Orice persoană care a încercat să facă o supă cu găluște a pățit, probabil, măcar o dată să eșueze. Găluștele din supă au ieșit ori prea moi și s-au împrăștiat prin oală, ori prea tari și nu au putut fi mâncate. Dar în realitate, rețeta e foarte simplă și secretul, de fapt, nu e unul foarte complicat.
Ce am remarcat personal a fost faptul că nu e necesar ca ouăle să fie bătute spumă tare, ca la chec. Asta, din contră, a făcut găluștele să lase în oală o spumă albă de ou, ceea ce m-a determinat să pun mai mult griș, motiv pentru care au ieșit prea tari. De asemenea, o lingură-două de ulei le vor da o textură mai fină.
Un alt mic secret este să lăsăm 10-15 minute amestecul să se odihnească. În acest timp, grișul va absorbi oul și se va fierbe mai ușor.
Rețeta: 1, 2, 3
Prin urmare, raportul este așa; 1 ou, 2 linguri de ulei și 3 de griș.
Ouăle se bat bine, ca pentru o omletă mai aerată. Nu e necesar să le facem spumă tare, dar e bine să fie bine bătute. Se adaugă grișul în ploaie și se amestecă, până când devine un aluat moale. Îl lăsăm să se odihnească 10-15 minute, timp în care aducem oala cu supă la fiert. Când punem găluștele în oală, supa trebuie să fiarbă la foc mic.
Un alt mic secret este ca înainte de a lua cu lingura aluat și să formăm găluștele, să o introducem întâi în supa fierbinte. Astfel, aluatul se va desprinde mai ușor din lingură și va cădea în oală.
Se lasă la fiert până când se umflă și devin moi la mijloc (cam 10 minute). Apoi se oprește focul și se mai adaugă o jumătate de pahar de apă rece. Legenda spune că acest truc este util și în cazul în care găluștele din supă rămân tari. Un pahar cu apă rece turnat peste ele le va face să se fiarbă și să se înmoaie.