Noile tarife comerciale impuse de Statele Unite, care ar urma să intre în vigoare peste câteva săptămâni, la 2 aprilie 2025, generează provocări semnificative pentru piața cerealelor din întreaga lume.
Aceste măsuri comerciale contribuie deja la instabilitatea pieței cerealelor, determinând fluctuații ale prețurilor și sporind incertitudinea pentru producătorii și comercianții europeni.
La toate acestea, se adaugă și o modificare legislativă europeană de ultimă oră. După cum se știe, Uniunea Europeană a impus, începând cu 1 iulie 2024, tarife mai mari pentru produsele din cereale importate din Rusia și Belarus, în încercarea de a preveni destabilizarea pieței interne și de a împiedica utilizarea veniturilor din exporturi, pentru a împiedica Rusia de a-și finanța războiul de agresiune împotriva Ucrainei.
În concluzie, Europa se confruntă cu provocări majore în sectorul cerealelor, determinate de noile tarife comerciale americane, de măsurile de protecție ale pieței interne și de condițiile meteorologice nefavorabile, toate contribuind la o volatilitate crescută a pieței și la dificultăți majore pentru producători și comercianți.
S-a scris și se va mai scrie mult despre cum ar putea evolua fluxurile comerciale și care vor fi efectele asupra alimentelor.
Lumea se schimbă, relațiile economice se schimbă iar deciziile comerciale agresive ar putea avea consecințe foarte grave, care ar putea duce inclusiv la declanșarea inflației globale.
Escaladarea războiului comercial dintre SUA și China, la care se adaugă noul război comercial dintre SUA și Canada, SUA și Mexic va fi urmat, cel mai probabil de cel dintre SUA și Europa.
Deja importurile Chinei au scăzut semnificativ în primele două luni ale anului 2025, pe fondul tensiunilor comerciale cu SUA, iar China va încerca să-și reducă dependența de agricultura americană, orientându-se spre importurile din America Latină, Regiunea Pacificului și Europa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Pe de altă parte, fermierii americani au mari dificultăți, cauzate de noile tarife impuse importurilor din Canada, Mexic și China. Aceste măsuri au determinat represalii sub formă de tarife asupra produselor agricole americane, precum grâul, carnea de pasăre și soia, crescând costurile și reducând piețele de desfacere pentru fermierii din SUA.
În plus, fermierii americani se confruntă și cu creșterea costurilor pentru îngrășăminte și pierderea comenzilor internaționale, ceea ce ar putea duce la dificultăți financiare suplimentare.
Gabriel Razi: „Principalii afectați sunt fermierii care operează acum într-un climat incredibil de nesigur”
În exclusivitate pentru G4Food, Gabriel Razi, analist de piață pentru cereale, AgroBrane, a declarat că efectul imediat în piețe este „panica extremă” și că fondurile de investiții au retras deja bani din piețele agricole, ceea ce a dus la o „scădere abruptă a prețurilor”, în ultimele săptămâni:
„Tarifele vamale ale lui Trump răvășesc piețele agricole globale. Efectul imediat în piețe este panica extremă, iar această emoție nu face altceva decât să scoată bani din bursele agricole și să îi direcționeze către active bursiere sigure, precum aurul sau obligațiunile de stat.
Efectul pe termen scurt este destul de simplu: fondurile de investiții detestă nesiguranța, așa că au retras bani din piețele agricole, iar prețurile au scăzut abrupt în ultimele săptămâni. Asta nu înseamnă că piețele nu își vor reveni — orice declarație pozitivă va readuce optimismul și, implicit, capital în piață, ceea ce va duce la o revenire a prețurilor.
Intrăm într-o perioadă foarte volatilă, în care prețurile produselor agricole de bază vor oscila puternic, cu cicluri abrupte de scădere și creștere. Principalii afectați sunt fermierii, care operează acum într-un climat incredibil de nesigur.
„Fermierul, fie că vorbim despre cel din România sau despre cel din Brazilia, este un businessman global”
Fermierul, fie că vorbim despre cel din România sau despre cel din Brazilia, este un businessman global, activând într-o piață ultra-financiarizată, comparabilă cu cea petrolieră. Orice schimbare de politică la Washington influențează bursele, dar și cotațiile de pe piața de tranzacționare fizică la nivel global.
Poate singura veste bună în toată această situație este că Trump pare să folosească această armă a tarifelor vamale ca pârghie de negociere pentru alte subiecte mai largi. Piața agricolă este doar o victimă colaterală, iar administrația de la Washington adoptă, în acest moment, o poziție fluidă.
S-a discutat deja despre introducerea unor excepții în aplicarea tarifelor vamale, cum ar fi importul de îngrășăminte din Canada sau exportul de porumb către Mexic. Canada este un furnizor strategic de îngrășăminte pentru fermierii americani, iar Mexic este cea mai importantă destinație de export pentru porumbul american.
„În scenariul cel mai pesimist, putem fi martori ai unor fenomene economice extrem de neplăcute, precum stagflația”
Un mare semn de întrebare rămâne asupra poziției SUA față de China și Uniunea Europeană. Dacă ne referim la UE, aici apar vulnerabilități — blocul comunitar este expus în privința importurilor de boabe de soia și porumb.
În mod evident, există alternative pentru aceste produse, precum Brazilia, Argentina și, în cazul porumbului, Ucraina. Cu toate acestea, reducerea competiției între furnizori poate pune presiune ascendentă asupra prețurilor, ceea ce ar putea genera inflație în costurile produselor finale, cele de pe rafturile magazinelor.
Putem asista chiar la o deconectare între cotațiile bursiere și cele de pe piața de tranzacționare fizică.
Una dintre puținele vești bune în acest context este că sistemul agricol și agroalimentar global este rezilient, iar piețele se vor ajusta.
Este puțin probabil să ne confruntăm în viitorul apropiat cu penurii majore sau sincope severe de aprovizionare, însă revenirea inflației este posibilă, iar în scenariul cel mai pesimist, putem fi martori ai unor fenomene economice extrem de neplăcute, precum stagflația”, a fost pronosticul făcut de Gabriel Razi, analist de piață pentru cereale, AgroBrane, pentru G4Food.