Alimente care pot reduce riscul de cancer / Nutriționist: „Aproape toate sunt de origine vegetală și conțin fitonutrienți. Cu cât consumăm mai puține alimente procesate, cu atât suntem mai sănătoși”

alimente cu fibre foto: freepik.com

Poate o alimentație să prevină apariția cancerului? Există alimente care pot distruge celulele canceroase? Răspunsul este unul clar: „nu”. Nu există un aliment minune care să poată elimina complet riscul de apariție a cancerului. Cu toate acestea, o dietă echilibrată poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta această boală, notează Universitatea din Texas.

„Există multe cauze diferite ale cancerului”, explică Lindsey Wohlford, nutriționist specializat în wellness. „Dar niciun aliment nu poate, de unul singur, să reducă riscul apariției sale”.

Cum putem reduce riscul de cancer prin alimentație?

Wohlford recomandă câteva reguli esențiale:

  • Consumul predominant de alimente vegetale: legume, cereale integrale, leguminoase, semințe, nuci, fructe și proteine de origine vegetală.
  • Alegerea alimentelor care contribuie la menținerea unei greutăți corporale sănătoase.
  • Evitarea alimentelor și băuturilor cunoscute pentru creșterea riscului de cancer.

Ce sunt alimentele „anti-cancer”?

Când vedem liste cu alimente care „luptă împotriva cancerului”, acestea includ de obicei plante bogate în fitonutrienți – compuși naturali care pot ajuta la prevenirea bolilor cronice, inclusiv a cancerului.

Printre cele mai frecvent menționate se numără:

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


  • Fructele de pădure
  • Broccoli
  • Roșiile
  • Nucile
  • Strugurii
  • Alte legume, semințe, leguminoase, cereale integrale și fructe

„Dacă analizăm alimentele care reduc riscul de cancer, observăm că sunt aproape exclusiv de origine vegetală și conțin fitonutrienți”, spune Wohlford.

Totuși, aceasta avertizează asupra concentrării excesive pe un singur tip de aliment: „Până acum s-au descoperit și studiat peste 4.000 de fitonutrienți. Nu există un superaliment care să le conțină pe toate, iar fiecare are beneficii și funcții diferite”.

Cel mai eficient mod de a beneficia de aceste proprietăți este diversificarea alimentației cu alimente vegetale de culori diferite. „Cercetările ne arată că adoptarea constantă a unor alegeri alimentare sănătoase poate reduce riscul de cancer”, adaugă Wohlford. „Dar nu putem afirma cu certitudine absolută că un anumit aliment poate preveni apariția cancerului”.

Alimentația sănătoasă și menținerea greutății

Un aport caloric excesiv crește proporția de grăsime corporală, ceea ce poate mări riscul de cancer. Excesul de greutate este asociat cu peste 10 tipuri de cancer, iar alimentele cu puține calorii și zahăr, dar bogate în fibre, ajută la menținerea unei greutăți optime.

„Toate acestea reduc numărul total de calorii consumate”, spune Wohlford. „Menținerea unei greutăți corporale sănătoase este unul dintre cei mai importanți factori pentru reducerea riscului de cancer”.

Sfaturi pentru cumpărături mai sănătoase

  • Meniu simplu – Nu e nevoie de rețete complicate pentru mese sănătoase.
  • Fructe și legume congelate – Sunt la fel de nutritive ca cele proaspete, atât timp cât nu conțin adaos de zahăr sau sosuri.
  • Cereale integrale – Ajută la controlul glicemiei și al greutății.
  • Alimente care reduc inflamația – Peștele gras (somon, sardine), cerealele integrale (orezul brun), probioticele (iaurt, kombucha).
  • Alege alimente neprocesate – „Dacă un produs ambalat are mai mult de două-trei ingrediente, gândește-te la o alternativă mai naturală”, recomandă Wohlford.

Alimente care pot crește riscul de cancer

Așa cum există alimente care ajută la reducerea riscului de cancer, există și unele care îl pot crește:

  • Carnea procesată – Mezelurile, hot dogii, baconul și orice carne de la raionul de delicatese conțin compuși cancerigeni. Chiar și variantele „fără nitrați” sau „neprocesate” trebuie evitate.
  • Carnea roșie – Consumul de carne roșie gătită trebuie limitat la maximum 500 de grame pe săptămână. Alternative mai sănătoase sunt carnea slabă de pui, peștele sau proteinele vegetale.
  • Alcoolul – Pentru prevenția cancerului, este cel mai bine să fie evitat. Dacă alegi să consumi alcool, redu frecvența și cantitatea.

Un ultim sfat: umple cel puțin două treimi din fiecare farfurie cu legume, fructe și cereale integrale. Deși alimentația sănătoasă nu poate garanta că vei fi ferit de cancer, adoptarea unui stil de viață echilibrat poate reduce semnificativ riscurile.

„Cu cât consumăm mai puține alimente procesate, cu atât suntem mai sănătoși”, subliniază Wohlford. „Băuturile bogate în zahăr – sucuri, cafele îndulcite, energizante – contribuie la creșterea în greutate, iar obezitatea este un factor de risc pentru numeroase tipuri de cancer. Renunțând la aceste produse, ne putem gestiona mai bine greutatea și reduce riscul de cancer”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *