De ce să incluzi sparanghelul în alimentație / Tania Fântână (nutriționist): „Dacă vorbim de detoxul de primăvară, sparanghelul nu ar trebui să lipsească în această perioadă de pe masă”

Nutriționistul Tania Fântână explică beneficiile consumului de sparanghel Sursa foto: colaj G4Food / PxHere

Poate că ați observat recent în magazinele de unde vă faceți cumpărăturile, sparanghelul. Elegant. Verde, proaspăt, vesel și plin de prospețime.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Știm cu toții că, fiind verde și legumă, este și sănătos. Ce vreau eu să fac astăzi, în acest articol, este să nu vă mai fie frică să îl cumpărați.
Ne place când, la restaurant, vedem în farfurie și frumosul sparanghel, dar cum îl putem mânca acasă?

Prima condiție ar fi să îl cumpărați. A doua ar fi să îl scoateți din ambalajul lui și să îl spălați bine. Rupeți capătul lemnos de la bază – se îndoaie singur unde începe partea fragedă.
Dacă este prea tare, poți să decojești ușor baza tulpinii.

Cum îl poți prepara? În funcție de ustensilele din casă și cheful tău de gătit:

  • La aburi (3-5 min) – menține nutrienții

  • Sote în tigaie (5-6 min) – cu ulei de măsline și usturoi

  • La cuptor (15 min la 200°C) – stropit cu ulei, sare și lămâie. Poți să îl folosești rapid și în airfryer

  • Fiert scurt (2-3 min) – apoi tras în unt. Îl adaugi în apă când e clocotită. Alege o oală mai înaltă ca să poți scufunda întreaga plantă

  • Pe grătar (3-4 min/parte) – merge cu puțin ulei și fulgi de sare. Dacă stai la curte și faci des grătar, atunci nu rata să îl umpli de legume: ardei, sparanghel, dovlecei, roșii

Combinații alimentare:

  • Cu ou poșat sau ochi moale. Arată foarte atrăgător într-o farfurie elegantă alături de legume românești de sezon

  • Cu o bucată de brânză proaspătă sau pe grătar și o salată de spanac, boabe de rodie, restul de legume crude de prin frigider

  • În risotto sau paste alături de restul ingredientelor. De exemplu, creveți pe grătar

  • În omlete sau quiche-uri. Gătiți-l înainte și tăiați-l în bucăți potrivite consumului dintr-o înghițitură

  • Ca garnitură lângă un file de somon sau biban de mare

  • Într-o salată cu năut sau fasole roșie, legume de vară și brânză feta, alături de 2 crackersi

  • Adăugat spre finalul gătitului unei tocănițe de legume cu pui, sau fără carne, de exemplu

Dacă vreți să cumpărați varianta mov de sparanghel, să știți că necesită un timp mai mare de gătit. Să nu vă panicați că nu e gata după 5 minute de fierbere ca cel verde.

Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o specie de plante erbacee cu rădăcini cărnoase și care are frunze nedezvoltate, asemănătoare ca aspect cu solzii unui pește. Sparanghelul este originar din Europa, nordul Africii și vestul Asiei și este cultivat pe scară largă ca legumă. Sparanghelul este cultivat pentru lăstarii săi tineri, ce au un gust plăcut.

Ce calități nutriționale are sparanghelul?

În primul rând, vă pot spune că are foarte puține calorii. Este asemănător dovleceilor ca și calorii și este un aliment excelent în diete. Doar 20 kcal / 100 g

Bogat în:

  • Acid folic (important pentru sistemul nervos)

  • Vitamina K (pentru coagulare și oase)

  • Vitamina A, C, E – imunitate

  • Fier, potasiu, zinc

Bogat în fibre prebiotice (inulină), hrănește bacteriile bune din colon. Are un ușor efect diuretic și, drept urmare, combate balonarea și retenția de apă.

Oferă sprijin în echilibrul hormonal feminin – este una dintre puținele legume care conțin fitoestrogeni naturali.

Poate fi util pentru femei în menopauză sau premenopauză – și prin prisma caloriilor foarte puține pe care le conține, dar și prin prisma fibrelor și fitoestrogenilor.

Dacă vorbim de detoxul de primăvară, pe care parcă îl resimțim cu toții necesar, sparanghelul nu ar trebui să lipsească în această perioadă de pe masa noastră, fie ca e fel principal sau garnitură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *