Se pare că nord-coreenilor li s-a interzis să mănânce hot-dog, ca parte a unei campanii de combatere a infiltrării culturii vestice.
Dictatorul Kim Jong Un a declarat că servirea acestor cârnați este un act de trădare, relatează The Sun, în contextul popularității crescânde a unui alt fel de mâncare sud-coreean inspirat din SUA.
Persoanele prinse vânzând sau gătind hot-dog-i riscă să fie trimise în cele infame tabere de muncă ale țării, în timp ce regimul din Phenian a decretat, potrivit nypost.com, și că persoanele divorțate ar putea fi închise.
Hot-dog-ul și o tocană de influență Sud Coreeană, interzise
Ca parte a eforturilor regimului comunist din Coreea de Nord de a înăbuși cultura capitalistă în rândul cetățenilor, a fost interzisă nu doar vânzarea de hot-dog, ci și de budae-jjigae – un fel de mâncare asemănător cu o tocană, importat din vecina Coreea de Sud, țară pro-occidentală.
Budae-jjigae – un fel de mâncare picantă coreean-americană care înseamnă „tocăniță de la baza militară” – include printre ingrediente hot-dog. Acesta s-a născut din carnea aruncată de soldații americani staționați în regiune în timpul Războiului Coreean din anii 1950, locuitorii flămânzi folosind aceste resturi pentru a crea tocănițe. Această mâncare fuzionată este considerată că a trecut granița în Coreea de Nord undeva în 2017, la decenii după ce a fost inventată în sud.
Dictatorul a interzis și vânzarea unor prăjituri de orez
Radio Free Asia (RFA) a raportat în noiembrie că autoritățile au interzis acum acest fel de mâncare, alături de prăjiturile de orez opărite tteokbokki, care sunt și ele un fel de mâncare de stradă popular în țara vecină.
Un vânzător din provincia nordică Ryanggang le-a spus celor de la The Sun: „Vânzările de budae-jjigae pe piață s-au oprit. Poliția și conducerea pieței au spus că oricine va fi prins vânzându-le va fi închis.”
Nord-coreenii ajung după gratii și dacă divorțează
Au apărut și informații în decembrie că cetățenii susțineau că persoanele divorțate din Coreea de Nord riscă pedepse de între una și șase luni în taberele de muncă pentru „crimele” lor.
Divorțul este privit cu dezaprobare în națiunea comunistă, fiind considerat un act antisocialist, iar guvernul trebuie să aprobe orice separare legală.
O femeie divorțată care a spus că a fost condamnată la trei luni de muncă forțată în provincia South Pyongan a declarat pentru RFA că femeile primesc pedepse mai dure decât bărbații.
„Sunt aproximativ 80 de femei și 40 de bărbați închisi în tabăra de muncă a județului. Aproape 30 de bărbați și femei au fost încarcerați din cauza decretelor de divorț, iar pedepsele femeilor au fost mai lungi”, a spus ea.