Dacă suferi de diabet, probabil acorzi multă atenție alimentelor pe care le consumi. Dar te-ai gândit și la băuturile pe care le consumi? Deși pot fi ușor de trecut cu vederea, băuturile pot avea un impact semnificativ asupra glicemiei. Pe de altă parte, potrivit eatingwell.com, lipsa hidratării poate contribui la creșterea nivelului glicemiei. Din fericire, există numeroase băuturi prietenoase cu glicemia. Una dintre preferatele noastre este ceaiul – o băutură fără zahăr adăugat, care este a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă. Ceaiul oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv un control mai bun al glicemiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Având atât de multe tipuri de ceaiuri din care să alegi, poate te întrebi care sunt cele mai bune pentru reglarea glicemiei. Iată ce recomandă nutriționiștii.
Cele cinci ceaiuri, fără zahăr, care te ajută să ții în frâu glicemia
- Ceai Verde – Delicat și cu o aromă ușor pământie, ceaiul verde este asociat constant cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea nivelului glicemiei. Studiile au arătat că poate reduce glicemia pe nemâncate și îmbunătăți sensibilitatea la insulină la persoanele cu diabet. „Intestinul găzduiește trilioane de microbi care influențează nivelul glicemiei”, explică nutriționista Kimberley Rose-Francis. „Un dezechilibru în flora intestinală poate duce la toleranță scăzută la glucoză și rezistență la insulină. Ceaiul verde este bogat în polifenoli – compuși vegetali mici – care pot îmbunătăți sănătatea intestinală”, precizează ea
- Ceai Negru – Deși ceaiul negru și cel verde arată și au gusturi diferite, ambele provin din planta Camellia sinensis. Astfel, este logic că împărtășesc multe beneficii comune pentru sănătate. Deși studiile privind ceaiul negru și glicemia sunt mai puține, cercetările sugerează că poate sprijini metabolismul glucozei și sensibilitatea la insulină, probabil datorită polifenolilor care încetinesc digestia și absorbția zaharurilor.
- Ceai de ghimbir – „Ghimbirul este bine cunoscut pentru calmarea grețurilor, dar și pentru potențialul de a îmbunătăți glicemia atunci când este fiert într-un ceai parfumat”, spune Rose-Francis. Conține aproximativ 40 de compuși antioxidanți care combat inflamațiile și pot influența pozitiv glicemia. Ghimbirul poate, de asemenea, încetini absorbția carbohidraților, regla metabolismul glucozei și proteja celulele producătoare de insulină din pancreas.
- Ceai de scorțișoară – Scorțișoara nu este doar un condiment de patiserie, ci și o opțiune delicioasă de ceai. „Studiile sugerează că poate îmbunătăți funcția insulinei și sprijini nivelul glicemiei”, spune nutriționista Vandana Sheth. Este un ceai cu aromă dulce naturală, fără zahăr adăugat, excelent pentru cei cu diabet. Este bogat în antioxidanți care combat inflamația cronică și mai multe studii au arătat că poate reduce glicemia, inclusiv la persoanele fără diabet.
- Ceai de turmeric – Turmericul este cunoscut pentru numeroase beneficii – de la susținerea sănătății creierului până la reducerea riscului de boli de inimă. De asemenea, poate ajuta la reducerea glicemiei și gestionarea greutății. Ingredientul activ, curcumina, este un antiinflamator și antioxidant puternic. Cum inflamația și glicemia ridicată merg adesea mână în mână, se crede că efectele benefice ale turmericului asupra glicemiei se datorează acestei acțiuni antiinflamatoare.
Ponturi pentru ceaiuri nu doar delicioase, ci și sănătoase
- Limitează zahărul adăugat. Alege variante fără îndulcitori sau folosește scorțișoară, vanilie sau ghimbir pentru un gust plăcut. Poți folosi și îndulcitori cu puține sau fără calorii.
- Atenție la cofeină. Ceaiul verde și negru conțin cofeină. Dacă ești sensibil la aceasta, optează pentru ceaiuri din plante precum ghimbir, scorțișoară sau turmeric.
- Alege cu grijă ceaiurile din plante. Unele ceaiuri din plante, cum ar fi cele de aloe vera, mușețel sau schinduf, pot interacționa cu medicația pentru diabet. Consultă medicul dacă ai nelămuriri.
Relaxarea cu o cană de ceai nu este doar o metodă plăcută de hidratare, ci și un obicei sănătos care poate sprijini nivelul glicemiei.
