Plante care cresc fără lumină: Tehnologia dezvoltată de americani care ar putea revoluționa agricultura

Sursa foto: Stock Cake Sursa foto: Stock Cake

Un startup american dezvoltă o metodă inovatoare în domeniul agriculturii de interior, cu potențialul de a reduce semnificativ consumul de resurse. Compania Square Roots testează un sistem în care plantele cresc fără a avea nevoie de lumină, folosind în schimb acetatul – săruri sau esteri ai acidului acetic – ca sursă de energie. Inovația este posibilă datorită biotehnologiei: plantele sunt modificate genetic, inclusiv prin tehnica CRISPR, pentru a-și obține energia din acetat, în loc să o genereze prin fotosinteză, conform Agrarheute.

Eliminarea iluminatului ar reduce semnificativ atât costurile operaționale, cât și impactul asupra mediului

Această abordare ar putea transforma complet vertical farming-ul. În prezent, iluminatul artificial reprezintă unul dintre cei mai mari consumatori de energie și surse de emisii de CO₂ în astfel de sisteme agricole. Eliminarea iluminatului ar reduce semnificativ atât costurile operaționale, cât și impactul asupra mediului, ceea ce ar fi deosebit de benefic pentru regiunile cu prețuri ridicate la energie sau rețele electrice instabile.

„Capacitatea fermelor indoor de a produce alimente proaspete și nutritive pe tot parcursul anului, oriunde în lume și independent de climă, este în mod evident atractivă”, spune Tobias Peggs, CEO-ul Square Roots. „Dar până acum, această soluție a fost foarte intensivă din punct de vedere energetic. Indiferent că este vorba despre reducerea costurilor sau a emisiilor de CO₂, eliminarea luminii dintr-un sistem de agricultură indoor ar putea aduce un beneficiu enorm pentru viitorul securității alimentare la nivel global”.

Teste pe salate și roșii modificate

Primii pași ai companiei în testarea metodei au fost realizați pe Arabidopsis thaliana (iarba râioasă), o plantă model în cercetarea genetică. Primele culturi aplicate includ salate și așa-numitele roșii SPACE, modificate genetic pentru a produce mai multe fructe și mai puține lăstari. În etapele viitoare, Square Roots speră să aplice tehnologia și pe culturi mai bogate în calorii, precum cartofii dulci sau maniocul.

„Expertiza noastră în domeniul agriculturii de interior și al științelor plantelor, împreună cu infrastructura modulară și software-ul inteligent pe care le dezvoltăm, fac din Square Roots un partener ideal pentru accelerarea cercetării agricole”, afirmă Peggs. În prezent, tehnologia este testată în containere modulare cu mediu controlat, proiectate special pentru aceste experimente.

Tehnologie și tradiție agricolă, împreună

Lansată la New York, compania a beneficiat deja de o finanțare de 4,4 milioane de dolari din partea Fundației Bill & Melinda Gates. În prezent, Square Roots își extinde activitatea în Asia, deschizând un punct de lucru în Tokyo, cu scopul de a colabora cu fermieri locali pentru cultivarea de plante speciale pe tot parcursul anului. Inițiativa răspunde atât schimbărilor climatice, cât și provocărilor demografice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *