În satul Comloșu Mic (județul Timiș), la aproximativ 50 de kilometri de Timișoara, nu departe de frontiera cu Serbia, familia Cristea a înființat, în 2010, o livadă de fructe. Ca o noutate în zonă, în urmă cu cinci ani, au implementat un concept curajos, preluat din Germania, prin care clienții își culeg singuri fructele, le cântăresc și plătesc la poarta livezii. Totul se bazează pe încredere.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Livada noastră este deschisă mereu pentru clienți, pentru oricine vrea să vină, să aleagă și să culeagă fructe. Am introdus această idee acum câțiva ani, am copiat-o din Germania. Am fost la nașii noștri într-un concediu, am văzut acest sistem și ne-am spus că se poate aplica și la noi. Ne bazăm, pe cât posibil, pe încredere. Oamenii vin, culeg fructele, le cântăresc și pun banii într-o cutie. Mai ales în primii ani, pot spune că, în proporție de mai bine de 90 la sută, oamenii au fost corecți. În general, totul este în regulă și acum”, a declarat Alexandru Cristea.

„Ne axăm doar pe conceptul de livadă deschisă, nu vindem în piețe”
În livada Bio Fruits, aflată vizavi de fostul pichet militar, se găsesc mai multe soiuri de mere, care se coc progresiv, dar și pere, cireșe, vișine, piersici și caise.
„De la mijlocul verii până în toamnă, avem fructe în permanență. Ne axăm doar pe conceptul de livadă deschisă, nu vindem în piețe. Avem în plan, pe viitor, să mergem în piața din Jimbolia, dar vom vedea. Până atunci, vindem strict din livadă. Livada de la Comloșu Mic o promovăm exclusiv pe Facebook”, a mai spus Alexandru Cristea.

Cei care se opresc la livadă primesc, încă de la început, lădițe, pentru a nu fi nevoiți să care fructele în mână. Lădițele pot fi transportate cu ajutorul unor cărucioare speciale. Prețurile sunt afișate la intrare. Printre clienți se numără persoane venite din Timișoara, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Comloșu Mare și din satele învecinate.

Tot în cadrul afacerii de familie au fost achiziționate utilaje pentru producerea sucului natural din mere, precum și dintr-un amestec de mere și pere. Sucul este obținut exclusiv din livada proprie, este ambalat în recipiente de trei litri, iar prețul este de 30 de lei. Tot ei fac și pălincă.








