ABC în bucătărie | Trucuri pentru ca frișcă de casă să nu se taie/ Dacă totuși ai dat greș, nu o arunca pentru că există soluții

frisca se bate dupa anumite reguli ca sa nu se taie Foto: Pexels

Frișca este o cremă/smântână grasă (35-38% grăsime) pe care o batem pentru a o folosi în rețete de deserturi ori în cafea, înghețată. Acest aliment a devenit un ingredient obișnuit în bucătăria din zilele de azi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Deși, la prima vedere, pare ușor de bătut, mai ales dacă folosim un mixer sau un robot electric, există un mare risc să se taie. De aceea, este bine să știi ce ai de făcut, pas cu pas, pentru a evita această problemă.

Sfaturi de bază pentru a bate frișca

Frișca este o cremă de lapte cu aer încorporat prin batere, așa că este esențial să o bați corect pentru un rezultat optim. Chiar și dacă folosești un mixer, pot apărea cocoloașe sau o textură lichidă — semn că frișca s-a tăiat. De aceea, trebuie evitat cu orice preț ca grăsimea să se desprindă de zer.

Dacă nu batem frișca suficient, vor rămâne cocoloașe. În schimb, dacă o batem prea mult, va deveni prea lichidă. De obicei, majoritatea oamenilor aruncă totul și încep din nou. Totuși, deși ingredientul nu este foarte scump, există și alte soluții pentru a repara frișca tăiată.

Când pregătim acest desert sau alte deserturi care cer multă frișcă, este important să iasă perfect, ca să nu-și piardă consistența.

În plus, pentru orice rețetă cu frișcă bătută care nu trebuie să se taie, nu trebuie niciodată gătită în prealabil. Adaug-o la desertul rece, la final.

Proprietățile acestui preparat

Frișca bătută reprezintă deci grăsimea laptelui integral, ceea ce o face un aliment foarte caloric. Conține, de asemenea, multe grăsimi saturate. Dar are și proprietăți mai sănătoase, cum ar fi cantități mari de vitamine liposolubile, în special vitamina A.

Greșeli frecvente când bați frișca

În primul rând, ca să bați frișca fără să se taie, trebuie să alegi frișca potrivită. Nu contează marca, dar trebuie să aibă minimum 30% grăsime. Dacă încerci să bați frișcă cu mai puțină grăsime, nu vei obține textura dorită. Practic, frișca se bate datorită conținutului de grăsime.

O altă greșeală frecventă este să încerci să o bați la temperatura camerei. Nu se va bate, chiar dacă e frig afară. De fapt, cu cât este mai rece, cu atât se bate mai bine. Și, evident, bătutul foarte energic nu va preveni tăierea — din contră, va fi un dezastru. Ideal este să lași și bolul în care o bați și paletele mixerului la răcit în frigider, înainte de a te apuca de treabă.

În final, ca să nu se taie frișca, trebuie să o bați mereu în aceeași direcție.

Cum să bați frișca pas cu pas

Pregătește o cutie de 500 ml de frișcă lichidă, toarnă-o în vasul mixerului (răcit în prealabil) și adaugă 4 linguri de zahăr pudră. Frișca trebuie să fie rece (ține-o la frigider aproximativ 4 ore înainte de a o bate).

Începe să bați frișca cu mixerul, făcând mișcări circulare în aceeași direcție, până ce e întărită. Știi că e gata când răstorni vasul și nu cade nimic. Cel mai bine, când vezi cî începe să se întărească oprești și testezi și mai bați 20-30 de sec, reluând procesul. Astfel esti sigur că nu se taie.

Dacă vrei să adaugi un lichid rece, fă-o treptat, altfel se va tăia. Dacă lichidul este cald, lasă-l să se răcească mai întâi.

Ce fac dacă mi s-a tăiat frișca?

Dacă, în ciuda tuturor sfaturilor, frișca s-a tăiat, nu o arunca. Poți încerca să o repari, în funcție de cum arată. Dacă ai bătut-o prea mult, va fi granulată. În acest caz, adaugă o lingură de frișcă lichidă și amestecă ușor cu mixerul.

Dacă zerul s-a separat de grăsime, ai două opțiuni:

  • Continuă să bați până când se separă complet. Apoi, îndepărtează grăsimea și păstreaz-o pentru alte rețete.

  • Adaugă puțină frișcă în bol și încălzește-o la microunde timp de 40 de secunde. Apoi bate bine până când zerul și grăsimea se emulsionează din nou. Răcește-o la frigider și reia procesul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *