Grătarul este în primul rând despre timp petrecut cu cei dragi și abia în al doilea rând despre mâncare. Poate fi un prilej și de a exagera cu mâncarea, dar și o modalitate prin care poți lua o masă sănătoasă în aer liber.
Cei mici sunt bucuroși să petreacă timp cu părinții și rudele lor, dar și cu alți copii de vârste apropiate și să facă tot soiul de activități inedite.
Când vine vorba de grătar, cred că cele mai comune temeri sunt cele legate de alcool – absolut interzis la copii – și despre carnea grasă de porc sau mici.
Dar și obiceiurile se pot schimba pe măsură ce noi lucrăm conștient la asta.
E ușor să cădem în capcana porțiilor mari de carne, dar pentru copii (și adulți) idealul este echilibrul.
Ce feluri de carne alegem pentru cei mici?
- Pui sau curcan fără piele, de preferat la marinat simplu în iaurt, usturoi și ierburi aromatice. Putem să gătim carnea cu pielița pe ea, dar atunci când o mâncăm, ea este recomandat să fie înlăturată.
- Pește (păstrăv, somon, cod), bogat în omega-3, ușor de digerat. Atenție ca la gătit flacăra să nu vină direct pe carne sau pește.
- Frigărui: bucățele mici de carne fără grăsime + legume colorate (ardei, ceapă, ciuperci, dovlecel) – sunt atractive și pentru cei mofturoși și merg perfect în farfurie alături de o salată de orice tip de legume sau frunze de salată aveți la dispoziție. Toate acestea se regăsesc în oferta Kaufland.
- Evitați carnea procesată (cârnați, crenvurști, mici din comerț), sunt bogate în sare, grăsimi saturate și aditivi nepotriviți pentru un organism în creștere. Chiar dacă sunt special pentru copii, nu toate etichetele sunt curate.
Cum ar trebui să arate farfuria celui mic?
În primul rând, cantitatea de mâncare nu ar trebui să fie la fel cu a adultului. Este ceva ce pierdem din vedere când e vorba de cei mici. Avem tendința să le punem mult prea multă mâncare în față, porții asemănătoare adultului și avem pretenția de la ei să se oprească atunci când sunt sătui. Dacă suntem acasă și ei nu au în față un ecran, acest lucru este posibil. Dar atunci când e multă lume în jur, când muzica e tare, când agitația e mult mai mare decât de obicei, e posibil ca cei mici să nu fie la fel de prezenți în fața farfuriei ca acasă. În plus de asta, dacă aveți copii pofticioși, e mai bine să le stabiliți voi porția și să nu-i lăsați pe ei să decidă cât vor mânca din acea farfurie.
În al doilea rând, farfuria ar trebui să conțină o sursă de proteină – carne sau pește sau brânză – alături de o garnitură hrănitoare: cartofi copți în coajă, orez cu legume, salată de paste integrale. Restul farfuriei este de preferat să fie rezervat salatelor de sezon. Este vară, legumele au un gust perfect. E păcat să nu le oferim salate cât de des se poate, mai ales că și noi le căutăm și tânjim la ele în anotimpul rece.
Nu uitați că pentru ca cei mici să aibă obiceiuri bune este esențial ca și noi să împrumutăm din aceste obiceiuri, din când în când.
Desertul poate fi constituit din pepene/fructe de pădure/caise sau piersici sau puteți pregăti în avans o înghețată în casă din banane și nuci sau fructe cu conținut scăzut de apă și iaurt grecesc scurs.
Hidratare și băuturi potrivite pentru grătar
Când e cald, copiii aleargă și transpiră mai mult, iar hidratarea devine esențială.
Ce oferim:
- Apă plată la discreție, în recipientele lor preferate.
- Apă cu fructe (lămâie, portocală, mentă)
- Limonadă făcută în casă din lămâi, miere, apă. Eventual și busuioc sau mentă… după preferință.
- Smoothie-uri simple din fructe + iaurt
- Ceaiuri din plante reci, fără zahăr
Evităm sucurile carbogazoase sau băuturile „naturale” din comerț – multe au zahăr cât pentru o zi întreagă. Nu vă lăsați păcăliți de expresii precum „conțin pulpă de fruct” sau „cu îndulcitori”. Există atâtea variante naturale de hidratare, încât nu e cazul să vă complicați cu băuturi din comerț.
Nu uitați să luați și diverse jocuri sau obiecte ce îi pot ține ocupați pe cei mici, iar pe cei mari activi alături de ei.
Nu uitați să păstrați alimentele la rece înainte de a le consuma voi înșivă sau a le oferi copiilor. Vara este și sezonul diverselor afecțiuni digestive cauzate de consumul de produse alterate din pricina căldurii sau a nerespectării măsurilor igienice necesare în aceste cazuri.
Evitați folosirea alimentelor netratate termic și alegeți simplitatea și prospețimea de fiecare dată.
Nu în ultimul rând, trebuie să nu uităm faptul că cei mici nu își vor aminti ce au mâncat, dar cu siguranță vor ține minte atmosfera și întâmplările de la grătar. Axați-vă pe crearea unei atmosfere vesele, relaxate și de dragul lor, dar și al vostru.
Când copiii văd că mâncarea sănătoasă e gustoasă și face parte din momente frumoase, e mult mai ușor să învețe obiceiuri bune, să le integreze pe termen lung… fără să simtă că trebuie să renunțe la ceva.