Primăvara anului 2025 a adus în România un climat extrem de capricios: temperaturi scăzute, ploi persistente și zile întregi fără soare. Aceste condiții meteorologice nefavorabile au afectat grav albinele, care oricum ieșireseră slăbite din toamnă-iarnă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Apicultorii din mai multe județe ale țării vorbesc despre pierderi semnificative, iar perspectivele pentru anul apicol sunt sumbre.
Dacă în anul 2024, producția de miere a fost de 13.000-15.000 tone, adică sub media anuală, care se ridică la 25.000-27.000 tone, anul acesta situația va fi dramatică.
Albinele devin active doar atunci când temperaturile depășesc 12-14°C. În acest an, lunile aprilie și mai au fost marcate de episoade reci, care le-au ținut în stupi.
Pentru a susține albinele în această perioadă dificilă, apicultorii au fost nevoiți să intervină cu hrăniri artificiale (siropuri, turte proteice) și să protejeze stupii de umezeală și frig. Însă mulți spun că nu este suficient și cer sprijin din partea autorităților.
„În stup nu mai au nimic de mâncare, iar afară nu pot să iasă, din cauza vremii”
Razvan Coman, președintele Asociației Crescătorilor de Albine, ACA, a declarat în exclusivitate pentru G4Food:
„Situația este foarte gravă. În perioada de toamnă și iarnă au murit aproximativ 40-50% din totalul de albine, iar restul au ieșit slăbite din iarnă.
În acest moment, toată lumea le hrănește să nu moară, inclusiv eu. Sâmbătă le-am dat sirop, acum o săptămână le-am dat sirop. În stup nu mai au nimic de mâncare, iar afară nu pot să iasă din cauza vremii. Nu numai ploaia din aceste zile le afectează ci și temperaturile deosebit de scăzute din multe zone din țară.
Dacă luăm în calcul săptămâna aceasta, de pildă, când albina nu iese din stup, unei familii de albine îi trebuie 5-6 kg de zahăr ca să supraviețuiască. Atunci când hrana nu este îndestulătoare, albinele mor. Pentru apicultori este un dezastru!
Singura speranță rămâne teiul! Teiul sălbatic, din pădure, ar trebui să înflorească peste două săptămâni, însă și el este destul de capricios, pentru că el secretă nectar destul de mult o dată la 3 ani. Sunt însă și ani în care, din cauza condițiilor meteo, nectarul teiului devine toxic, iar atunci după ce îl culeg, albinele mor”, ne-a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Albine.
Răzvan Coman a susținut că va solicita ministerului să acorde apicultorilor un ajutor de minimis pentru hrană:
„În general, ajutorul de minimis de la stat se ridică la contravaloarea a 6- kg de zahăr, pe familia de albine. Ceea ce înseamnă supraviețuirea albinelor pentru 2 săptămâni!”, a mai spus președintele ACA.
Cornel Moiseanu: „Producția de miere de salcâm va fi aproape de zero!”
Apicultorul Cornel Moiseanu a declarat pentru G4Food că este o mare problemă că albinele nu-și pot culege hrana din cauza vremii, dar aceasta nu este singura problemă a lor.
„Suntem în perioada din sezon când familiile de albine se apropie de apogeul de dezvoltare: ori, lipsa hranei din pădure duce la inaniție. Pot fi familii de albine care mor din lipsă de hrană, dacă nu sunt ținute sub observație și hrănite.
Pe de altă parte, apariția bolilor micotice va fi o problemă însemnată: umiditatea crescută și temperaturile scăzute favorizează apariția și dezvoltarea micozelor. Uneori, când situația e foarte gravă, se pot infesta stupi întregi:pornind de la semnale ușoare de apariție a bolii, dacă persistă ploile și temperaturile scăzute, apar micozele, în special puietul văros.
Tot în perioada aceasta de lipsă de cules, se produce fenomenul roirii, care, de asemeni, dacă apicultorul nu poate interveni în stupină, pot apărea pagube însemnate.
La momentul acesta, producția de miere este extrem de scăzută, iar estimările la salcâm sunt dezastruoase, producția va fi aproape de zero!
Orice intervenție a ministerului ar fi o gură de oxigen. Pe unii i-ar salva de la închiderea afacerii. Ar trebui un ajutor de minimis mai consistent față de cele din trecut, ca să poată ajuta sectorul nu să inflorească, ci să supraviețuiască. Nu vorbim de dezvoltare și progres, ci măcar de menținere în parametrii viabili”, a mai adăugat apicultorul Cornel Moiseanu.
Unul dintre cei mai grei ani de cand fac apicultura. Daca anii trecuti, pana la ora asta aveam intre 30-40 kg/familie, anul asta e zero! In plus, am fost nevoiti sa hranim la greu, ne mor familiile de foame. Ar fi foarte binevenit un ajutor…dar la cum e situatia in tara, cred ca nu vedem nimic 🙁