Moscova și Phenianul își intensifică în prezent cooperarea comercială, oferindu-și reciproc pârghii împotriva presiunilor occidentale. În acest context, pe rafturile supermarketurilor rusești au început să apară mere nord-coreene, iar exportatorii din statul cu regim autoritar și cele mai izolaționiste politici plănuiesc să pătrundă pe piața rusă, pe măsură ce relațiile tot mai strânse dintre președinții Vladimir Putin și Kim Jong Un încep să dea roade pentru ambele țări, scrie cotidianul Financial Times.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
La un an după ce cei doi lideri au semnat un nou parteneriat strategic într-o ceremonie fastuoasă la Phenian, cooperarea comercială dintre Rusia și Coreea de Nord prinde rădăcini și depășește sprijinul militar acordat de Phenian invaziei rusești în Ucraina, oferind regimului nord-coreean o salvare economică.
În ultimele luni, bărci de pescuit nord-coreene au invadat apele din estul îndepărtat al Rusiei, în timp ce producători nord-coreeni de gemuri, cârnați, bere și chiar acordeoane și-au înregistrat mărcile la Serviciul Federal pentru Proprietate Intelectuală din Rusia.
Rusia construiește un pod rutier la granița cu Coreea de Nord
Rusia construiește un pod rutier de 100 de milioane de dolari peste râul Tumen, la granița terestră cu Coreea de Nord, iar există planuri pentru redeschiderea unei legături feroviare de 10.000 km între capitalele celor două țări. În ultimul an, rectorii universităților nord-coreene au vizitat omologii lor ruși la Vladivostok, sportivii nord-coreeni au concurat în Rusia, iar trupe de teatru rusești au susținut spectacole la Phenian.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu Kim săptămâna trecută pe iahtul acestuia, în stațiunea nord-coreeană Wonsan. Kim a declarat că țara sa va sprijini „necondiționat” obiectivele Rusiei în Ucraina, iar Lavrov a spus că Rusia „respectă și înțelege” motivația Coreei de Nord de a dezvolta un program nuclear.
Potrivit lui Andrei Lankov, expert în Coreea de Nord la Universitatea Kookmin din Seul, „dacă anterior cele două țări minimizau amploarea cooperării lor militare, acum vor ca lumea să știe că relația lor e construită să dureze”.
Economia nord-coreeană se bazează în mare parte pe producția de cărbune, beton și mase plastice industriale, fiind susținută de alimente, combustibili și îngrășăminte din China vecină, principalul său partener comercial. În ultimii ani, regimul a obținut sute de milioane de dolari și din hack-uri sofisticate de criptomonede.
Sprijinul Moscovei ar putea revitaliza sectorul agricol și minier din Correa de Nord
Sprijinul Moscovei ar putea avea un efect „cu adevărat transformator” asupra economiei nord-coreene, revitalizând sectoarele minier și agricol, potrivit cercetătorului Peter Ward de la Sejong Institute. „Chiar și investițiile modeste în infrastructura rurală ar putea aduce beneficii reale pentru largi pături ale populației nord-coreene”, a adăugat el.
Phenianul și-a pecetluit angajamentul anul trecut, furnizând Kremlinului muniție și forță de muncă, inclusiv trimiterea a circa 13.000 de soldați pentru a sprijini trupele ruse în regiunea Kursk. Deși aceste trupe au înregistrat pierderi semnificative, au fost elogiate de șeful securității ruse, Serghei Șoigu, pentru că au apărat Rusia „ca și cum ar fi fost patria lor”.
Potrivit unui raport al serviciilor sud-coreene de informații militare, citat de agenția Yonhap, Coreea de Nord a trimis Rusiei 12 milioane de obuze din octombrie până în prezent și este probabil să trimită și mai mulți soldați în vara aceasta.
În schimb, regimul lui Kim a obținut miliarde de dolari sub formă de transferuri bancare, plăți în natură și transferuri de tehnologie, conform analizelor experților.
Luna trecută, Șoigu a anunțat trimiterea a încă 6.000 de nord-coreeni în Rusia, dintre care 5.000 sunt muncitori în construcții militare destinați regiunii Kursk. Lankov consideră că această mișcare ar putea fi „un test pentru a vedea cum pot munci nord-coreenii în condițiile deficitului forței de muncă din Rusia”.
Este de așteptat ca parteneriatul să depășească durata războiului din Ucraina
Acest parteneriat ar putea depăși durata războiului. Ward sugerează că muncitori nord-coreeni ar putea fi trimiși în regiunile slab populate din estul Rusiei, acoperind nevoile acute de forță de muncă. Pentru Phenian, aceasta ar reprezenta „o sursă importantă și durabilă de venituri în numerar”.
Totuși, Ward avertizează că regimul lui Kim are un istoric de risipire a fondurilor. „Deși o parte va fi cheltuită pentru îmbunătățirea condițiilor pentru o parte a populației, în realitate multe fonduri vor fi irosite pe proiecte de prestigiu, precum zgârie-nori în Phenian sau privilegii pentru elite”, a spus el.
Lankov a subliniat că acest comerț în creștere aduce beneficii financiare modeste pentru Rusia: „Majoritatea produselor exportate de Coreea de Nord sunt de mic interes pentru importatorii ruși”. De asemenea, companiile rusești s-ar confrunta cu dificultăți în lipsa unor rețele locale, spre deosebire de companiile chineze care se bazau pe comunitățile etnice chineze din Coreea de Nord.
Dincolo de relațiile comerciale, parteneriatul militar dintre cele două țări le oferă Moscovei și Phenianului o mai mare capacitate de a rezista presiunii diplomatice occidentale chiar și după încheierea conflictului din Ucraina, spun analiștii.
„Faptul că Moscova are acces la rezervele de obuze și rachete balistice ale Phenianului va continua să fie util pentru intimidarea Ucrainei și altor țări, oferind Rusiei pârghii suplimentare în negocierile viitoare”, a spus Ward.
Victor Cha, expert în Coreea la think-tank-ul Center for Strategic and International Studies din Washington, a adăugat că finanțarea și tehnologia rusească ar putea accelera dezvoltarea programului de armament nord-coreean.
Trump vrea și el să îl seducă pe Kim Jong Un
În martie, Donald Trump și-a exprimat intenția de a relua diplomația cu Phenianul, descriind Coreea de Nord ca pe o „mare putere nucleară” și pe Kim drept „un tip foarte inteligent”.
Însă Cha avertizează că președintele american va trebui să ofere un preț mult mai mare pentru a-l convinge pe Kim să încetinească sau să renunțe la programul său nuclear decât cel oferit în primul mandat. „Trump nu ar trebui să-și imagineze că buna lui dispoziție îl va convinge pe Kim să renunțe la o relație profitabilă cu Rusia sau la influența considerabilă pe care o are acum.”
CN nu este autosuficienta, Rusia DA! Acum vedem cine trage sforile. Rusia are nevoie de carne de tun, iar CN e exportatoare de aceasta.
Exemplu: vezi Kursk.
Ati vazut frica de propriul popor a lui KJU, cand au venit trupurile neinsufletite ale militarilor trimisi pe frontul rusesc? Dar ati citit si despre ce a dar ca recompensa familiilor mortilor? Da, dreptul de a isi cumpara o casa in zona suburbana a Fenianului. DREPTUL! Nu casa.