Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) infirmă informația transmisă în presa din Bulgaria, care citează Ministerul Agriculturii de la Sofia, potrivit căreia România ar fi semnat, alături de alte patru state membre, o Declarație Comună privind amendarea Acordului comercial dintre Uniunea Europeană și Ucraina.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Într-un răspuns transmis la solicitarea G4Food, MADR precizează: „România nu a participat la reuniunea ministerială desfășurată la Budapesta în data de 9 iulie 2025, motiv pentru care nu a semnat Declarația Comună privind modificarea Acordului comercial dintre Uniunea Europeană și Ucraina”.
Ce a transmis presa bulgară
Joi, presa de la Sofia a relatat că miniștrii Agriculturii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia și România au semnat o Declarație Comună privind aspectele agricole pentru amendarea Acordului comercial între UE și Ucraina, citând un anunțat făcut pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Alimentației din Bulgaria.
„Semnarea a avut loc în cadrul unei reuniuni care s-a desfășurat miercuri – 9 iulie, la Budapesta, inițiată în contextul acordului de principiu încheiat între Comisia Europeană și Ucraina privind revizuirea Acordului bilateral de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.
În cuprinsul declarației, miniștrii Agriculturii din statele membre aflate din prima linie față de Ucraina insistă pentru revizuirea sistemului de mecanisme de protejare a producătorilor europeni, punând un accent deosebit pe interesele celor cinci țări și asigurând protecția necesară pentru producătorii lor agricoli.
În document, aceștia își exprimă îngrijorările cu privire la acordul de principiu al UE cu Ucraina, în special în ce privește creșterea cotelor pentru produse precum mierea, ouăle, zahărul, precum și liberalizarea pieței pentru unele produse lactate. În acest sens, miniștrii Agriculturii fac apel la CE să introducă măsuri de protecție regională aplicabile automat pentru statele membre din prima linie, pe baza unor cote individuale, precum și să introducă un prag minim de preț de import pentru produsele agricole respective, pentru a preveni vânzarea de bunuri sub prețul celor produse în țară”, conform presei de la Sofia.
Poziția MAE român: „Sunt informații factual eronate”
Contrar celor anunțate de Ministerul Agriculturii și Alimentației din Bulgaria, autoritățile române susțin că nu au avut nici reprezentare, nici mandat pentru a participa la această întâlnire.
Mai mult, în cursul dimineții de joi, Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis că „având în vedere apariţia în spaţiul public a unor informaţii factual eronate ce vizează poziţia României şi a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) cu privire la importurile de produse alimentare din Ucraina, MAE face următoarele precizări: România are o poziţie agreată pe subiectul relaţiilor comerciale între UE şi Ucraina inclusiv în materie de importuri agricole. Această poziţie include inclusiv introducerea în textul acordului revizuit dintre UE şi Ucraina a unor elemente cum este clauza de salvgardare precum şi a standardelor de calitate pentru produsele agro-alimentare. Subiectul acordului revizuit este discutat la nivelul Uniunii Europene, în formate consolidate, fiind vorba de politici europene sectoriale agricole, comerciale şi economice, şi nu în formate regionale”. G4Food a detaliat punctul de vedere MAE aici….
„Precizările formulate de Ministerul Afacerilor Externe reflectă poziția generală a statului român în raport cu subiectul în cauză”, au mai spus oficialii MADR, la solicitarea G4Food.
În ceea ce privește obiectivele României în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit (AGRIFISH), care se va desfășura în 14 iulie, MADR declară că „România va continua să susțină protejarea intereselor fermierilor români în cadrul negocierilor europene privind comerțul agroalimentar cu Ucraina”. Ministerul anunță că va reitera solicitările privind „măsuri de protecție suplimentare, clare și funcționale, în sprijinul producătorilor agricoli afectați de creșterea presiunii importurilor”.
În privința instituirii unui fond european pentru compensarea pierderilor suferite de fermieri din cauza importurilor din Ucraina, MADR menționează că „România susține instituirea unui mecanism financiar european dedicat compensării pierderilor suferite de fermierii europeni, inclusiv cei români”. Poziția a fost exprimată constant în dialogul cu instituțiile europene.