Analiza industriei porcului, săptămâna 31: Echipa Cizmele de cauciuc împotriva Echipei Glamour / Exporturile europene, în creștere pe piața chineză / Cheltuieli pentru bunăstare, în Turingia – Dr. Abraham

Cresc exporturile de carne de porc din Uniunea Europeană. foto: pexels.com/@Matthias Zomer

Dragi cititori,

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

câteva motive pentru a vă bucura de vacanță:

  • Exporturile de carne de porc din statele membre ale Uniunii Europene (UE) au continuat să crească în perioada ianuarie-mai 2025. În perioada ianuarie-mai au fost exportate aproximativ 1,8 milioane de tone de carne de porc, ceea ce reprezintă o creștere de 1,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Spania și-a menținut poziția de principal exportator, cu aproximativ 608.000 de tone, o creștere de 11%. Prin urmare, exporturile spaniole reprezintă mai mult de o treime din totalul exporturilor de carne de porc din statele membre ale UE. Olanda s-a clasat pe locul al doilea, cu aproximativ 284.000 de tone. Danemarca se află pe locul al treilea, cu 212.000 de tone (-14% față de anul precedent).  China a fost cea mai importantă destinație pentru carnea de porc din UE, urmată de Regatul Unit, Filipine, Japonia și Coreea de Sud. Carnea de porc congelată a înregistrat o cerere deosebit de mare, reprezentând cea mai mare parte a exporturilor, cu aproape 700 000 de tone. Subprodusele abatoarelor au înregistrat, de asemenea, o creștere de la an la an, vânzările fiind realizate în principal în Asia.
  • Statul federal Turingia (Germania) a alocat 3,5 milioane de euro pentru a sprijini fermele care investesc în îmbunătățirea condițiilor de bunăstare pentru animale. Cea mai mare parte a acestei sume — 2,8 milioane de euro — este destinată în mod specific îmbunătățirii standardelor de bunăstare în fermele de porci: creșterea spațiului per animal, asigurarea de zone de activitate și îmbunătățirea sistemelor de ventilație și răcire.

Calendarul evenimentelor:

  • Beyond Food Expo este un târg de alimentație și tehnologie organizat anual la Centrul Internațional de Convenții și Expoziții Khon Kaen (KICE) din Thailanda. Expoziția se desfășoară pe parcursul a 3 zile, de joi, 07.08.2025, până sâmbătă, 09.08.2025.
  • Vietfood & Beverage este un târg anual dedicat alimentelor și băuturilor, care reunește profesioniști din întreaga lume în Ho Chi Minh City, Vietnam. Se desfășoară pe parcursul a 3 zile, de joi, 07.08.2025, până sâmbătă, 09.08.2025.
  • Food & Beverages Africa din Nairobi, Kenya, este un târg comercial axat pe industria alimentară și a băuturilor, precum și pe echipamente de bucătărie. Se desfășoară pe parcursul a 3 zile, de sâmbătă, 09.08.2025 până luni, 11.08.2025.
Tiberiu Abraham, Dr.Abraham, Analiza Industriei Porcului
Tiberiu Abraham, foto: Inquam

Almanahul fermierului

Am fost întrebat de mai multe ori despre concurența reprezentată de alternativele de carne pentru industria noastră. Răspunsul meu a fost: este o modă trecătoare, nimic de care să ne temem pe termen lung. Dovada: Beyond Meat își schimbă numele, îndepărtându-se de asocierea cu carnea și orientându-se către o strategie de marketing diferită, din denumire dispare ”meat” (carne). CEO-ul Ethan Brown a recunoscut într-un interviu că primul trimestru al anului 2025 a fost „dezamăgitor”, cu o scădere a vânzărilor de 9% față de aceeași perioadă a anului precedent. Valoarea de piață a companiei s-a redus cu aproximativ 95% de la listarea sa în 2019.

Serviciul Agricol Extern (FAS) al USDA a declarat că biroul său din China a aflat de la importatorii din țară că încercările lor de a solicita excluderi tarifare au fost întâmpinate cu o notificare automată că „nu vor fi acceptate noi cereri” începând cu 1 august și că excluderile existente vor fi suspendate după 14 septembrie. Efectul practic va fi creșterea cu 30 de puncte procentuale a taxelor plătite de importatorii chinezi: de la 57% la 87% pentru carnea de porc .

Poate Europa să beneficieze de acest lucru? În primul rând, ar trebui să vedem cine va prelua activele Vion în Germania. Oferta Premium Food Group (PFG) a fost respinsă de Autoritatea pentru Concurență și a apărut un „nou” concurent: al doilea jucător de pe piața germană, cooperativa Westfleisch. Este deja un spectacol public: Echipa Cizmele de cauciuc împotriva Echipei Glamour. 

Pe de o parte se află cooperativa cu cei 5.000 de fermieri ai săi, iar pe de altă parte se află familia miliardară Tönnies. CEO-ul Westfleisch, Wilhelm Uffelman, a declarat public acest lucru miercuri, la un eveniment informativ organizat la Ammersee: „Spre deosebire de potențialii concurenți, ca și cooperativă știm exact ce are nevoie sectorul agricol și vrem să ne asumăm responsabilitatea împreună cu fermierii bavarezi.” 

Cu toate acestea, Westfleisch a decis să facă acest lucru numai după ce Oficiul Federal pentru Carteluri a interzis PFG să preia site-urile Vion. De asemenea, Westfleisch susține că nu a licitat mai devreme din cauza negocierilor pentru activele Danish Crown din Germania. Va fi acceptată această ofertă de către Autoritatea pentru Concurență? Vom vedea în următorul Almanah al fermierului.

Vezi prețurile europene la porci și purcei, C= carcasă; V= viu, în tabelul de mai jos:

 

Prețul porcilor în Uniunea Europeană
5 august 2025, Dr. Abraham

Săptămâna 31, în intervalul 28 iulie – 3 august 2025

Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *