De ce americanii nu pot accepta băuturile fără gheață din Europa / Obsesia pentru cuburi de gheață, o diferență culturală veche de secole

Americanii preferă buturile cu cuburi de gheață FOTO: Dreamstime/ Irochka

Este o zi toridă în Paris, Londra, Roma sau Atena. După ore în șir de plimbare printr-un oraș european afectat de caniculă, te oprești la o cafenea. Ceri o băutură rece, dar când aceasta ajunge pe masă, e abia la temperatura camerei. Nici urmă de cuburi de gheață. Ceri din nou, de data aceasta cu gheață. Primești o băutură cu un singur cub, mic și palid, care se topește înainte să apuci să iei prima înghițitură. New Yorkeza Isabel Tan povestește că, după mai multe tentative eșuate de a primi o băutură cu adevărat rece în Europa, a cerut în glumă o „găleată cu gheață”. Spre surprinderea ei, într-un restaurant din Italia i s-a adus chiar una. „Era foarte cald, așa că a funcționat cumva”, spune ea, conform CNN.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Experiența lui Tan, pe care a împărtășit-o ulterior pe TikTok, este una comună în rândul turiștilor americani. Rețelele sociale sunt pline, în fiecare vară, de glume și meme despre „tragedia” băuturilor fără gheață în Europa. Dar, dincolo de umor, există un contrast real între culturile americane și europene în ceea ce privește consumul de gheață.

O obsesie tipic americană

Istoricul Jonathan Rees, autorul cărții Refrigeration Nation: A History of Ice, Appliances, and Enterprise in America, explică această diferență: „Restul lumii nu e atât de interesat de gheață precum Statele Unite. Noi suntem obișnuiți să avem gheață în aproape orice băutură. Este, în mare măsură, un obicei american.”

Scriitoarea Amy Brady, care a publicat volumul Ice: From Mixed Drinks to Skating Rinks – A Cool History of a Hot Commodity, confirmă ideea. „Americanii sunt unici în lume în ceea ce privește obsesia pentru gheață”, spune ea. Cartea explorează inclusiv impactul ecologic al utilizării excesive a gheții în viața de zi cu zi.

În alte culturi, însă, băuturile calde sunt preferate sau chiar considerate benefice pentru sănătate. Isabel Tan, care a crescut în Singapore, spune că în cultura asiatică există convingerea că lichidele calde sunt mai bune pentru digestie. „Dar anii petrecuți în New York m-au convertit. În momentul ăsta, și în paharul meu Stanley am cuburi de gheață. Chiar și iarna beau cafea cu gheață.”

Europa, un spațiu cu altă relație cu temperatura băuturilor

Pe de altă parte, Claire Dinhut, o britanică cu origini americane și franceze, recunoaște că urăște gheața. A locuit în Atena, Praga și acum în Regatul Unit, și este recunoscătoare că, în Europa, rareori trebuie să se confrunte cu băuturi pline de cuburi. „Prefer un sorbet bun”, spune ea.

Pentru Dinhut, gheața nu doar că diluează gustul băuturii, dar și creează neplăceri: „Îți cade pe față, îți varsă paharul și e o metodă de a ascunde cât lichid primești de fapt.”

O diferență istorică, nu doar contemporană

Amy Brady subliniază că diferența nu este nouă. De-a lungul istoriei, mulți vizitatori străini au fost uimiți de fascinația americanilor pentru gheață. „Charles Dickens a fost șocat și chiar dezgustat de mormanele de gheață din băuturile americane când a vizitat SUA în secolul al XIX-lea”, spune Brady.

Jonathan Rees adaugă că cererile de gheață ale americanilor în Europa datează de peste 100 de ani. „La finalul secolului XIX, americanii obișnuiți cu gheața erau nedumeriți că europenii nu le puteau oferi așa ceva.”

De ce nu există gheață în Europa la discreție?

Răspunsul e legat de mai mulți factori: tradiții culturale, economie de energie și spațiu, dar și gust. În multe restaurante europene, băuturile se servesc la temperaturi mai ridicate din motive istorice și practice. Frigiderele nu au fost mereu accesibile, iar obiceiurile s-au format în absența lor.

În plus, cuburile de gheață ocupă spațiu în pahar și pot altera aroma. Pentru europeni, mai ales în Franța sau Italia, gustul contează mai mult decât senzația de răcorire imediată.

În fiecare vară, odată cu sosirea turiștilor americani în Europa, dezbaterea despre gheață revine. Fiecare parte are argumentele sale, dar ceea ce pare o simplă preferință de servire dezvăluie diferențe mai profunde în stilul de viață și priorități culturale.

Până una-alta, dacă ești american în Europa și vrei o băutură cu gheață, poate e mai bine să ceri direct… o găleată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *