Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare organizează, marţi, un protest în faţa Reprezentanţei CE de la Bucureşti. participanții la manifestație au un banner pe care scrie „Nu mâncăm gloanțe”. Acest mesaj face referire la politica UE de a crește cheltuielile militare, pentru a contracara pericolul rusesc.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
UPDATE: Principalele motive de prost
„Într-un moment în care lumea se confruntă cu provocări enorme, Europa trebuie să își garanteze suveranitatea alimentară. Acest lucru este posibil numai dacă prezentul și viitorul agricultorilor și al crescătorilor de animale sunt garantate.
În fața instabilității geopolitice, a schimbărilor climatice și a schimbărilor din comerțul mondial, un lucru este clar: securitatea alimentară este securitate.
UE nu poate obține o autonomie strategică reală fără a-și securiza sectorul agricol. Piatra de temelie a acestei securități este o Politica Agricolă Comună (PAC) puternică, comună și bine finanțată.
Politica Agricolă Comună (PAC) nu este doar un pilon istoric al Uniunii Europene. Ea rămâne un instrument vital și extrem de relevant pentru asigurarea accesului la alimente sigure, durabile și la prețuri accesibile pe întregul continent. Cu toate acestea, în prezent, această arhitectură este amenințată.
Nu acceptăm centralizarea finanțării UE într-un singur fond. Aceasta riscă să dizolve PAC într-un cadru mai larg, cu mai puține obiective, mai puține garanții și fără o viziune comună.
Înlocuirea PAC care are doi piloni cu un singur model național de programare ar slăbi piața unică, ar întârzia investiții cruciale și ar crea disparități profunde între statele membre, amenințând în același timp veniturile și durabilitatea a milioane de agricultori și punând în pericol stabilitatea lanțului agroalimentar dincolo de frontierele noastre.
Solicităm o linie bugetară specifică și un buget PAC ajustat la inflație în următorul cadru financiar multianual.
Punctul forte al PAC constă în caracterul său comun. Structura sa actuală – ancorată în Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și în Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) – asigură un echilibru între plățile directe specifice și investițiile pe termen lung. Fuzionarea sau dizolvarea acestor fonduri în cadre de coeziune mai largi ar fi dezastruoasă pentru dezvoltarea rurală și stabilitatea sectorului agroalimentar.
PAC trebuie să rămână coloana vertebrală a strategiei UE privind alimentația și agricultura, astfel cum este consacrată în tratatele UE – nu doar prin retorică, ci și prin resurse. Agricultura contribuie cu 1,3% la PIB-ul UE, însă PAC reprezintă în prezent doar 0,4% din bugetul UE. Acest dezechilibru trebuie abordat prin alocări mai mari și ajustate la inflație în CFM post-2027.
Tranzițiile multiple pe care UE le solicită sectorului său agricol vor fi realizate numai dacă sunt finanțate în mod adecvat.
Mai presus de toate, trebuie să recunoaștem că fără o abordare comună și sigură a agriculturii nu poate exista o stabilitate durabilă, nici pentru agricultori, nici pentru lanțul agroalimentar, nici pentru Europa. Pe măsură ce UE își trasează cursul pentru următorii cinci ani, problema bugetului PAC trebuie privită așa cum este: o alegere politică centrală privind direcția Europei, coeziunea și viitorul său.
Fără buget > Fără PAC > Fără fermieri > Fără securitate. Acesta nu este un slogan, este un risc real pe care trebuie să îl evităm.
În perioada 20-21 mai 2025 are loc la Bruxelles conferința privind bugetul UE. Este momentul potrivit pentru a organiza acest protest, care va fi repetat în toate statele membre, convocat de COPA-COGECA”, conform unui comunicat transmis de AAC.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) organizează marţi, la Bucureşti, între orele 11:00 – 14:00, în faţa Reprezentanţei Comisiei Europene, o acţiune publică de tip manifest, intitulată – Acţiune Flash: Casa Europeană de Cărţi de Joc: Fără buget nu mai avem Politică Agricolă Comună, fermieri şi nici securitate.
“Aceasta se desfăşoară în paralel la Bruxelles şi în statele membre UE, în timpul Consiliului de Miniştri ai Finanţelor din UE, unde va fi prezentă şi Ursula van Der Leyen, preşedinta Comisiei Europene şi va fi comunicat centralizat la nivel european şi naţional. În calitate de membri sau colaboratori ai celor 4 organizaţii din AAC (Pro Agro, LAPAR, UNCSV şi AFF) vă invităm să vă implicaţi şi participaţi la acest manifest pentru a susţine împreună să avem predictibilitate, stabilitate şi securitate alimentară agreată pe o perioadă de programare, cu un buget dedicat special, aşa cum am avut până în prezent”, transmit organizatorii.