Unele dintre cele mai bune alimente pentru creșterea părului, dar și pentru prevenirea căderii lui, sunt alimentele cu valoare nutritivă ridicată, cum ar fi ouăle, verdețurile cu frunze și peștele gras. Potrivit healthline.com, deficiențele de nutrienți pot afecta sănătatea părului.
Care este efectul deficienței nutriționale asupra părului?
Sănătatea părului și cât de repede crește depinde de mulți factori, printre care:
- vârstă
- sănătatea generală
- genetica
- expunerea la mediu
- medicamentele
- dieta
Deși nu poți schimba unii dintre acești factori, poți avea mai mult control asupra dietei tale.
Vitaminele și mineralele din alimente joacă un rol important în ciclul de creștere a foliculului de păr și în refacerea celulară.
Poate duce la căderea părulu o dietă lipsită de nutrienții necesari ( inclusiv următoarele deficiențe):
- vitaminele B12 și D
- biotina
- riboflavina
- fier
În schimb, o dietă echilibrată, bogată în aceste vitamine și minerale, poate ajuta la stimularea creșterii părului, dar și prevenirea și diminuarea căderii părului, mai ales dacă acest fenomen se datorează unei alimentații deficitare.
1. Ouăle sunt o sursă de proteine și biotină și stimulează creșterea părului, dar previne și căderea acestuia
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și biotină, doi nutrienți esențiali pentru creșterea părului.
Consumul de proteine susține creșterea părului, deoarece foliculii de păr sunt în mare parte formați din proteine. Lipsa de proteine poate duce la căderea părului.
Biotina este esențială pentru producerea unei proteine de păr numită keratina.
Ouăle sunt, de asemenea, o sursă excelentă de zinc, seleniu și alți nutrienți sănătoși pentru păr. Așadar, ouăle sunt unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea părului.
2.Fructele de pădure, bogate în antioxidanți și colagen, susțin creșterea părului
Fructele de pădure conțin compuși și vitamine benefice care pot susține creșterea părului. Ele au și multă vitamina C, care are proprietăți antioxidante puternice.
Antioxidanții pot ajuta la protejarea foliculilor de păr împotriva daunelor cauzate de moleculele dăunătoare, numite radicali liberi. Aceste molecule există în mod natural în organism și în mediu.
De exemplu, o cană (circa 145 de grame) de căpșuni asigură 85 de miligrame sau până la 113% din necesarul zilnic de vitamina C.
De asemenea, organismul folosește vitamina C pentru a produce colagen, o proteină care ajută la întărirea părului pentru a preveni ca acesta să devină fragil și să se rupă.
În plus, vitamina C ajută organismul să absoarbă fierul din dietă. Nivelurile scăzute de fier pot provoca anemie cu deficit de fier, care a fost legată de căderea părului .
2.Spanacul conține vitaminele A și C și acid folic, substanțe ce contribuie la sănătatea părului
Spanacul este o legumă verde sănătoasă, bogată în substanțe nutritive benefice, cum ar fi acidul folic, fierul și vitaminele A și C, importante pentru păr.
Studiile sugerează că vitamina A este importantă pentru creșterea părului. Dar, atenție, suplimentarea cu prea multă vitamina A poate duce la căderea lui.
Ar trebui să puteți obține toată vitamina A de care aveți nevoie mâncând alimente bogate în acest nutrient important.
O cană (30 de grame) de spanac asigură până la 20% din necesarul zilnic de vitamina A.
Spanacul este, de asemenea, o sursă de fier de origine vegetală, esențială pentru creșterea părului. Fierul ajută celulele roșii din sânge să transporte oxigen în tot organismul pentru a vă alimenta metabolismul și pentru a ajuta la creșterea și repararea părului.
Deficiența de fier poate favoriza căderea părului.
3. Peștele gras, sursă de acizi grași omega-3, poate favoriza creșterea părului
Peștii grasi precum somonul, heringul și macroul au substanțe nutritive care pot favoriza creșterea părului.
De asemenea, peștii grași sunt surse excelente de acizi grași omega-3, care pot susține creșterea părului.
Peștele gras este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine, seleniu, vitamina D3 și vitamine B, care poate ajuta părul să se îndesească și să devină mai sănătos.
Unele studii au legat deficiența de vitamina D3 cu căderea părului.
4. Cartofii dulci conțin betacaroten, substanță ce contribuie la menținerea sănătății părului
Cartofii dulci sunt o sursă bună de betacaroten. Corpul transformă acest compus în vitamina A, care este legată de sănătatea părului.
Un cartof dulce mediu (aproximativ 114 grame) conține suficient betacaroten pentru a asigura până la 160% din necesarul zilnic de vitamina A.
Cercetările au arătat că vitamina A poate influența producția de sebum, care ajută la menținerea părului sănătos, iar deficitul de vitamina A poate duce la căderea părului. La fel cum excesul poate avea efectul opus.
6. Avocado, bogat în grăsimi sănătoase și vitamina E, sprijină creșterea părului
Avocado este delicios, hrănitor și o sursă excelentă de grăsimi sănătoase. De asemenea, constituie o sursă excelentă de vitamina E, care poate sprijini creșterea părului. Un avocado mediu (aproximativ 200 de grame) asigură 28% din necesarul zilnic de vitamina E.
La fel ca vitamina C, vitamina E este un antioxidant care ajută la prevenirea stresului oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi.
Unele studii au găsit niveluri mai scăzute de vitamina E la persoanele care se confruntau cu un process de cădere a părului.
Vitamina E protejează, de asemenea, zonele pielii, cum ar fi scalpul, de stresul oxidativ și daune. Pielea deteriorată de pe scalp poate duce la o calitate slabă a părului și la mai puțini foliculi de păr.
7.Alegeți oleaginoase, pentru vitaminele E și B, zinc și grăsimi sănătoase, substanțe ce susțin creșterea părului
Oleaginoasele sunt gustoase, convenabile și conțin o varietate de nutrienți care sunt importanți pentru creșterea părului.
De exemplu, 28 g de migdale asigură 48% din necesarul zilnic de vitamina E.
De asemenea, oleaginoasele, indiferent dacă alegeți nuci, alune, caju etc, oferă o varietate de vitamine B, zinc și acizi grași esențiali. Deficiența oricăruia dintre acești nutrienți poate contribui la căderea părului.
8. Semințe, pentru vitamina E, zinc și seleniu, dar și pentru un păr frumos și sănătos
Semințele sunt bogate în nutrienți cu relativ puține calorii. Mulți dintre acești nutrienți, precum vitamin E, zinc și seleniu, susțin și creșterea părului.
De exemplu, 28 g de semințe de floarea soarelui asigură aproape 50% din necesarul zilnic de vitamina E, dar conțin și o mare varietate de vitamine B, benefice pentru păr.
De asemenea, semințele de in și chia conțin acizi grași omega-3.
Două linguri de semințe de in măcinate oferă 4,7 grame de acizi grași omega-3.
9. Ardeii dulci, bogați în vitaminele C și A, susțin creșterea părului
Ardeii dulci oferă vitamina C, bogată în antioxidanți, care poate susține creșterea părului.
Un ardei galben asigură până la 456% din necesarul zilnic de vitamina C al femeilor și 380% al bărbaților.
Vitamina C susține producția de colagen, care poate ajuta la întărirea firelor de păr. Este, de asemenea, un antioxidant puternic, care poate proteja firele de păr împotriva stresului oxidative, acesta fiind una dintre principalele cauze ale căderii și albirii părului.
De asemenea, vitamina A din ardeii dulci este importantă pentru creșterea părului și afectează producția de sebum, care ajută la menținerea părului sănătos.
10. Stridiile conțin zinc, un mineral ce contribuie la creșterea și repararea părului
Stridiile sunt una dintre cele mai bune surse alimentare de zinc. O stridie medie asigură până la 96% din necesarul zilnic de zinc pentru femei și 75% pentru bărbați.
Zincul este un mineral care ajută la susținerea ciclului de creștere și reparare a părului.
Lipsa de zinc din dietă poate stimula așa zisul efluviu telogen – o formă comună, dar reversibilă, de cădere a părului cauzată de lipsa de nutrienți.
Cu toate acestea, prea mult zinc poate provoca toxicitate. De aceea, obținerea zincului din alimente precum stridiile poate fi mai bună decât suplimentele, deoarece alimentele oferă zinc în doze mici, constant.
11. Fasolea, sursă de proteine și zinc, benefice pentru păr
Fasolea este o sursă excelentă de proteine pe bază de plante, esențială pentru creșterea părului.
La fel ca și stridiile, fasolea este o sursă bună de zinc, care ajută la creșterea și ciclul de reparare a părului. O porție de 100 de grame de fasole neagră asigură până la 14% din necesarul zilnic de zinc al unei femei și 10% pentru bărbați.
De asemenea, fasolea oferă mulți alți nutrienți sănătoși pentru păr, inclusiv fier, biotină și acid folic.
12.Soia conține o substanță ce poate favoriza creșterea părului
Studiile au arătat că boabele de soia conțin compuși ce pot favoriza creșterea părului. Unul dintre acești compuși este spermidina, care este abundentă în boabele de soia.
Un studiu efectuat pe 100 de persoane a constatat că un supliment alimentar pe bază de spermidină a prelungit o fază de creștere activă a părului numită faza anagenă. Cu cât un folicul de păr rămâne mai mult în faza anagenă, cu atât va crește mai mult.
Alte studii sugerează că spermidina poate promova creșterea părului uman.
13.Carnea conține proteine și fier, nutrienți ce pot ajuta la creșterea părului
Carnea conține substanțe nutritive care pot ajuta la creșterea părului, inclusiv proteine și fier.
Proteina din carne ajută la creșterea și repararea părului, dar și la întărirea foliculilor de păr. O porție de 100 de grame de friptură de mușchi gătită oferă până la 29 de grame de proteine.
Carnea roșie, în special, este bogată într-un tip de fier ușor de absorbit. Acest mineral ajută celulele roșii din sânge să furnizeze oxigen tuturor celulelor din corp, inclusiv foliculilor de păr.
Deficiențele de proteine și fier pot contribui la căderea părului.