Un aparat special cu care poți topi ciocolata, în care apoi să scufunzi căpșuni sau alte fructe proaspete de Valentine’s Day. Prețul începe de la 50 de lei și poate ajunge la 500, în cazul modelelor mai mari și accesorizate

aparat de topit ciocolată fructe în ciocolată ciocolata fondue foto: confettipartyrentals.com

Ciocolata rămâne o eternă atracție, iar dacă e topită și combinată cu fructe, rămâne mereu un desert rafinat, interesant și sănătos. De Valentine’s Day sau în orice altă zi.

Iar modalitatea optimă de a topi ciocolata și de a o putea consuma în combinație cu fructe proaspete de sezon o reprezintă aparatele electrice de topit ciocolată.

Le mai putem numi și aparat pentru ciocolată fondue, denumirea consacrată la nivel mondial, via limba franceză, a acetui procedeu. Iar în limba română se mai numesc și fântână de ciocolată, atunci când sunt construite pe mai multe nivele și ciocolata lichefiată curge se sus în jos.

Toate aceste aparate de topit ciocolată sunt în realitate o inveție simplă, este vorba în linii mari de o cuvă de regulă din aluminiu alimentar, care are dedesubt o rezistență care încălzește ciocolata în mod controlat și o menține la temperatură constantă.

Pe marile platfome comerciale online prețul lor începe de la circa 50 de lei, versiunea cea mai mică și cea mai simplă, fără accesorii. Și poate depăși nivelul de 500 de lei, în cazul unor mărci mai cunoscute, dar și în funcție de mărime și accesorii – pot fi și pentru zece porții.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Alte modele, fără conectare la priză

În afară de versiunea electrică, mai există și o versiune mai rudimentară, inpirată din cele vechi, tradiționale, apărute pentru prima dată în universul gastronomic francez. Mai exact, e vorba de mici vase din ceramică ce au dedesubt prevăzut un spațiu liber în care se așează o mică lumânare sau spirtieră aprinsă. Alternativ, există și vase de inox accesorizate cu un grătar care le înaltă și sub care se așează același tip de sursă de căldură.

foto: freepik.com

În cazul în care cineva ar vrea să experimenteze un astfel de model, este de reținut că sunt preferabile cele mai mari, cu pereții cât mai groși. Acestea reușesc să disperseze mai bine căldura și, astfel, ciocolata nu riscă să se ardă lipindu-se de pereții ei.

Cum se folosește aparatul pentru topit ciocolată

Versiunile electrice sunt extrem de ușor de folosit: e suficient să fie conectate la priză și să fie pornite, unele au și întrerupător. Încep să se încălzească repede, motiv pentru care atunci când le pornim trebuie să avem pregătită ciocolata și eventual ce mai adăugăm în ea.

Se poate folosi orice fel de tabletă de ciocolată preferăm, dar este indicat să îi adăugăm și o mică parte de smântână dulce lichidă, pentru un nivel de fluiditate optim. În linii mari, o proporție bună este 2 părți de ciocolată și 1 parte de frișcă, în greutate. Opțional, putem adăuga și o cantitate foarte mică de praf de ardei iute. Este o combinație care vine din tradiția precolumbiană a popoarelor din America de sud, unde își are originea arbustul de cacao.

Cu ce fructe merge ciocolata caldă

În ciocolata caldă putem scufunda fructe proaspete sau alte preparate de tip desert simple. Dintre fructe, merg de minune în combinație cu ciocolata topită căpșuni proaspete, felii de portocală, de ananas sau de pere, kiwi, banane, struguri, cireșe, vișine, caise sau piesici. În funcție de sezon.

Iar un desert foarte reușit de tip last minute, mai ales dacă avem oaspeți neașteptați, poate fi orice tip de fursec sau de biscuiți trecuți prin ciocolată. De asemenea, putem folosi această metodă simplă și pentru a glazura cu ciocolată preparate de casă: fâșii de pandișpan sau de cozonac, fursecuri cu unt sau alte preparate, la libera inspirație.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *