Vânzările și achizițiile din sectorul agroalimentar indică în ultima perioadă o dinamică extrem de fluidă, inclusiv când e vorba de mari jucători de pe piață. După Ferrero care cumpără Kellogg, o altă veste ia a pus în alertă investitorii: Nestlé ia în considerare vânzarea diviziei de ape minerale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Informația a apărut astăzi în media italiene, care relatează că multinaționala cu sediul central în Elveția, cea mai mare la nivel mondial din sectorul alimentar, analizează vânzarea grupului Sanpellegrino. În Italia, acesta controlează, pe lângă brandul omonim, și Acqua Panna și Levissima – trei mărci de apă din categoria upmarket, pe care Nestlé o cumpărase în 1998.
Grupul Sanpellegrino are actualmente peste 1.400 de angajați și patru fabrici în Italia, iar brandurile din portofoliu generează o cifră de afaceri de peste un miliard de euro.
Nestlé analizează vânzarea întregii divizii de ape minerale, care include brandurile Perrier și Vittel
Însă pare că nu sunt în vizor doar apele minerale italiene, ci este vorba de o strategie legată de întreaga divizie de ape minerale a Nestlé. Potrivit economymagazine.it, banca Rothschild & Co a demarat un proces de valorizare a diviziei „Waters” a Nestlé, care include și alte branduri internaționale ca Perrier și Vittel.
În 2024, această divizie a generat venituri de aproximativ 3,4 miliarde euro, iar evaluarea estimativă este de 5,8 miliarde. Obiectivul Nestlé, potrivit sursei citate, este să găsească un investitor care să cumpere întreaga divizie. În trecut, fonduri precum Pai, Platinum Equity, Blackstone și CD&R ar fi analizat dosarul, dar fără să facă pași concreți, în contextul incertitudinilor geopolitice și comerciale.
Recent, divizia „Waters” a Nestlé a fost și în centrul unui scandal, în urma unui raport al Senatului francez. Acesta a investigat utilizarea unor tratamente interzise pentru „dezinfectarea” apei vândute pe piața locală și legăturile grupului cu guvernul francez.
În noiembrie 2024, grupul a oficializat separarea diviziei de ape minerale, dând semnalul unei strategii mai selective în viitor. Nestlé deține în prezent peste 2.000 de branduri, urmărește să raționalizeze portofoliul concentrându-se pe aproximativ 30 de mărci strategice, printre care Kit-Kat, Nescafé, Nan și Maggi. Această mișcare se aliniază cu cea anunțată de rivalul Unilever, care a decis să separe divizia de înghețată și să o listeze la bursă, în vederea consolidării competitivității.
Controversele legate de brandul Sanpellegrino
Este o veste care a trezit interes în lumea gastronomiei, printre bucătari, somelieri și responsabili de sală, și nu întâmplător. Apa minerală Sanpellegrino a devenit în ultimii ani un brand controversat în gastronomia de top, în ciuda faptului că apa este recunoscută a fi un produs de calitate. Însă, în contextul unor puternice campanii de marketing, a căpătat o poziție aproape de monopol în restaurantele de elită.
Sponsorizările prestigioase, de la Ghidul Michelin la „50 Best Restaurants”, au transformat brandul într-un simbol al rafinamentului în bucătăriile de top. Partea mai puțin vizibilă, notează publicația citată, este că această poziție de forță a dus treptat la excluderea altor branduri de apă din restaurante, apă care întrunește calități similare, clienții fiind de facto lipsiți de multe ori de posibilitatea de a alege.