Despre multe preparate s-a spus că sunt autentic românești, de la ciorbă de burtă, pilaf de orez cu legume și până la sarmale, deși rețetele sunt împrumutate de la alte popoare și modificate după gusturile noastre. Dar iată că despre ostropelul de pui – preparat după cum spune rețeta tradițională – se spune că este o rețetă autentic românească, de proveniență moldovenească.
Foarte multe alte popoare au propria lor variantă de ostropel de pui. Italienii servesc cu mare plăcere pollo con pomodoro sau pollo cacciatore, în timp ce spaniolii îndrăgesc rețeta lor de pollo con tomate de la abuela.
Și la noi în țară, ostropelul de pui se prepară în fel și chip, cu sos roșu sau alb, cu puțin vin sau fără alcool și cu mirodenii după placul fiecăruia. În plus, ostropel se poate face nu numai din carne de pui, dar și din carne de iepure, carne de curcan sau de porc.
Și iată și o rețetă de ostropel din limbă de vită.
Ingrediente
1 limbă de vacă
1 ceapă
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
1 ardei gras roșu
Boia dulce de ardei
1 roșie copată și 1 borcan bulion de roșii
2 căței de usturoi
Sare
Piper negru măcinat
Frunze de ceapă verde.
Preparare ostropel de limbă
Spălăm limba de vită și o punem într-o oală sub presiune, acoperită bine de apă. Fierbem limba 45 de minute, apoi o lăsăm să se răcească. Timpul poate varia în funcție de cât de moale este limba.
Curățăm limba de piele și o tăiem felii subțiri.
Spălăm și curățăm legumele, le tocăm mărunt. De la roșii și ardei scoatem semințele.
În uleiul încins punem ceapa la călit. Când s-a înmuiat, adăugăm usturoiul și ardeiul. Punem bucățile de limbă și stingem cu o cană de zeamă strecurată în care a fiert limba. Adăugăm boia, sare, piper, pasta de tomate și punem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru o oră, până scade, iar sosul e îngroșat.
Servim presărat cu frunze de ceapă verde.
Poftă bună!
Citește și
Rețetele Juanitei: Limbă cu măsline/ Sosul îi dă toată savoarea/ Merge cu mămăligă sau o pâine caldă
Rețetele bunicii: ostropel de pui și-o amintire din „Epoca de Aur”