Creșterea TVA-ului la alimente, a accizelor și a costurilor cu energia riscă să arunce România într-o criză socială fără precedent, avertizează Dorin Cojocaru, președintele APRIL (Asociația Patronală Română din Industria Laptelui).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Într-o intervenție tranșantă, în cadrul podcastului „Agricultura în schimbare”, care urmează să apară miercuri pe G4Food, Dorin Cojocaru a transmis un mesaj clar politicienilor: „Nu umblați la mâncărica românului, că mâncați bătaie!”.
„Va fi o inflație dureroasă în următoarele luni, iar în septembrie o să vină Guvernul și o să spună: stimați cetățeni, am suferit împreună, dar nu am reușit să echilibrăm deficitul bugetar, așa că, de la 1 ianuarie 2026, vă mărim din nou taxele. Păi, stai, frate, nu mi le-ai mai mărit? A fost ordonanța trenuleț 1, ordonanța trenuleț 2, taxa pe construcții speciale, acum TVA-ul și acciza”, spune Dorin Cojocaru în cadrul producției G4Food.
„Dacă se scumpește mâncărica, se lasă cu furie”
„Eu le-am spus și o spun din nou: oamenii nu ies în stradă pentru democrație, ci de foame. Dacă se scumpește mâncărica, se lasă cu furie. Când scade glicemia, nu mai e de glumă”, a declarat Cojocaru, explicând că o eventuală explozie a prețurilor la alimente ar putea duce la tensiuni sociale majore.
Creșterea TVA-ului la alimente de la 9% la 11%, cumulată cu majorarea accizelor la combustibili și cu scumpirea energiei, va afecta direct prețurile de la raft.
Dorin Cojocaru avertizează că inflația alimentară ar putea ajunge din nou la 24-25% până în toamnă, în ciuda plafonării adaosurilor comerciale.
„Pui 11% la TVA, mai adaugi energia, logistica, și te trezești cu un 20% în plus, pe produs!”
„Am zis: nu măriți TVA-ul la mâncare! Pui 11% la TVA, mai adaugi energia, logistica, și te trezești cu un 20% în plus, pe produs. Dacă și hipermarketurile mai pun un adaos, și pun, am terminat-o. Prețurile vor exploda”.
Liderul APRIL spune că, în România, mâncarea e factorul declanșator al nemulțumirii sociale. „Românul a mai suportat lipsa de libertate, pandemia, restricțiile. Dar dacă îl lovești la stomac, ai o problemă.
Să nu umblați la stomac, că atunci e bai. În pandemie, oamenii stăteau închiși în casă, dar dacă rămân fără mâncare… nu-i de glumă.”
Mai mult, Cojocaru pune în discuție și efectele psihologice ale impredictibilității fiscale pentru antreprenori: „Stresul e atât de mare, încât dacă ne ia un psihiatru să ne analizeze, Spitalul 9 nu are loc pentru noi toți. Nu mai știi ce planuri să faci, ce investiții.”
În final, mesajul lui Dorin Cojocaru pentru guvernanți este clar: „Să ne ajute Dumnezeu … dar nu umblați la mâncărica românului!”.