Exporturile de utilaje agricole „made in Italy” au atins aproape 1,2 miliarde de euro în 2024, iar cele pentru sectorul viticol reprezintă aproximativ jumătate din totalul acestei producții. Potrivit însă datelor prezentate cu ocazia unui târg de sector, datele de anul trecut nu arată încurajator, ci dimpotrivă. În 2024, producția italiană de mașini și utilaje agricole, recunoscutî la nivel mondial, a înregistrat o scădere de 25% a valorii vânzărilor în străinătate față de cele 12 luni anterioare, scrie ziarul italian de business Il Sole 24 Ore.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Iar performanța negativă de anul trecut pare să se mențină și în primele două luni din 2025, cu exporturi în valoare de doar 167,6 milioane de euro, în scădere cu 9% față de aceeași perioadă din 2024.
În mod special, în 2024, principalele patru țări de referință pentru exporturile italiene au înregistrat scăderi procentuale de două cifre: Franța -34%, Germania -45%, Spania -25% și Statele Unite -14%. Această contracție generalizată a afectat piața de export în UE (care reprezintă 65% din vânzări), în scădere cu 30%, iar cea non UE cu -15%.
Debutul anului 2025 confirmă stagnarea cererii din Franța (-29%), Germania (-32%) și SUA (-60%), în timp ce se observă o relansare a livrărilor către Spania (+6%), Polonia (+79%) și Turcia (+32%).
Cea mai slabă performanță la export, tractoarele
Din punct de vedere al tipului de produs, performanța sectorului a fost influențată în special de componenta motorizată, tractoarele, care reprezintă mai mult de jumătate din exporturile sectorului, aflate în zona de alarmă, cu -32% în decembrie trecut și -11% la încheierea primelor două luni din 2025. Totuși, afirmă principalii jucători din sector, începând din martie se înregistrează câteva semnale timide de redresare.
„Sectorul mașinilor și tehnologiilor pentru viticultură trece anul acesta printr-o scădere firească, după goana după comenzi din perioada 2021-2023, o scădere fiziologică după +13% în 2023, dar afectată și de încetinirea investițiilor determinată de conjunctura dificilă a sectorului viticol, nu doar în Italia”, spune explică Paolo Castelletti, secretarul general al Uniunii Italiene a Vinurilor (Uiv).