Alimente care declanșează refluxul acid / Nutriționist: „Practic, cam orice îți oferă chiar și o urmă de plăcere” / Cum să previi afecțiunea și când să consulți un medic

Alimente care declanșează reflux acid FOTO: Dreamstime/Nina Firsova

Se estimează că 20% dintre americani suferă de GERD (boala de reflux gastroesofagian), o formă cronică de reflux acid care depășește ocazionala arsura la stomac. Potrivit Colegiului American de Gastroenterologie, GERD este mai frecventă la persoanele în vârstă, persoanele supraponderale și femeile însărcinate. Sunt amintite, de asemenea, alimente care declanșează această suferință.

Când ar trebui să ne îngrijoreze simptomele? Dr. Jon LaPook, corespondent medical principal al CBS News, a explicat pe „CBS Mornings Plus” ce trebuie să știm despre refluxul acid sever.

Ce cauzează refluxul acid?

„Stomacul adoră acidul, deoarece ajută digestia. În schimb, esofagul – tubul prin care înghițim – îl urăște”, explică dr. LaPook, gastroenterolog la NYU Langone Health.

„Din fericire, există o valvă între stomac și esofag care împiedică acidul să urce și să provoace simptome. Când această valvă se relaxează, acidul urcă și poate provoca diverse simptome.”

Aceste simptome includ arsuri la stomac, tuse, durere în piept. Anumiți factori, inclusiv alimente și alte produse, pot declanșa refluxul acid: nicotina, alcoolul, alimentele grase, cofeina, ciocolata, menta, mâncărurile picante. „Practic, orice îți oferă chiar și o urmă de plăcere”, glumește LaPook.

Cum poți preveni refluxul acid?

Pe lângă recomandarea de a se evita aceste alimente care declanșează refluxul, există și alte metode de prevenție și tratament, inclusiv antiacidele și alte medicamente.

„Lucrurile care pot ajuta includ antiacidele, fie sub formă de pastile, fie sub formă lichidă, care acționează mai rapid, neutralizând acidul gastric”, explică LaPook. Dacă antiacidele nu funcționează, există medicamente care opresc producția de acid. „Acestea sunt din ce în ce mai puternice și pot fi esențiale pentru controlul simptomelor pe termen lung”, adaugă el.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Alte sfaturi utile pentru prevenirea refluxului acid:

  • Terminarea meselor cu 2-3 ore înainte de culcare
  • Ridicarea capului patului (sau o pernă înaltă) pentru a preveni urcarea acidului (recomandare a Sleep Foundation)

Când să consulți un medic?

De cele mai multe ori, refluxul acid poate fi controlat prin medicamente, dietă sau pierdere în greutate. Totuși, dr. LaPook recomandă să vorbești cu medicul tău dacă simptomele persistă, deoarece pot indica o problemă mai gravă.

„Sfatul meu pentru oameni este simplu: dacă apare un simptom nou, discutați cu medicul, pentru că poate fi dificil să știi când este cazul să iei măsuri”, spune el.

Dacă ai durere în piept, poate fi vorba doar despre reflux acid, dar ar putea indica și alte probleme:

  • Ulcer
  • Afecțiuni ale vezicii biliare
  • Probleme cardiace

„Persoanele cu infarct sau angină pot simți o senzație de arsură în piept, la fel ca în cazul refluxului acid”, avertizează dr. LaPook. De aceea, este esențial să descrii simptomele cât mai exact medicului tău pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *