Europenii consumă zilnic fructe și legume cu 49 de grame mai puțin decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății / Numărul fermelor legumicole și pomicole, în scădere

Europenii consumă fructe și legume mai puțin decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății. foto Pixabay

Un european consumă zilnic în medie 351 de grame de fructe și legume, potrivit datelor Comisiei Europene, aferente anului 2023. Porția pentru o zi recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este de 400 de grame per capita.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Forul european menționează într-o informare recentă, sub titlul generic ”Gustă anotimpurile: mănâncă mai multe fructe și legume” că nivelul de consum are un impact serios atât asupra sănătății publice, cât și asupra  sectorului agricol

”Consumul mai multor fructe și legume reduce riscul de îmbolnăvire și îmbunătățește starea generală de sănătate. De asemenea, creșterea consumului sprijină producătorii de fructe și legume din întreaga Uniune Europeană” precizează executivul de la Bruxelles. 

Între 2010 și 2020, numărul fermelor din Uniunea Europeană care produc fructe și legume a scăzut cu 15%, conform datelor Eurostat. 

Fructele și legumele sunt un segment important al agriculturii și al vieții cotidiene din Uniunea Europeană. De la fermele de familie la piețele internaționale, acestea joacă un rol esențial atât în alimentație, cât și în economia rurală. 

Statistica fructelor și legumelor 

Iată o imagine de ansamblu a sectorului, bazată pe cele mai recente date.

În 2023, fructele și legumele au reprezentat 12,6% din producția agricolă totală a Uniunii Europene, în valoare de aproximativ 68 de miliarde de euro.

Uniunea Europeană a produs, în urmă cu doi ani, 59,8 milioane de tone de legume (inclusiv leguminoase: fasole, bob, năut, soia, etc. ) și 41,2 milioane de tone de fructe și nuci.

Aproximativ 1,5 milioane de ferme din Uniunea Europeană au fost, în 2013, ferme pomicole și aproximativ 700.000 au fost ferme producătoare de legume proaspete.

Suprafața utilizată pentru producția de fructe a fost de 3,7 milioane de ha,  în timp ce suprafața pentru producția de legume a totalizat 2 milioane de ha.

Cel mai mare producător de fructe este Spania, 12.548.000 t, în 2023.

Pe locul II, Italia, cu 10.559.000 t. Pe locul III, Polonia, 4.938.000 t.

România ocupă locul VI, cu 1.656.000 t.

Cel mai mare producător de legume este tot Spania, cu 12.349.000 t.

Pe locul II, Italia, cu 11.538.000 t. Pe locul III, Franța, cu 6.493.000 t. 

România nu intră în primele zece clasate.

Topul fructelor 

Merele sunt cele mai răspândite fructe produse în Uniunea Europeană, cu cea mai mare producție în Polonia, urmată de Italia și Franța.

Portocalele, citricele mici și lămâile ocupă locul II, Spania, Italia și Grecia având cele mai mari recolte.

Piersicile și nectarinele sunt pe locul trei în UE, Spania, Italia și Grecia fiind liderii producției.

Topul în legumicultură și horticultură

Roșiile sunt produse în cea mai mare cantitate din UE, fiind utilizate atât pentru consumul în stare proaspătă, cât și pentru prelucrare. Italia, Spania și Portugalia sunt principalii producători.

Uniunea Europeană este una din cele mai mari piețe de căpșune din lume.

Spanacul este o legumă cu frunze verzi cultivată pe scară largă în Belgia, Italia, Spania și Franța.

Morcovii sunt produși pe scară largă în Polonia, Franța și Țările de Jos și sunt apreciați în întreaga Europă pentru gustul lor dulce și crocant.

În 2023, Uniunea Europeană a produs 48,1 milioane de tone de cartofi, cu 1,4% mai mult decât în 2022.

Principalii producători: Germania (24,1%), Franța (17,9%), Țările de Jos (13,5%), Polonia (11,6%) și Belgia (8,4%).

Fructele și legumele vândute în stare proaspătă consumatorilor finali trebuie să fie de bună calitate și etichetate în mod clar cu țara lor de origine, în conformitate cu standardele de comercializare.

Conformitatea cu standardele de comercializare este necesară în toate etapele de comercializare a fructelor și legumelor proaspete, inclusiv la import, la export și la vânzările cu amănuntul, cu excepții și scutiri în câteva cazuri (livrări directe de către producători, piețe locale, donații, destinate prelucrării), astfel cum sunt definite în Regulamentul delegat (UE) 2023/2429 al Comisiei.

Uniunea Europeană a exportat în 2023 o cantitate totală de 4,2 milioane de tone, principalele produse exportate fiind cartofii (26,4%), ceapa și eșalotă sau ceapă franțuzească (24,8%), roșii (8,2%).

Importurile de legume au însumat 3,4 milioane de tone. Principalele produse importate: roșii (23,2%), cartofi (21%), ceapă și eșalotă (13%).

Exporturile de fructe ale Uniunii Europene au fost acum doi ani de 3,5 milioane tone. Principalele produse exportate: mere (28,6%), portocale (9,4%), pere (8,9%)

Importurile au fost de 13,2 milioane tone. Principalele produse importate: banane (39%), alte fructe subtropicale (10,8%), portocale (7,5%).

Citește și România, a șasea putere pomicolă a Uniunii Europene / 1.656.000 tone, recoltate în 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *