Alimentația anticancerigenă: Tu cât de viu mănânci? – Tania Fântână, nutriționist

alimentatia anticancerigena, cancer, boli, tania fantana

Auzim atât de multe despre alimente încât ni se pare că simplul consum al unora ar fi de ajuns ca să prevenim toate bolile. Când vorbim de alimentație sănătoasă cred că ne gândim cu toții la alimentația care să ne ferească de rele. Ce vreau să rețineți este că bolile serioase au cauze plurifactoriale și că nu există un singur aliment, o singură acțiune pe care să o putem lua astfel încât să ne protejăm pe de-a întregul. E vorba de o abordare holistică pe termen lung care, din păcate, nu se soluționează întotdeauna cu succes. E ca în folderul acela pe care îl avem cu toții pe desktop cu numele „experiență de viață”, în care, deși ai făcut tot ce a ținut de tine la acel moment, pur și simplu, n-a fost să fie…

Cred că ați auzit cu toții de expresia „fitochimicale” care, deși pare ceva de rău, e de fapt de bine. Sunt cuprinse aici substanțele bune, active, din plante. Fito în limba greacă înseamnă plantă. Aceste substanțe dau culoare, miros și aromă plantelor. De îndată ce le mâncăm, ele pot influența procesele chimice din organism, de cele mai multe ori în bine.

Până acum, din studiile efectuate, a rezultat că plantele au potențialul de a:

  • stimula sistemul imunitar;
  • bloca substanțele dăunătoare pe care le ingerăm de a se transforma în substanțe carcinogene;
  • reduce procesul inflamator din organism;
  • reduce stresul oxidativ celular;
  • reduce rata de creștere a celulelor canceroase;
  • induce apoptoza celulelor canceroase (de a le face să pleznească și să se ducă pe pustii, adică);
  • Echilibra producția internă de hormoni.

Ce trebuie să facem pentru a beneficia de toate aceste minuni?

  • să consumăm zilnic în meniul nostru varietate de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase;
  • să mâncăm legume și fructe puternic colorate, zilnic;
  • să consumăm sursele vegetale în forma dată de natură și nu suplimente la borcan pentru că, repet, nu am fost făcuți să ne hrănim precum cosmonauții, indiferent de cât umblăm noi cu capul în nori zi de zi;
  • să avem un stil echilibrat de a mânca în general.

Până acum au fost identificate mii de substanțe active din regnul vegetal. Cele mai convingătoare clase de substanțe și, implicit, alimentele care le conțin sunt (nu am să merg mult pe partea de chimie. Eu vreau să rețineți ingredientele și să nu le ocoliți când mergeți la cumpărături):

1. Carotenoidele (îmbunătățesc sistemul imunitar și pot inhiba celula canceroasă și creșterea acesteia). Le găsim în: fructele și legumele roșii, portocalii și verzi: broccoli, morcovi, roșiile gătite, frunzele verzi de tot soiul, cartofii dulci, dovleac, caise, portocale, pepene.

2. Flavonoidele (quercetina și antocianinele luptă împotriva sindromului inflamator; îmbunătățesc imunitatea și producția de enzime cu rol de detoxifiere. Ce să vezi… organismul știe să se detoxifieze și singur, hai că la asta nu vă așteptați). Le găsim în: mere, citrice, ceapă, soia și produsele din soia (nu mai strâmbați din nas, vă rog); cafea și ceai.

3. Sulforafanele (rol în detoxifiere, echilibrează producția de hormoni, previn creșterea tumorală). Le regăsim în: legume crucifere la care toți strâmbăm din nas că miros nasol (din cauza bunului sulf din ele, dragii mei), broccoli, varză, kale, conopidă, varză de Bruxelles.

4. Inozitol (acidul fitic) și izoflavone, antioxidanți. Îl regăsim în: mălai, fulgii de ovăz, orez, grâu, boabe de soia, produse din soia (tofu, lapte de soia, păstăi de soia).

5. Polifenoli, rol antiinflamator și antioxidant. Îi regăsim în: ceai verde, struguri, vin, fructe de pădure, citrice, mere, cereale integrale și alune.

6. Terpenele, bune la toate bolile: coaja citricelor, cireșele, rozmarinul.

Sper ca din toată această listă (fundamentată serios cu studii și mai serioase) să nu rețineți numai partea cu vinul și să încorporați în ceea ce mâncați zilnic măcar câteva produse din această listă, alături de sursele animale de nutrienți, cu precădere: carne slabă de pasăre, pești grași, lactate parțial degresate, ouă. Și dacă ați putea să nu le pregătiți pe toate prăjite și cu o tonă de zahăr, eu aș fi și mai mândră de efortul vostru.

Haideți să acordăm caloriile noastre de fiecare zi alimentelor care ne aduc sănătatea și, implicit, starea de bine. Oricum răul se strecoară mai ușor. La fel să acordăm timp și încredere oamenilor din jurul nostru care scot tot ce e mai bun și uman în noi. Ascultați-vă instinctul când luați decizii, mergeți pe cărări nebătătorite, spuneți da provocărilor nebunești care vă fac inima să tresalte și nu uitați să trăiți fiecare zi cu inima bătând. Eu alta cale spre iubirea de sine nu cunosc.

Citește și Tania Fântână, nutriționist: „Ne îngrașă carbohidrații?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *