Prunele, proaspete, uscate sau deshidratate, sunt unul dintre cele mai subestimate superalimente pe care le poți include în dieta zilnică. Încărcate cu nutrienți esențiali, fibre și antioxidanți, aceste fructe dulci și mici pot face minuni pentru sănătatea ta. Iată, potrivit healthshots.com, care sunt beneficiile prunelor și câteva modalități simple și sănătoase de a le consuma.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
1.Prunele previn anemia
Prunele sunt o sursă bună de fier, un mineral esențial pentru producerea celulelor roșii din sânge. Deficiența de fier este o cauză frecventă a anemiei, în special în rândul femeilor, și poate duce la simptome precum oboseală, dificultăți de respirație, iritabilitate și imunitate scăzută. Consumul regulat de prune poate ajuta la creșterea nivelului de fier în mod natural și la reducerea oboselii.
2.Prunele reduc semnele îmbătrânirii
Știai că prunele sunt bogate în antioxidanți? Aceștia luptă împotriva radicalilor liberi din organism, care sunt responsabili de îmbătrânirea prematură. Conținutul ridicat de vitamina C din prune susține producția de colagen, menținând pielea fermă, netedă și tânără. De asemenea, beta-carotenul contribuie la un ten sănătos și luminos.
3.Prunele ajută la combaterea osteoporozei
Prunele sunt surprinzător de bune pentru oase. Conțin bor, vitamina K și potasiu – nutrienți esențiali pentru sănătatea osoasă. Un studiu publicat în revista Osteoporosis International sugerează că consumul regulat de prune poate îmbunătăți densitatea osoasă și reduce riscul de osteoporoză, mai ales la femeile aflate la menopauză.
4.Prunele previn căderea părului
Căderea părului poate fi cauzată de deficiențe nutriționale, iar prunele sunt pline de fier, zinc și vitamina B – nutrienți esențiali pentru un păr sănătos. Aceștia întăresc foliculii de păr, îmbunătățesc circulația sângelui la nivelul scalpului și stimulează creșterea părului.
5.Prunele îmbunătățesc sănătatea inimii
Prunele conțin atât fibre solubile, cât și insolubile, care ajută la reducerea nivelului de colesterol. De asemenea, reglează tensiunea arterială datorită conținutului ridicat de potasiu. Astfel, prunele contribuie la menținerea sănătății inimii și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
6.Prunele susțin pierderea în greutate
Deși sunt dulci, prunele nu duc la creșterea în greutate, dacă sunt consumate cu moderație. Datorită conținutului de fibre, oferă senzație de sațietate pentru mai mult timp și reduc riscul gustărilor nesănătoase, susținând pierderea în greutate. De asemenea, ajută la controlul glicemiei, prevenind fluctuațiile bruște ale zahărului din sânge.
7.Prunele ameliorează constipația
Ai probleme digestive sau suferi frecvent de constipație? Încearcă prunele. Sunt bogate în fibre alimentare și conțin un laxativ natural numit sorbitol, care facilitează digestia și susține tranzitul intestinal regulat. Acest superaliment conține și compuși fenolici, care acționează ca antioxidanți și îmbunătățesc digestia.
