O fermă aparținând Universității din Leeds participă la un proiect de cercetare și testare a unor metode de reducere a emisiilor agricole, notează BBC.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Locația, aflată între Leeds și York, este una dintre cele 10 din Europa implicate în proiectul Climate Smart Research.
Universitatea speră să reducă amprenta de carbon a fermei cu 55% pe parcursul proiectului, care va dura cinci ani.
Profesorul Guy Ziv, de la Facultatea de Geografie, a declarat că proiectul vizează „înțelegerea fermei ca un sistem complet și interconectat.”
Vor fi testate metode ecologice de farming
Universitatea a anunțat că va testa metode precum gestionarea emisiilor provenite din gunoiul de grajd și dejecțiile lichide, dar și monitorizarea modului în care elemente precum gardurile vii pot împiedica gazele cu efect de seră să ajungă în atmosferă.
Proiectul va beneficia de 1,1 milioane de lire sterline din partea programului Horizon Europe pentru a finanța cercetările în următorii cinci ani.
Profesorul Ziv, care conduce proiectul, a spus:
„Studiind totul – de la hrana animalelor și gestionarea gunoiului de grajd până la modul în care culturile și gardurile vii pot capta carbonul – putem identifica soluții holistice care sunt cu adevărat eficiente.
În cele din urmă, această cercetare urmărește să ofere fermierilor din Marea Britanie și din întreaga Europă opțiuni solide, bazate pe dovezi, care să fie atât viabile din punct de vedere ecologic, cât și economic.”
Pe parcursul următorilor cinci ani, proiectul va dezvolta, testa și promova soluții de ultimă generație pentru agricultura inteligentă din punct de vedere climatic, pentru a accelera tranziția către o agricultură neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în Europa.
Universitatea din Leeds este unul dintre cei 33 de parteneri din 26 de țări europene care participă la proiectul Climate Smart Research, în valoare de 11 milioane de lire sterline.
Coordonat de Wageningen Research din Olanda, proiectul are ca obiectiv sprijinirea agriculturii europene pentru a deveni mai rezilientă la schimbările climatice și mai sustenabilă.
Ferma Universității din Leeds, care funcționează și în regim comercial, acoperă aproximativ 317 hectare și reunește patru gospodării agricole.
Ferma este implicată în mai multe proiecte de cercetare
Aceasta găzduiește Centrul Național pentru Creșterea Porcinelor (deschis în 2019) și Observatorul Terestru al Universității din Leeds – un set de instrumente și echipamente de cercetare în valoare de 3 milioane de lire sterline, parte a Institutului Global pentru Alimentație și Mediu.
Ferma are, de asemenea, EntoExplore, o fermă de insecte containerizată, folosită pentru a studia rolul creșterii insectelor în sistemele alimentare durabile.
Dr. Ruth Wade, de la Facultatea de Biologie, este unul dintre cercetătorii care coordonează testele de agricultură regenerativă de la ferma Universității din Leeds, finanțate în prezent de FixOurFood și Defra.
Ea a declarat:
„Ferma Universității din Leeds este o resursă extraordinară pentru a conduce activități de cercetare, schimb de cunoștințe și predare, care să pregătească sistemele agricole pentru viitor.
Acest nou proiect ne permite să conectăm cercetările noastre de vârf cu alte ferme importante din Europa – împărtășind rezultate și învățând unii de la alții, construind o bază solidă de dovezi pentru a sprijini fermele în viitor.”