Actrița Gwyneth Paltrow, cunoscută pentru dietele și alimentația sa extravagante, a dezvăluit că s-a îndepărtat de dieta Paleo strictă pe care o urmasa de ani buni și a început să reintroducă în propria dietă carbohidrați și brânză, scrie situl CNN.
În cadrul unui episod recent din „The Goop Podcast”, actrița în vârstă de 52 de ani și fondatoarea brandului de lifestyle Goop a explicat că, în urmă cu câțiva ani, ea și soțul său, Brad Falchuk, au adoptat dieta Paleo din cauza unor probleme legate de inflamația cronică și a altor chestiuni legate de propria sănătate. Paltrow mărturisise anterior că are genele APOE3 și APOE4, ceea ce îi crește riscul de Alzheimer, motiv pentru care trebuie să evite cu mare grijă inflamațiile, în special la nivel cerebral.
Dieta Paleo presupune consumul de alimente similare cu cele ale populațiilor ancestrale de vânători-culegători din epoca paleolitică – multe fructe, legume, nuci, carne slabă și pește – și eliminarea produselor lactate, zahărului, cerealelor, leguminoaselor și a alimentelor procesate.
Cu toate acestea, restricțiile impuse de dieta Paleo au început să o obosească pe Paltrow. „Sincer, m-am cam săturat”, a spus ea. „Am început să mă întorc la pâinea cu maia și la puțină brânză. Iată, am spus-o. Și chiar și puțină paste. După atâta timp de strictețe.” Totuși, actrița a subliniat că „rămâne o bază bună – să mănânci cât mai natural și proaspăt posibil.”
Specialista în nutriție Priya Tew, purtător de cuvânt al British Dietetic Association, a comentat pentru CNN: „E minunat să vedem că Gwyneth își diversifică din nou dieta, după o perioadă atât de restrictivă. Este o schimbare pozitivă.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Nu există dovezi că dieta macrobiotică, pe care actrița o urma înainte de dieta Paleo, previne cancerul
Specialista a subliniat că o alimentație echilibrată și variată este esențială pentru sănătatea generală, adăugând: „Cercetările arată că eliminarea unor grupe întregi de alimente poate avea efecte negative asupra sănătății. Avem nevoie de diversitate și varietate pentru a ne satisface toate nevoile nutriționale, dar și pentru a menține plăcerea de a mânca.”
Gwyneth Paltrow a povestit că a devenit interesată de legătura dintre alimentație și sănătate după ce tatăl său a fost diagnosticat cu cancer la gât, pe când ea avea în jur de 26 de ani. În încercarea de a-l ajuta, a adoptat o dietă macrobiotică extrem de strictă, care implică evitarea alimentelor considerate toxice și consumul preponderent de produse vegane.
Dieta macrobiotică, dezvoltată în anii 1920 de filosoful japonez George Ohsawa, urmărește armonizarea cu natura și evitarea bolilor grave, însă, potrivit organizației Cancer Research UK, nu există dovezi științifice care să demonstreze că această dietă poate preveni sau vindeca cancerul.
„Ca nutriționist, nu consider că există suficiente dovezi pentru a susține că o dietă macrobiotică sau una Paleo aduc beneficii dovedite pentru sănătate”, a spus Tew. „Carbohidrații sunt esențiali în alimentația noastră, oferind fibre, vitamine din grupul B și energie. Ei sunt de asemenea importanți pentru sănătatea microbiomului intestinal și pentru plăcerea gustului!”