După Franța, au fost identificare focare de dermatită nodulară contagioasă și în Italia

primele-focare-de-dermatita-nodulara-contagioasa-si-in-italia-dupa-franta foto: fao.org

După primul focar de dermatită nodulară contagioasă (LSD), o boală virală a bovinelor, anunțată de Franța zilele trecute, Ministerul Sănătății din Italia a confirmat prezența virusului și pe teritoriul italian.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Conform anunțului autorităților, relatează Il Fatto Alimentare, primul caz a fost identificat pe 21 iunie la o vacă dintr-o fermă din provincia Nuoro, în Sardinia, fiind imediat convocată unitatea de criză din cadrul direcției ministeriale care gestionează sănătatea animalelor.

Chiar și așa, virusul s-a extins ulterior în Sardinia, fiind afectate alte două ferme, la Orani și Orotelli, iar alte două așteaptă rezultatele analizelor. Însă, între timp îngrijorarea a crescut în urma apariției unui caz și într-o fermă de bovine de carne din comuna Porto Mantovano, în provincia Mantova, din Nord, care primise animale de la una dintre fermele sarde afectate.

Deocamdată s-au instituit zone de restricție dar nu și sacrificarea animalelor

Autoritățile sanitare locale au pus sub sechestru fermele afectate, au urmărit toate mișcările animalelor și au instituit o zonă de restricție, cu două tipuri de limitări: o zonă de protecție de 20 km și una de supraveghere de 50 km în jurul focarului.

Unitatea de criză din Italia a dispus oprirea circulației bovinelor, laptelui crud, ovocite, embrioni și piei în afara Sardiniei. Restricțiile se aplică și caprinelor și ovinelor crescute împreună cu bovinele. Totuși, principala măsură pentru stoparea răspândirii virusului este sacrificarea animalelor din fermele afectate, similar cu ceea ce se face în cazurile de pestă porcină africană sau gripă aviară, însă deocamdată nu s-a instituit această măsură.

Totodată, a fost demarată o anchetă epidemiologică, iar ipoteza principală este că boala a fost adusă de insecte sau căpușe provenite din Africa, unde este endemică.

Boala se transmite prin intermediul insectelor hematofage care se hrănesc cu sânge, cum sunt muștele, tăunii și țânțarii, dar și prin căpușe. Provoacă febră, noduli pe piele și poate duce chiar la moartea animalului. Dermatita nodulară contagioasă s-a răspândit începând cu 2012 în unele țări din sud-estul Europei (Grecia, Bulgaria și statele balcanice), însă un program de vaccinare a oprit apoi răspândirea, astfel încât din 2019 nu au mai fost înregistrate cazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *