Laptele, care este plin de calciu, este esențial pentru sănătatea oaselor. Dar consumul de lapte crește colesterolul? Iată, potrivit healthshots.com, când poate fi dăunător și ce tip de lapte este sigur de consumat.
Colesterolul, substanța grasă și cu structură ca de ceară conținută în sânge, este adesea vinovat pentru problemele de inimă. Adevărul este că și colesterolul are rolul său benefic în organism, el fiind necesar pentru menținerea sănătății celulelor, producția de hormoni și stimularea digestiei.
Colesterolul mărit crește riscul de AVC și boli de inimă
Ficatul este cel care produce colesterolul în mod natural. Acesta poate fi obținut și din alimente de origine animală, cum ar fi carnea, produsele lactate și ouăle. Deși este necesar pentru corp, cantitățile excesive pot fi dăunătoare sănătății. Nivelurile ridicate de colesterol pot crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral (AVC). Dacă ai fost diagnosticat cu colesterol ridicat, probabil că vei elimina anumite alimente din dieta ta. Lista poate include produsele lactate, inclusiv laptele. Dar laptele crește colesterolul sau este doar un mit?
De ce ar trebui să îți monitorizezi nivelul de colesterol?
Menținerea unui nivel normal de colesterol este crucială pentru sănătatea generală, în special pentru inimă. Dacă nivelul tău total de colesterol este mai mare de 200 miligrame pe decilitru, ai colesterol ridicat, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor , din SUA. „Nivelurile ridicate de lipoproteine cu densitate joasă (LDL) sau colesterolul „rău” (peste 100 mg/dL) pot duce la acumularea de placă în artere, îngustându-le și întărindu-le. O afecțiune medicală cunoscută sub numele de ateroscleroză poate împiedica fluxul sanguin, ducând la atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale”, spune chirurgul cardiovascular Sushant Srivastava.
Laptele crește colesterolul?
Un nivel sănătos de colesterol (mai mic de 200 mg/dL) asigură un flux lin și minimizează tensiunea asupra inimii. „De asemenea, previne complicațiile de hipertensiune arterială și diabet”, spune Dr. Srivastava.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Dacă ai colesterol ridicat, este posibil să fie nevoie să elimini laptele din dietă. În ce măsură laptele crește colesterolul în sânge? Se pare că impactul laptelui asupra nivelului de colesterol variază în funcție de conținutul de grăsimi și tipul său.
Lapte de vacă
Este plin de nutrienți precum calciu și proteine. „Este disponibil în diverse conținuturi de grăsime, cum ar fi laptele integral (3,25% grăsime), laptele semidegresat (1%) și laptele degresat complet, care nu conține grăsimi. Grăsimile saturate din laptele integral tind să crească colesterolul LDL, dar laptele degresat și cel semidegresat sunt mai bune pentru sănătate”, spune nutriționista Anshul Singh. Când vine vorba de reducerea nivelului de colesterol, este necesar să reduci cantitatea de grăsimi saturate pe care o consumi, conform Asociației Americane a Inimii.
Lapte de capră
„Acesta are un conținut mai mare de grăsimi decât laptele de vacă, cu aproximativ 4-5% grăsime”, spune Singh. De asemenea, conține un procentaj mare de grăsimi saturate, care pot ridica nivelurile de colesterol LDL atunci când este consumat în exces. Așadar, dacă ai colesterol ridicat, consumă lapte cu moderație.
Lapte de bivoliță
Lapte de bivoliță conține mai multe grăsimi decât laptele de vacă dar și decât cel de capră, cu o concentrație de 8-10% grăsime. Asta înseamnă că are mult mai multe grăsimi saturate. „Consumul zilnic de lapte de bivoliță poate crește nivelurile de colesterol LDL, așadar nu este o opțiune grozavă pentru sănătatea cardiovasculară”, spune Dr. Srivastava.
Lapte de migdale
Dacă îți faci probleme că laptele crește colesterolul, acest tip de lapte nu ar trebui să aibă un impact semnificativ. „Laptele de migdale este în mod natural mai sărac în calorii și nu conține colesterol sau grăsimi saturate. Are un conținut ridicat de grăsimi nesaturate, care cresc nivelul de colesterol HDL, în timp ce scad colesterolul LDL”, spune Singh.
Lapte de soia
Este o opțiune excelentă pentru persoanele care caută o alternativă lactată bogată în proteine. „Acest tip de lapte conține steroli vegetali, care inhibă absorbția colesterolului în organism”, spune Singh. Cea mai bună alegere este laptele de soia fără zahăr adăugat.
Lapte de ovăz
„Acest tip de lapte este o opțiune grozavă pentru sănătatea inimii, deoarece conține beta-glucan, o fibră solubilă care poate reduce colesterolul LDL”, spune Singh. Laptele de ovăz, făcut din ovăz de tip steel cut, este fără grăsimi și fără colesterol, conform Departamentului de Agricultură al SUA.
Lapte de cocos
Acesta provine din pulpa albă a fructului și este adesea consumat ca alternativă la laptele de vacă. „Dar acest tip de lapte este bogat în grăsimi saturate, care pot crește colesterolul LDL”, spune Singh. Este mai bine să-l eviți dacă ai colesterol ridicat.
Cât de mult lapte ai voie să consumi, fără a-ți crește colesterolul?
Laptele este o sursă bună de nutrienți, inclusiv calciu, dar, cum am văzut, poate avea un efect negativ asupra nivelului de colesterol, din cauza prezenței grăsimilor saturate. Dacă te îngrijorează colesterolul, cea mai bună sursă de lapte este laptele degresat sau semidegresat. „Consumul a una sau două căni de lapte degresat sau semidegresat pe zi poate ajuta la furnizarea nutrienților necesari fără a crește semnificativ nivelul de colesterol LDL. Laptele integral trebuie limitat la mai puțin de 150 ml pe zi pentru a evita un consum excesiv de grăsimi saturate”, spune Singh.
Persoanele cu un colesterol ridicat sau boli cardiovasculare pot consuma lapte pe bază de plante, cum ar fi laptele de migdale, ovăz sau soia. „O dietă echilibrată, cu surse diverse de calciu, găsite în legumele cu frunze, nuci și produse fortificate, poate controla nivelurile de colesterol, oferind în același timp o nutriție adecvată”, spune Dr. Srivastava.
Pentru a răspunde corect la întrebarea dacă „laptele crește colesterolul?”, trebuie, așadar, să verifici conținutul de grăsimi al laptelui pe care îl consumi. Unele tipuri de lapte sunt pline de grăsimi saturate care pot ridica nivelul de colesterol. Alege laptele pe bază de plante, cum ar fi laptele de migdale și de ovăz, sau consumă lapte cu moderație.