Inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor au aplicat, în decursul lunii aprilie, amenzi în valoare de 2,67 milioane de lei unor operatori economici din industria alimentară, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), transminte Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Astfel, Direcțiile Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, precum și cea a Municipiului București, au realizat 10.151 de controale în unități din industria agroalimentară, în urma cărora au fost aplicate 173 de avertismente și 354 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2,67 milioane de lei.
Acțiunile de control, care fac parte din Programul de supraveghere și control al ANSVSA pentru anul 2025, au vizat următoarele aspecte esențiale: respectarea cerințelor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților alimentare; întreținerea și igienizarea corectă a spațiilor de manipulare a produselor alimentare; condițiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime și produselor finite; cerințele de trasabilitate, etichetare și controlul dăunătorilor; implementarea corectă a procedurilor HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point, n.r.) și a programelor de autocontrol.
„Controalele s-au concentrat pe prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile au fost aplicate doar în cazul în care deficiențele constatate nu au fost corectate în termenul acordat sau când au existat riscuri semnificative pentru siguranța alimentelor”, explică ANSVSA.
Principalele nereguli identificate
Potrivit sursei citate, principalele nereguli identificate au fost: neconformități legate de personal (fișe de aptitudini neîntocmite, cursuri de igienă neefectuate, nepăstrarea documentelor de sănătate); probleme cu trasabilitatea și conformitatea produselor (etichetare incorectă, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaje necorespunzătoare); nerespectarea cerințelor HACCP; întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de depozitare și de producție; lipsa unor echipamente igienice adecvate, precum vestiare și grupuri sanitare pentru angajați.
De asemenea, au fost prelevate probe pentru analize de laborator, în conformitate cu procedurile și instrucțiunile din Programul de supraveghere și control, pentru a verifica conformitatea produselor alimentare și respectarea limitelor maxime admise privind reziduurile de pesticide, contaminanții și alte substanțe interzise.