Covrigii cu sare, pericolul ascuns pentru porumbeii din Iași / Veterinar: „Mulți sunt intoxicați cu sare de la covrigi”/ „Porumbeii au nevoie de semințe, aceasta este alimentația lor naturală”

Porumbei fotografiați pe stradă Sursa foto: Free Range Stock via Pexels

La „Clinica pentru animale exotice și noi animale de companie” din cadrul Spitalului Clinic al Universității de Științele Vieții din Iași (USV), ajung tot mai des porumbei din centrul orașului, în special din zone aglomerate precum Piața Unirii. Majoritatea sunt aduși de persoane vârstnice care îi observă slăbiți, dezorientați sau în stare de suferință. Cauza principală? Hrănirea cu covrigi cu sare, o gustare aparent inofensivă, dar extrem de dăunătoare pentru aceste păsări, relatează Ziarul de Iași.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Sunt foarte mulți porumbei care ajung la noi din zone precum Piața Unirii sau alte locuri aglomerate unde oamenii îi hrănesc. Cei care îi aduc sunt, în general, persoane în vârstă, care petrec timp pe băncile din parc și observă când o pasăre nu se mai comportă normal. Mulți dintre acești porumbei sunt intoxicați cu sare de la covrigi, dar apar frecvent și cazuri de infecții virale”, a explicat drd. Paul Țuțu pentru „Ziarul de Iași”.

„Produsele de patiserie nu sunt potrivite. Porumbeii au nevoie de semințe, aceasta este alimentația lor naturală”

Produsele de panificație, mai ales cele sărate, afectează grav organismul porumbeilor, provocând tulburări digestive, nervoase și, în cazuri grave, chiar moartea. Printre simptomele intoxicației se numără poziția anormală a capului, incapacitatea de a zbura, mersul în cerc sau pierderea echilibrului.

„Recomandăm celor care aduc porumbeii să îi țină în casă, să urmeze tratamentul și să-i monitorizeze o perioadă, mai ales dacă afecțiunea nu este gravă. Din păcate, în cazurile virale, deși putem gestiona simptomele, tratamentul e limitat”, avertizează medicii clinicii.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și îndeamnă populația să nu mai hrănească porumbeii cu covrigi sau alte produse de patiserie. „Produsele de patiserie nu sunt potrivite. Porumbeii au nevoie de semințe, aceasta este alimentația lor naturală”, atrag atenția medicii.

„Mulți proprietari nu cunosc nevoile reale ale acestor animale”

Pe lângă porumbei, clinica primește frecvent și alte animale exotice, precum broaște țestoase și dihori. În cazul țestoaselor, cele mai multe probleme apar din cauza condițiilor improprii de mediu, precum lipsa lămpilor UV, temperaturile inadecvate sau expunerea la mirosuri puternice din bucătărie. Aceste deficiențe pot provoca afecțiuni respiratorii.

„Problemele respiratorii apar frecvent la reptilele ținute în astfel de condiții. Mulți proprietari nu cunosc nevoile reale ale acestor animale. Mâncarea de la pet shop, cum e în cazul broaștelor țestoase, nu este întotdeauna conformă cu nevoile lor reale. De exemplu, creveții uscați nu le oferă nutrienții necesari. Ele ar trebui hrănite cu ceea ce ar consuma în natură, verdețuri. Proprietarii ar trebui să se consulte cu medicii veterinari, nu cu vânzătorii din pet shop-uri”, avertizează medicii.

În ceea ce privește dihorii de companie, cazurile sunt mai rare, dar medicii au observat că după vârsta de 6-7 ani aceștia pot dezvolta afecțiuni tumorale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *