Somnul este esențial pentru sănătatea și starea ta de bine. Dacă nu ai dormit bine te poți simți epuizat și lipsit de motivație. Există însă, potrivit eatingwell.com, metode prin care îți poți crește nivelul de energie fără a apela la băuturi cofeinizate. Lucrurile de bază, cum ar fi consumul de apă sau introducerea mișcării în rutina ta zilnică, pot face diferența.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Un adult care doarme minimum șapte ore pe noapte se va îmbolnăvi mai rar
Obiceiurile sănătoase de somn, împreună cu limitarea consumului de cofeină după-amiaza târziu, te pot ajuta să dormi mai bine și să te simți mai alert a doua zi.
Somnul este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru corpul, mintea și sistemul tău nervos. Adulții care dorm între șapte și nouă ore de somn de calitate pe noapte se îmbolnăvesc mai rar, au un nivel mai scăzut de stres și reduc riscul apariției bolilor cronice precum diabetul sau afecțiunile cardiovasculare. În plus, beneficiile imediate ale unui somn odihnitor includ energie crescută, claritate mentală și motivație.
Desigur, nu fiecare noapte va fi la fel de odihnitoare și e în regulă. Factori precum stresul, termenele-limită de la muncă și consumul de alcool pot afecta calitatea somnului. Dar, cum bine știm, viața merge înainte – cu sau fără un somn bun. În zilele în care simți că tragi de tine până la ora 17.00, merită să încerci câteva metode simple de a-ți recăpăta energia. Iată câteva sfaturi oferite de nutriționiști autorizați:
O bună hidratare te ajută să-ți recapeți energia, după o noapte în care nu ai dormit bine
Menținerea unui aport optim de lichide te poate face să te simți mai energizat, chiar și în lipsa unui somn bun, spune nutriționista Roxana Ehsani.
„Deshidratarea poate cauza dureri de cap, senzație crescută de foame și o performanță fizică și mentală redusă. De fapt, chiar și o deshidratare de doar 2% poate afecta funcția cognitivă și performanța fizică”, explică Ehsani.
Necesarul de apă diferă de la persoană la persoană, în funcție de nivelul de activitate, greutatea corporală sau tratamentele urmate. Totuși, în general, se recomandă un consum de 2,7 până la 3,7 litri de lichide pe zi.
Adăugarea de electroliți în băutură poate accelera hidratarea, atrăgând mai multă apă în celulele corpului. Acest lucru poate crește energia și întârzia oboseala musculară în timpul efortului.
Un mic dejun echilibrat, după o noapte în care nu ai dormit bine, îți furnizează energie
Începe ziua cu o masă echilibrată, bogată în carbohidrați complecși, proteine și grăsimi sănătoase.
Acest echilibru ajută la menținerea concentrării, stabilizează nivelul de zahăr din sânge și previne scăderea de energie de la mijlocul dimineții, spune nutriționista Lena Bakovic.
Deși poate fi tentant să apelezi la o cafea mare și un produs de patiserie, este de preferat să alegi ceva mai sățios, cum ar fi un iaurt cu fructe și granola sau un sandviș cu ouă, brânză și avocado.
„Privarea de somn poate duce la poftă crescută de zahăr, așa că un mic dejun echilibrat poate ajuta la reducerea acestor pofte,” adaugă Ehsani.
Puțină mișcare, după o noapte în care nu ai dormit bine, te pune pe picioare
Unul dintre cele mai rapide moduri de a te energiza este exercițiul fizic. Nu e nevoie de un antrenament intens – dacă ești obosit, e mai bine să nu exagerezi.
„Activitatea ușoară, cum ar fi întinderile sau o scurtă plimbare, stimulează circulația și eliberează endorfine, care îți pot îmbunătăți starea de spirit și nivelul de energie,” explică Bakovic.
Dacă ai puțin timp la dispoziție, Ehsani recomandă chiar și 10 minute de mișcare pentru a-ți trezi corpul și mintea.
Lumina soarelui te poate umple de energie, după o noapte în care nu ai dormit bine
Ieșirea afară dimineața, chiar și pentru câteva minute, poate contribui la un somn mai bun în noaptea următoare.
„Expunerea la lumină naturală ajută la reglarea ritmului circadian și îți poate îmbunătăți dispoziția și nivelul de energie,” spune Ehsani.
Un pui de somn scurt îți îmbunătățește starea
După prânz, este posibil să simți o cădere de energie. Dacă ai posibilitatea, fă un pui de somn scurt de 10–20 de minute, recomandă Ehsani.
„Un pui de somn scurt, devreme în zi, îți poate îmbunătăți starea de spirit și capacitatea de concentrare,” explică ea.
Ai grijă să nu dormi mai târziu după-amiaza, pentru că poate afecta somnul de noaptea următoare.
Sfaturi pentru a avea mai multă energie
Dacă vrei energie pe termen lung, trebuie să abordezi cauza principală a lipsei de somn.
„Somnul susține totul: de la funcția cognitivă și reglarea hormonilor, până la metabolism și sistemul imunitar,” spune Ehsani.
Iată câteva recomandări:
- Respirație profundă și mindfulness. „Exercițiile de respirație sau meditația pot reduce stresul și crește oxigenarea creierului, ajutându-te să te simți mai treaz,” spune Bakovic.
- Igienă a somnului. Mergi la culcare și trezește-te la aceeași oră zilnic, creează un mediu liniștit, întunecat și răcoros în dormitor. Poți folosi un ventilator sau un aparat de sunete albe pentru a masca zgomotele din exterior.
- Limitează cofeina și zahărul adăugat. Deși tentația este mare după o noapte proastă, consumul excesiv poate duce la căderi de energie și somn agitat.
- Stabilește un interval pentru ultima cafea. Ideal, oprește consumul de cofeină cu șase – opt ore înainte de ora de culcare.
Somnul, pilon esential al sănătății
Somnul este un pilon esențial al sănătății tale generale și cheia pentru a avea energie în fiecare zi. Dacă nu ai parte de somn de calitate, poți compensa parțial prin hidratare, alimentație echilibrată și activitate fizică ușoară. Pe termen lung însă, este important să identifici cauza problemelor de somn. Dacă ai încercat toate aceste sfaturi și tot nu dormi bine, ia în considerare un control medical, pentru a identifica motivul și a găsi soluția salvatoare.
