Apa este cea mai bună metodă de hidratare. Dar consumul de apă după ce mănânci fructe îți poate face mai mult rău decât bine. Iată, potrivit healthshots.com, cum acest obicei îți poate afecta organismul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Probabil știi deja că nu este recomandat să bei apă imediat după masă. Asta pentru că poate încetini digestia și poate cauza alte probleme de sănătate. În cazul fructelor, consumul de apă după ce le mănânci nu este considerat sigur, deoarece acestea sunt suculente și conțin deja o cantitate mare de apă. Prin urmare, nu ar trebui consumate împreună cu apă.
De ce este rău să bei apă după ce ai mâncat fructe
Shweta Mahadik, nutriționist clinic, enumeră cinci motive pentru care ar trebui să eviți consumul de apă după ce ai mâncat fructe:

- Poate genera crampe stomacale – Fie că este vorba de kiwi, jackfruit, fructul pasiunii sau guava, fructele conțin mult zahăr și drojdie. Consumul de apă după fructe diluează acizii din stomac, creând un mediu propice dezvoltării drojdiei. Acest lucru duce la producerea de dioxid de carbon și alcool, provocând acumulare de gaze în stomac. Gazele pot duce la balonare și crampe abdominale, potrivit Colegiului American de Gastroenterologie.
- Poate afecta nivelul de pH al organismului – Fructele, în special pepenele roșu, au un conținut ridicat de apă. 100 de grame de pepene roșu conțin 91,4 grame de apă (conform Departamentului Agriculturii din SUA). Consumul de apă după astfel de fructe (precum pepene roșu, pepene galben, castraveți, portocale și căpșuni) poate dezechilibra nivelul de pH din sistemul digestiv, făcând stomacul mai puțin acid.
- Poate încetini digestia – Apa consumată imediat după fructe poate interfera cu procesul de absorbție și digestie, ducând la aciditate. Din acest motiv, unele persoane se simt rău după ce consumă fructe. Este recomandat să aștepți cel puțin o oră înainte de a bea apă.
- Diluează sucurile gastrice – Ar trebui să bei apă la o oră după ce ai mâncat fructe. Apa consumată imediat după fructe diluează sucurile gastrice și enzimele digestive necesare pentru digestie. Această diluare reduce secreția de enzime digestive, ceea ce poate duce la arsuri stomacale și aciditate.
- Crește nivelul de zahăr din sânge – Apa consumată după fructe încetinește digestia, lăsând o cantitate mare de hrană nedigerată în sistem. Aceasta este transformată în grăsime și duce la o creștere a insulinei, ceea ce poate crește glicemia și favoriza apariția diabetului. Această boală cronică poate provoca orbire, insuficiență renală și atacuri de cord, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.