Banat – Regiune Gastronomică Europeană în 2028. Un nou proiect strategic în vestul României / Va aduce în zonă numeroase evenimente, nu doar cele care au legătură cu bucătăria, ci și culturale și artistice

FOTO Visit Timiș Bănățenii tânjesc după un nou titlu european FOTO Visit Timiș

După ce Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii în 2023, orașul țintește un nou titlu european major: Banat – European Region of Gastronomy (Regiune Gastronomică Europeană) în 2028. Până acum, România a deținut acest titlu o singură dată, în 2019, prin Sibiu, un oraș care a fost și Capitală Culturală Europeană. Toate eforturile din județul Timiș vor fi canalizate pentru obținerea acestui titlu, mai ales că există deja mecanisme și structuri funcționale, dezvoltate în timpul anului în care Timișoara a fost Capitală Culturală Europeană.

Responsabilitatea proiectului îi revine Simonei Neumann, cea care a implementat, alături de echipa sa, proiectul Timișoara – Capitala Europeană a Culturii, conducând timp de nouă ani Asociația „Timișoara 2021”.

„În decembrie, în ultimul moment, am reușit să ne înscriem pentru competiția care va avea loc în 2025, pentru titlul din 2028. Vom avea un dosar de candidatură, există un regulament cu criterii foarte precise. Dosarul va fi depus pe 31 mai 2025, iar în octombrie 2025 va avea loc vizita juriului. Ulterior, se va anunța rezultatul, dacă vom obține sau nu titlul de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2028. Pot să spun că este aceeași filosofie ca la Capitala Europeană a Culturii, o competiție similară organizată de Comisia Europeană”, a declarat Simona Neumann pentru G4Food.

Simona Neumann FOTO arhivă personală

Taxa de înscriere a fost de 25.000 de euro

Proiectul Regiunea Gastronomică Europeană este coordonat de Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Artă și Turism, cu sediul la Barcelona (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism – IGCAT).

„Mai multe orașe pot concura și toate regiunile pot primi titlul. Una nu o exclude pe cealaltă. Concursul se bazează pe gradul de îndeplinire a criteriilor. Am văzut titluri în ziare care afirmau că am câștigat deja, dar nu este adevărat. Nu suntem Regiune Gastronomică Europeană în 2028, ci doar ne-am înscris în concurs! A fost plătită o taxă de înscriere de 25.000 de euro, dar procesul nu este atât de simplu. Pregătirea va dura și va trebui susținută. Este un criteriu important. Concursul se va desfășura pe tot parcursul anului 2025”, a explicat Neumann.

FOTO Visit Timiș

„Vom putea scrie istorie cu acest proiect”

Proiectul Regiunea Gastronomică Europeană e o înțelegere foarte largă a culturii gastronomice. Nu este vorba doar de mâncare, ci de integrarea gastronomiei în istoria și cultura locului, în turism etc.

„Este un proiect extraordinar de frumos. Vom putea scrie istorie cu acest proiect. Vom obține din nou expunere internațională, dar vrem să derulăm programe care să consolideze identitatea regională, să-i facem pe oameni mândri de patrimoniul lor cultural și gastronomic. Proiectul va sprijini economia locală, va promova turismul durabil și va pune accent pe inovație și învățare, fiind necesară dezvoltarea de competențe noi în acest domeniu. De asemenea, va crește conștientizarea oamenilor în ceea ce privește alimentația, stilul de viață sănătos și sustenabilitatea”, a adăugat Neumann.

FOTO Visit Timiș

Simona Neumann a revenit la Timișoara după ce, în ultimii ani, a lucrat la București, ca director general al Confindustria, un patronat al firmelor italiene din România. Ulterior, a coordonat proiecte în Republica Moldova: la Primăria Cahul, pentru proiectul Capitala Cultural Creativă a Moldovei, câștigat în 2022, și la Ungheni, pentru dezvoltarea proiectelor în turism.

„Nu ascund faptul că posibilitatea de a aduce încă un titlu Timișoarei, Timișului și regiunii Banat, printr-un titlu de Regiune Gastronomică Europeană, a fost foarte tentantă. Am văzut că au existat încercări și în anii trecuți de a ne înscrie în această competiție. Există o serie de parteneri care și-au dat mâna pentru acest titlu, însă nu s-a concretizat. CJ Timiș a înțeles foarte rapid miza unui asemenea proiect pentru județ și regiune. Iar acest lucru m-a motivat să revin la Timișoara”, a mai completat Simona Neumann.

FOTO Visit Timiș

Vestul țării – epicentru al turismului și gastronomiei locale

Titlul de Regiune Gastronomică Europeană va pune din nou reflectoarele asupra Banatului. Ecosistemul de actori culturali din zonă, creat în timpul proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, este deja funcțional și capabil să organizeze evenimente de amploare.

Simona Neumann își dorește ca impactul acestui proiect să se resimtă și după 2028. „Sibiul a beneficiat de acest titlul în 2019, dar nu a profitat pentru anii următori. Nu s-a mai întâmplat nimic după aceea. Eu aș vrea, cu echipa, să facem ceva care să aibă impact și după anul de Regiunea Gastronomică Europeană. Să fie păstrat unitar conceptul cu care câștigăm, chiar dacă sunt mai mulți parteneri, care să ducă mai departe moștenirea. Titlul acesta e doar un pretext, cu expunere largă internațională, dar cel mai important e să te folosești de el și după aceea pentru a crește potențialul turistic, gastronomic și cultural în regiune”, a adăugat Simona Neumann.

FOTO Visit Timiș

Bănățenii își strâng rândurile

Consiliul Județean Timiș și-a asumat rolul de lider de proiect și va avea ca parteneri Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în Timiş (APDT Timiş), Universitatea de Ştiinţele Vieții „Regele Mihai I al României” din Timişoara, Asociaţia Horetim, Asociaţia „Produs în Banat”, Asociaţia „My Banat” și Asociaţia „Degustaria”.

„Avem și un director creativ, Caius Merșa, un specialist în antropologie culinară, care face cercetări în acest domeniu, el fiind și cel care a lansat ideea și acest proiect, în urmă cu doi ani. Partenerii se vor extinde. În alte regiuni gastronomice s-a ajuns la sute de parteneri. Vom vedea cum putem să beneficiem de voluntarii care au fost în Capitala Culturală Europeană. Din punctual meu de vedere, dacă au și ei deschiderea, vom continua să lucrăm împreună”, a mai declarat Simona Neumann.

FOTO Visit Timiș

În 2024, Regiune Gastronomică Europeană a fost Saimaa din Finlanda. În 2023 a fost Hauts-de-France din Franța. În 2025 este Sicilia, iar în 2026 Kvarner (Croația) și Gozo (Malta) – care va fi în acel an și Capitală Europeană a Culturii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *