Are banana prea mult zahăr? Iată adevărul despre carbohidrații, caloriile și nutrienții din acest fruct și ce beneficii pentru inimă aduce el

banana zahar BUN Sursa foto: Pexels

Bananele sunt fructe tropicale dulci, care se potrivesc cu tot felul de preparate, de la smoothie-uri și fulgi de ovăz la deserturi. Totuși, dulceața lor provine din zahărul natural, cunoscut și sub denumirea de carbohidrați. Deoarece bananele conțin mai mulți carbohidrați decât alte fructe și majoritatea legumelor, ele au adesea o reputație proastă.

Bananele sunt adesea considerate „bombe de zahăr” sau chiar sunt comparate cu batoanele de ciocolată, dar ar trebui să te îngrijoreze carbohidrații din banane? Iată, potrivit today.com, adevărul despre cantitatea de carbohidrați și calorii din banane, dacă le poți consuma într-o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și cum influențează ele nivelul de zahăr din sânge.

Câți carbohidrați conține o banană?

O banană de mărime medie conține 27 de grame de carbohidrați și 105 calorii. Prin comparație, un măr are 25 de grame de carbohidrați, o jumătate de cană de ovăz are 27 de grame de carbohidrați, iar o cartof dulce de mărime medie conține 24 de grame de carbohidrați.

Dieteticienii recomandă consumul a 45–60% din calorii din carbohidrați. În cadrul unei diete de 2.000 de calorii, aceasta se traduce într-o cantitate de aproximativ 225 până la 300 de grame de carbohidrați pe zi.

Carbohidrații dintr-o banană provin din zahărul natural și fibră, un nutrient care susține sănătatea inimii și digestia. O banană conține și 1 gram de proteine, dar este cel mai cunoscută pentru conținutul său de potasiu, un mineral asociat cu sănătatea inimii. Cercetările au arătat că dietele bogate în potasiu sunt asociate cu niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale, precum și cu riscuri reduse de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral. În plus, un studiu recent a constatat că un consum de banane poate fi corelat cu scăderea tensiunii arteriale diastolice.

Care banane au cei mai mulți carbohidrați?

Este posibil să observi că o banană verde, necoaptă, are un gust amidonat și nu are dulceața naturală a fructului. În schimb, o banană coaptă este foarte dulce și se potrivește perfect în banana bread (pâinea cu banana) sau în deserturi. Pe măsură ce banana se coace, devine mai dulce și, prin urmare, conține mai mulți carbohidrați. Totuși, este dificil să cuantifici exact câți carbohidrați conține o banană coaptă față de una necoaptă. Un studiu a încercat să facă acest lucru, dar cercetătorii au constatat un grad mare de variabilitate.

Pot mânca banane într-o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați?

Depinde de definiția pe care o dai tu unei diete cu un conținut scăzut de carbohidrați. Unii oameni urmează o dietă cu foarte puțini carbohidrați, cu mai puțin de 10% din calorii provenind din carbohidrați. În acest caz, o banană ar putea ocupa prea mult din rașia ta zilnică de calorii.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *