Secetă în Bihor: Două râuri au secat parţial, iar şase sate se confruntă cu restricţii de apă / În Arad, râurile Teuz şi Timercea au ajuns la debit zero pe unele sectoare, la fel şi râul Checheţ din judeţul Satu Mare

riscul-de-desertificare-solutiile-propuse-de-ministrul-mediului foto: dreamstime.com/ ID 40334528 © Aguina

Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile ridicate afectează tot mai mult resursele de apă din judeţul Bihor, anunță Bihoreanul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Conform unei postări publicate luni pe Facebook de reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, mai multe cursuri de apă din judeţ au ajuns la debit zero, iar alimentarea cu apă se face cu restricţii în mai multe localităţi bihorene, notează G4Media.

Potrivit sursei citate, în urma măsurătorilor s-a constatat că Topa şi Valea Nouă, afluenţi ai râurilor Holod, respectiv Crişul Negru, au secat complet pe anumite sectoare.

Ambele râuri au fost afectate de lipsa prelungită a precipitaţiilor şi de temperaturile ridicate din ultima perioadă.

De asemenea, debitele medii ale râurilor bihorene sunt estimate la doar 30-50% din media multianuală pentru această perioadă a anului, se mai arată pe pagina de Facebook Apele Române Crişuri.

Seceta şi consumul crescut de apă au determinat autorităţile să impună restricţii de alimentare cu apă în şase sate din comuna Holod: Holod, Hodiş, Forosig, Vintere, Lupoaia şi Dumbrăviţa.

Și alte judeţe din regiune se confruntă cu probleme similare cauzate de secetă. În judeţul Arad, râurile Teuz şi Timercea au ajuns la debit zero pe unele sectoare, la fel şi râul Checheţ din judeţul Satu Mare. În judeţul Sălaj, două folosinţe de apă (o plantaţie de afine şi o păstrăvărie) se află sub restricţii din cauza nivelului scăzut al debitelor şi a lipsei prelungite de precipitaţii.

Specialiştii ABA Crişuri le recomandă tuturor consumatorilor, fie casnici, agricoli sau industriali, să folosească apa în mod raţional şi să evite risipa, întrucât situaţia este monitorizată permanent şi pot fi luate măsuri suplimentare.

Conform prognozei meteorologilor, valul de căldură va continua şi în următoarele zile, cu temperaturi care pot depăşi frecvent 35 de grade Celsius în Bihor. În pofida unor episoade de ploaie în ultima săptămână, acestea nu au fost suficiente pentru a compensa deficitul hidrologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *