția microbiană a fiecărui starter este unică, contribuind la aromele distincte ale pâinii,” spune Stephani Johnson, profesor asociat în cadrul Departamentului de Științe ale Nutriției Clinice și Preventive de la Școala de Profesii în Sănătate a Universității Rutgers.
Pâinea cu maia, bogată în probiotice, benefică pentru sănătatea intestinală
Dar pâinea cu maia nu este doar o alternativă gustoasă la alte tipuri de pâine. „Bacteriile cu acid lactic și drojdiile sălbatice creează prebiotice, precum inulina, și amidon rezistent în timpul fermentării. Inulina și amidonul rezistent sunt carbohidrați complecși care ajută la promovarea sănătății intestinale,” spune nutriționista Evelyn Arteche, de la Cooper University Health Care.
De asemenea, pâinea cu maia are, de asemenea, de obicei, un termen de valabilitate mai lung și o textură mai bună decât multe alte tipuri de pâine, spune Johnson.
Este sănătoasă pâinea cu maia?
Este important de menționat că avantajele pentru sănătate pe care le aduce maiaua se bazează, în mare parte, pe date din analize chimice și in vitro, nu din studii pe oameni. Așadar, nu avem încă o imagine completă a efectelor acesteia asupra sănătății umane, spune Arteche.
Totuși, maiaua poate aduce numeroase beneficii datorită procesului său unic de fermentare. Inulina, în special, ajută la creșterea bacteriilor bune din intestin, care pot elimina bacteriile „nesănătoase”, contribuind astfel la creșterea imunității împotriva anumitor boli.
Pe lângă potențialul sprijin oferit sănătății intestinale, „pâinea cu maia a fost asociată cu o sănătate metabolică îmbunătățită, inclusiv niveluri mai bune ale glicemiei și colesterolului,” spune Johnson. Asta ar putea însemna un răspuns glicemic mai scăzut și o sensibilitate la insulină mai bună în comparație cu alte tipuri de pâine.
Aceste beneficii, pe termen lung și în combinație cu alte alegeri sănătoase de stil de viață, pot contribui la gestionarea greutății și reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare.
Fermentarea reduce, de asemenea, conținutul de gluten, făcând pâinea mai ușor de digerat pentru persoanele cu sensibilitate ușoară la gluten. Totuși, aceasta nu este potrivită pentru persoanele cu boală celiacă.
Cum să alegi o pâine cu maia sănătoasă
Pâinea cu maia este disponibilă aproape peste tot în zilele noastre, dar nu toate sortimentele sunt la fel de hrănitoare. De exemplu, deși maiaua este adesea făcută cu făină rafinată, ea poate fi preparată și cu cereale integrale, ceea ce îi îmbunătățește valoarea nutritivă, spune Johnson.
Citirea etichetei te va ajuta să faci cea mai bună alegere. „Când cumperi pâine cu maia, caută variante cu cât mai puține ingredient. O maia autentică ar trebui să conțină doar făină, cultură de maia, apă și sare. Ideal, produsele din magazin ar trebui să respecte această listă simplă,” spune Johnson.
Din păcate, multe sortimente produse în masă conțin ingrediente adăugate precum oțet, drojdie și gluten din grâu adăugat. Aceste adaosuri pot afecta atât aroma, cât și beneficiile pentru sănătate ale pâinii:
Oțetul poate fi adăugat pentru a accentua gustul acru. „Dar o maia adevărată capătă acea aromă caracteristică în mod natural, prin fermentare microbiană,” spune Johnson.
Drojdia poate fi folosită pentru a îmbunătăți textura și a accelera dospirea. „Totuși, asta poate însemna că aluatul nu a trecut printr-un proces complet de fermentare, ceea ce reduce beneficiile pentru sănătatea intestinală,” spune Johnson.
Glutenul din grâu adăugat este un aditiv folosit pentru a întări structura pâinii. Fermentarea tradițională a maielei degradează în mod natural glutenul, făcând pâinea mai ușor de digerat. „Adăugarea de gluten poate reduce acest beneficiu, făcând pâinea mai puțin potrivită pentru persoanele cu intoleranță la gluten,” spune Johnson.
Cum să faci o pâine cu maia sănătoasă
În primul rând, asigură-te că aloci suficient timp pentru ca fermentarea să aibă loc. Este nevoie de aproximativ cinci zile sau mai mult pentru o fermentare adecvată, spune Arteche.
Apoi, asigură-te că starterul tău – pe care îl poți cumpăra online, din unele brutării sau îl poți face acasă – este activ și sănătos. Potrivit lui Johnson, starterul tău ar trebui să:
- Se dubleze în volum înainte de utilizare, ceea ce indică o fermentare activă.
- Aibă o aromă ușor acrișoară, semn al activității bacteriene sănătoase.
- Prezentă bule vizibile, semn al unei fermentări active.
- Nu aibă decolorări sau mucegai, semne ale alterării.
Pâinea finală ar trebui să crească semnificativ în timpul fermentării principale și să aibă o aromă ușor acrișoară, specifică fermentației naturale. Coaja trebuie să fie crocantă, iar miezul ușor elastic și pufos.
Atenție, ca în cazul oricărei pâini, ai grijă la dimensiunea porțiilor, combin-o cu grăsimi sănătoase și proteine, și alege variante din cereale integrale, dacă este posibil, pentru a obține cel mai bun aport nutritiv.
