Ce este pak choi, leguma chinezească pe care o găsim și în supermarketurile din Romania, foarte ușor de cultivat în grădină. Scade colesterolul și este o sursă importanta de fibre și micronutrienți

Mihaela Găneț 23 mai 0 comentarii 2573 vizualizări
ce este pak choi, leguma zisa și varza chinezească, ușor de cultivat similar verzei, sănătoasă și ușor de preparat foto: freepik.com

Ce este pak choi, se întreabă aproape oricine dă de ea prin supermarket și nu știe „cu ce se mănâncă”. La propriu și la figurat. Originară din China, leguma pak choi cucerește treptat și continentul european datorită versatilității ei și proprietăților sale nutriționale. Totodată, este și deloc pretențioasă și începe să fie tot mai cultivată pe vechiul continent. Cea care se vinde și la noi proaspătă în rețelele de retail  provenine din culturi europene.  Face parte din familia cruciferelor, căreia îi aparțin și varza, broccoli, conopida, varza de Bruxuxelles etc. Uneori o putem găsi sub denumirea bok choy, este aceeași legumă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

O legumă veche de mii de ani

Dacă cineva își pune întrebarea ce este pak choi și mai ales cum e, ei bine, este foate plăcută. O legumă plăcută, crocantă, ușor dulceagă, și bogată în nutrienți. Pak choi care a ajuns în Europa încă din secolul al XVIII-lea, adusă de misionarii catolici. Are nevoie de climă relativ rece, motiv pentru care culturile au prins foarte bine în nordul Europei. Este ușor de cultivat și nu are nevoie de îngrijiri speciale: se plantează pe sol bine drenat, se udă constant și are un ritm rapid de creștere. Reprezintă, așadar, este o alegere excelentă și pentru grădinile de acasă. Sau pentru fermierii care doresc să încerce culturi alternative.

Pak choi era cunoscut și prezent în China din vremuri imemoriale, încă dinaintea creștinării Europei. Și-a făcut loc în Europa în ultimii ani pe valul pătrunderii gastronomiei asiatice și al răspândirii culturii alimentare plant based – este o legumă gustoasă, sănătoasă și ușor de gătit. Frunzele sale verzi, cărnoase și ușor crocante amintesc de cele ale mangoldului (sfeclă elvețiană/swiss chard sau coste, in italiană) și se pretează la numeroase preparate, mai ales din bucătăria orientală, unde pak choi este folosit în mod constant.

Proprietăți și beneficii pentru organism ale pak choi – ajută digestia, sistemul cardiovascular și imunitatea

Din punct de vedere nutrițional, pak choi este o adevărată comoară. Sărac în calorii — doar 19 la 100 de grame — este ideal pentru cei care urmează o dietă hipocalorică. În același timp, este bogat în substanțe benefice: vitamina C, fibre, minerale precum potasiu și calciu, dar și acizi grași esențiali Omega 3. Aceste elemente contribuie la întărirea sistemului imunitar, stimulează diureza, reglează tensiunea arterială și combat retenția de apă.

Printre beneficiile sale se numără și sprijinul în combaterea anemiei, prin favorizarea sintezei globulelor roșii. Polifenolii din compoziție joacă un rol important în prevenirea bolilor degenerative, contribuind la scăderea riscului afecțiunilor tumorale. În plus, pak choi contribuie la combaterea îmbătrânirii celulare, menține sănătatea pielii și este benefic pentru cei care suferă de constipație sau alte probleme intestinale.

Cum se prepară cel mai simplu și mai sănătos pak choi

Curățarea și pregătirea pak choi-ului este simplă: se îndepărtează baza din care pornesc frunzele, cam ca la varză, apoi acestea se separă și se spală bine sub jet de apă, frecând ușor pentru a elimina impuritățile. După ce sunt uscate cu un prosop de hârtie, frunzele pot fi consumate crude — de exemplu în salate — sau gătite. Se pot sota, găti la vapori sau în supă și chiar pe tigaia grill: toate metodele sunt valabile, dar gătitul la vapori este cel mai eficient în păstrarea calităților nutritive ale legumei.

Se așază într-un coș de metalic deasupra unei oale cu puțină apă care fierbe, având grijă ca frunzele să nu atingă apa. Acoperim oala cu un capac, care la reținerea vaporilor fierbinți în interiorul vasului și la o gătire uniformă. Pentru un plus de aromă, în apă putem adăuga ierburi aromatice, coajă de lămâie sau condimente. La final, este ideal să trecem frunzele astfel gătite rapid pe sub un jet de apă rece, pentru a le conserva culoarea și textura crocantă. Se condimentează după preferințe, ca o salată, și se servesc pe post de garnitură vegetală.

Alte metode practicată este aceea de a sota bulbii de pak choi cu tot cu frunze, tăiată în două pe lungime sua desfăcută frunză cu frunză. Similar, le putem așeza și pe tigaia grill, având grijă să le întoarcem, des, pentru ca frunzele să nu se ardă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *