Mierea românească, o industrie cu tradiție, dar cu provocări tot mai mari / Marius Marinescu (Asociația Crescătorilor de Albine): „Lanțurile de magazine preferă produse ieftine fără calitate, în detrimentul produselor românești de calitate, dar desigur, la prețuri ceva mai mari” 4 februarie Anamaria Ionescu 1 comentarii
Rata anuală a inflației din Turcia a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele 19 luni / Creşterea preţurilor la alimente şi băuturi nealcoolice s-a atenuat considerabil 3 februarie Redacția 0 comentarii
OPINIE | Exportul de grâu românesc, o necesitate favorabilă fermierilor / Consumul intern, o treime din producția națională / Tema procesării, folosită pentru anumite interese economice 3 februarie Filip Constantin 0 comentarii
Patronatele din industria ospitalităţii solicită majorarea bugetului de promovare turistică a României la 4 milioane de euro în 2025. În 2024 bugetul a fost puțin peste 1 milion 2 februarie Redacția 0 comentarii
ANM: Procesele de creștere și dezvoltare la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă s-ar putea relua lent pe fondul temperaturilor mai ridicate 2 februarie Redacția 0 comentarii
Pâinea făcută în casă este o invenție modernă, aproape un lux pe care în trecut oamenii nu și-l puteau permite, aflăm dintr-o carte dedicată istoriei celui mai vechi aliment al omenirii 24 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Americanii se pregătesc să plătească mai mult pe avocado, cafea și alte mărfuri din afară, după promisiunea lui Trump de a taxa importurile. 15% din hrană provine din alte țări 23 ianuarie Redacția 0 comentarii
Camera Agricolă a Ungariei avertizează în legătură cu consecințele eventualei aderări a Ucrainei la UE 23 ianuarie Redacția 0 comentarii
Sondaj INSCOP: Majoritatea românilor consideră că produsele agricole autohtone sunt mai puțin prezente pe rafturile marilor rețele comerciale din cauza preferinței retailerilor pentru produsele din import 21 ianuarie Redacția 0 comentarii
Brânzeturile sunt un univers care trebuie descoperit, cunoscut, înțeles. Un „affineur” italian propune un decalog esențial pentru a le putea degusta cum trebuie 21 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Supermarketuri fără case de marcat. Mai multe experimente au eșuat, dar altele merg înainte. Cum arată viitorul? 21 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
REI Grup: Autorităţile pregătesc alocări de peste două miliarde euro, fonduri nerambursabile, pentru investiţii în start-up-uri, în T1. 150 de milioane de euro, alocate pentru energie verde în agricultură 20 ianuarie Redacția 0 comentarii
Cum au ajuns americanii să producă orez Texmati, Kasmati și Missimati pornind de la cunoscuta varietate indiană Basmati. Cât este de corectă practica de a „adopta” un produs tradițional al unei alte zone geografice? 16 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
ANALIZĂ | Anul 2025 se anunță tumultuos pentru agricultură. Experții prevăd prețuri scăzute la produsele de bază, evenimente meteo extreme și schimbări în politicile alimentare 16 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Meniuri personalizate și prețuri variabile. Previziuni de evoluție a sectorului HoReCa în 2025, conform unei analize The Fork 15 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Care este diferența dintre o cafea comercială și o specialty coffee? Ce are în plus cafeaua de specialitate? 15 ianuarie Redacția 0 comentarii
Dimensiunea și tendințele pieței globale de semințe comerciale: Semințele modificate genetic (OMG) încep să domine piața globală / Porumbul tolerant la căldură, orezul rezistent la inundații și culturile care pot supraviețui în soluri saline, cele mai atractive culturi 15 ianuarie Aura Alexa Ioan 0 comentarii
Vinul de lux a înregistrat o scădere drastică la vânzare în UK anul trecut, confirmând criza de sector la nivel internațional 14 ianuarie Redacția 0 comentarii
Am început să luăm contact cu bucătăria asiatică, unii o preferă înaintea tuturor celorlalte. Dar care sunt diferențele dintre cele mai aromate tipuri de orez, Basmati și Jasmine? 12 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Cel mai mare studiu realizat până în prezent cu privire la legătura dintre dietă şi cancer. Rolul calciului, al cărnii și al alcoolului în cancerul intestinal 12 ianuarie Redacția 0 comentarii
Studiu recent al Universității Standford: Fibrele din alimentație stimulează producția de acizi grași cu lanț scurt în intestin, care modifică expresia genetică și protejează împotriva tumorilor 12 ianuarie Redacția 0 comentarii
Analiză | Eliminarea facilităților din agricultură agravează criza deja existentă în viticultură. Bogdan Pleșoianu: „Ne afectează pentru că ne cresc costurile pe partea de salarii” / Bogdan Anghel: „Asta ar mai lipsi: să ne taxeze cu încă o taxă de stâlp!” 11 ianuarie Aura Alexa Ioan 1 comentarii
Vinul este principalul punct de atracție în turismul enogastronomic din Italia. În topul atracției mai sunt uleiul de măsline, pizza, pastele, brânzeturile. Acest tip de turism ajută dezvoltarea comunităților mici și stimulează spiritul antreprenorial 9 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Polonia a preluat conducerea Consiliului UE: Unul dintre punctele centrale ale președinției poloneze este agricultura, având ca obiectiv principal îmbunătățirea competitivității acestui sector și creșterea rezilienței fermierilor în fața crizelor 8 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Reforme aduse de Politica Agricolă Comună în 2025: Ce trebuie să știe fermierii despre noile reglementări / Mai multă flexibilitate în acoperirea solului, reguli mai simple pentru rotația culturilor și sprijin financiar pentru fermele ecologice 8 ianuarie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Toxiinfecțiile alimentare cauzate în România de cele mai răspândite bacterii de pe continentul european, Campylobacter și Salmonella: peste 2.400 de cazuri înregistrate în 2023, semnificativ mai multe decât în anul anterior – raport EFSA ( II ) 7 ianuarie Filip Constantin 0 comentarii
Top 3 alimente care conferă energie. Toate sunt specifice micului dejun sau gustărilor de peste zi 7 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Recipientele pentru alimente. Iată care sunt cele mai bune de folosit, potrivit unui expert în siguranța alimentelor 6 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Culoarea contează. Ce indicații ne poate da intensitatea cromatică a gălbenușului de ou. Sunt mai sănătoase cele portocalii? 6 ianuarie Mihaela Găneț 0 comentarii
Toxiinfecțiile alimentare cauzate în România de cele mai răspândite bacterii de pe continentul european, Campylobacter și Salmonella: peste 2.400 de cazuri înregistrate în 2023, semnificativ mai multe decât în anul anterior – raport EFSA ( I ) 6 ianuarie Filip Constantin 0 comentarii
Și, totuși, câtă apă ar trebui să bem într-o zi? Efectele terapeutice ale apei în cazul unor probleme de sănătate 5 ianuarie Redacția 0 comentarii
OPINIE Cine din sectorul agricol și pentru ce anume va plăti ”Taxa pe stâlp”? Câteva observații pe marginea ordonanței trenuleț, adoptată la finalul anului 2024 4 ianuarie Filip Constantin 0 comentarii
Vinurile roşii franţuzeşti se confruntă cu un declin accentuat din cauza modificării gusturilor în rândul tinerilor. Consumul a scăzut cu aproape 90% în ultimele decenii 3 ianuarie Redacția 0 comentarii
OPINIE O veste bună de Anul Nou: Tradițiile, inclusiv cele culinare, sunt aici, nu le-am pierdut / Cum le folosim? 1 ianuarie Filip Constantin 0 comentarii
Parcurile logistice, soluția viitorului pentru reducerea impactului asupra mediului în lanțurile de aprovizionare / De obicei amplasate în afara marilor centre urbane, acestea stimulează crearea de locuri de muncă și dezvoltarea economică în regiunile respective 29 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Supermarket online: Valoarea coşului mediu de cumpărături a crescut cu 15% / „Au fost înregistrate vânzări considerabile pentru cozonaci artizanali şi Panettone de la branduri de lux, precum Dolce & Gabbana şi Vogue” 27 decembrie Redacția 0 comentarii
Analiză | Previziuni asupra pieței de creștere a porcilor din regiunile Asia-Pacific, America de Sud, Orientul Mijlociu și Africa în perioada 2024 – 2031 / Categoria cu cea mai rapidă creștere pe piața de creștere a porcilor este cea a sistemelor în aer liber 27 decembrie Aura Alexa Ioan 0 comentarii
Criza fermierilor: În Germania, mai există doar 15.600 de ferme de porci / În ultimii 10 ani, numărul lor a scăzut cu peste 41% / Scădere dramatică și în sectorul vacilor de lapte 26 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
Panettone sărat, vedeta Crăciunului 2024, domină topul trendurilor bakery ale acestui an în Italia. De la panettone mai mult decât clasic la panettone sărat cu umpluturi complet inedite, curajoase. Pandoro, umplut cu creme dulci 25 decembrie Mihaela Găneț 0 comentarii
ANALIZĂ G4FOOD | Produsele tradiționale din carne de porc au surclasat produsele de nișă sau exclusiviste, de sărbători / Majoritatea au, însă, ingrediente „made in UE” / Sunt doar fabricate și afumate în România, după rețete românești (FOTO) 25 decembrie Aura Alexa Ioan 0 comentarii
Pandoro, ruda mai puțin celebră a cunoscutului panettone italian. De ce producția artizanală are mai puțin succes, deși sunt produse doar la un pas distanță și cererea este la fel de mare 24 decembrie Mihaela Găneț 0 comentarii
Ajunul Crăciunului şi Crăciunul: Cât costă mesele festive în Bulgaria? 24 decembrie Redacția 0 comentarii
Cele mai importante măsuri în domeniul agriculturii și al mediului, din programul de guvernare al noii coaliții PSD-PNL-UDMR-minorități 23 decembrie Redacția 0 comentarii
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil în România, în creștere: 41.624 lei/ha în 2023, mai mult cu 4,8% faţă de 2022 23 decembrie Redacția 0 comentarii
Analiză | Piața globală de creștere a porcilor, în 2024, a fost de 3151,2 milioane de dolari / America de Nord a dominat piața, cu 40% din veniturile globale / Europa a deținut o cotă de peste 30% din veniturile globale, dar regiunea Asia-Pacific are cea mai rapidă creștere, având și cea mai mare populație 23 decembrie Aura Alexa Ioan 1 comentarii
Care sunt principalele diferențe dintre uleiul de floarea soarelui și uleiul de măsline? 22 decembrie Mihaela Găneț 0 comentarii
ANALIZĂ | Un Moş Crăciun din ciocolată ar putea deveni mai scump; boabele de cacao, creştere record a preţurilor 18 decembrie Redacția 0 comentarii
Eurostat: Productivitatea muncii în agricultură a crescut în UE cu 1,6% în 2024, dar România înregistrează cel mai mare declin 16 decembrie Ingrid Georgescu 0 comentarii
ANALIZĂ | Crăciunul 2024, mai auster ca niciodată: „Pe fondul scăderii puternice a puterii de cumpărare a românilor, producătorii şi comercianţii se întrec în oferte la suta de grame. Oamenii vor merge şi vor cumpăra cu felia, cu bucăţica, cu dumicatul din bunătăţile clasice de sărbători” 16 decembrie Redacția 0 comentarii