Ne e dor poate de dulcețurile, gemurile și siropurile din fructe pe care le făceau mama și bunica, dar nu vrem (și nici nu prea mai avem timp) să stăm ore în șir în bucătărie să amestecăm în cratiță. Și am vrea și variante mai puțin dulci, căci dietele din ziua de azi sunt mai sugarless, iar conservele nu se păstrează în cămară luni și ani de zile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Așa că vă propun o variantă 2 în 1, de gem și sirop de căpșuni, nu atât de dulci, dar foarte aromate și, mai ales, simplu de făcut.
Ingrediente
1,5 kg de căpșuni
500 de gr de zahăr (puteți pune și mai puțin)
100 de gr de apă
Sucul de la o jumătate de lămâie
Opțional, 1 plic de zahăr vanilat.
Preparare gem și sirop de căpșuni
Se spală căpșunile întregi (cu tot cu codițe). Se curăță de codițe și se îndepărtează fructele stricate. După acest procedeau mie mi-a rămas cam un kg de căpșuni.
Se pun căpșunile în oala sub presiune (eu am pus în cooker), un rând de căpșuni, unul de zahăr, plus sucul de lămâie și apa. Se lasă la temperatură înaltă (la cooker) sau la foc mediu la oala cu presiune pentru jumătate de oră.
Scoatem fructele și le mai fierbem 10 minute să scadă puțin. Le punem în borcane sterilizate. Mie mi-a ieșit unul mare de 400 de gr, puteți pune în 2 mici.
Siropul se strecoară și se lasă la fiert pe aragaz (nu e nevoie să îl „păziți”), la foc mic, până scade la jumătate-o treime, depinde cât de concentrat îl vreți. Mie mi-a ieșit o sticlă de 500 de ml.
Dacă le țineți mai mult timp, puneți-le la răcit într-o pătură sau la pasteurizat (le mai fierbeți în bain marie 10 minute).
Eu le-am pus în frigider că se mânâncă (sau se beau, după caz) destul de repede, așa că am sărit ultima etapă. Gemul nu e prea dulce, merge excelent cu un iaurt, un porridge sau niște clătite. Iar siropul este minunat pe caniculă, amestecat cu apă și cuburi de gheață, îl puteți pune chiar și într-o limonadă, pentru o aromă specială.