Franța pierde teren pe piața bio: Inflația și întoarcerea la agricultura convențională frânează sectorul ecologic

festivalul european bio, bio, ibanesti, produse bio

Piața produselor ecologice din Franța trece printr-o criză profundă, în ciuda sutelor de milioane de euro alocate prin Politica Agricolă Comună (PAC) și a sprijinului public oferit fermierilor și comercianților. Inflația, accesibilitatea redusă la produsele bio și revenirea tot mai frecventă la metodele convenționale de agricultură au dus la o scădere accentuată a consumului și a producției bio în ultimii ani, notează Euractiv.

În prezent, produsele bio reprezintă aproximativ 6% din cheltuielile alimentare ale gospodăriilor franceze, însă investițiile guvernamentale nu reușesc să inverseze tendința negativă.

Consumul de alimente ecologice în Franța a scăzut abrupt începând din 2021, pe fondul creșterii prețurilor, în timp ce produsele bio au rămas cu 15% până la 35% mai scumpe decât echivalentele lor convenționale.

Lanțurile de supermarketuri resimt din plin această scădere. Potrivit unui studiu publicat pe 11 aprilie de Fundația Nature et Homme (FNH), vânzările de produse bio au scăzut cu 12% între 2020 și 2023. Deși magazinele specializate par să-și revină ușor, FNH consideră că marile lanțuri de retail (care generează circa 50% din vânzările bio) încetinesc acest proces de revenire și „nu își fac partea” în promovarea alimentelor ecologice.

Mai puține opțiuni bio la raft

Potrivit FNH, stagnarea pieței nu se datorează exclusiv prețurilor. După analizarea ofertei bio a celor mai mari opt grupuri de retail din Franța, care controlează 60% din piața alimentară, organizația a constatat o reducere semnificativă a sortimentelor bio între 2022 și 2023, cu scăderi între 7% și 25%.

Un sondaj realizat de Agence Bio confirmă această tendință: 23% dintre respondenți au indicat lipsa accesibilității drept un obstacol în calea achiziționării de produse bio.

Coopérative U, unul dintre retailerii menționați în raportul FNH, a respins acuzațiile, declarând: „Nu am redus numărul de produse bio disponibile pentru clienții noștri”, adăugând că „acest lucru ne diferențiază de alți retaileri care, pur și simplu, au aruncat copilul odată cu apa din cadă”.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Tot mai mulți fermieri abandonează agricultura bio, revenind la metodele convenționale

Criza este resimțită și în amonte, de către producători. Pe 15 aprilie, în cadrul unui eveniment privind poziția Franței față de viitoarea Politică Agricolă Comună, ministrul agriculturii, Annie Genevard, a anunțat că din cele 340 de milioane de euro alocate pentru conversia terenurilor la agricultura ecologică, 257 de milioane nu au fost utilizate, rămânând disponibile în bugetul PAC 2023–2024.

În același timp, tot mai mulți fermieri abandonează agricultura bio, revenind la metodele convenționale. Potrivit Agence Bio, numărul acestora a crescut cu 42% în 2022.

Regiunea Occitanie, lider național în agricultura ecologică, a implementat o măsură de sprijin pentru a combate acest fenomen, oferind subvenții în primii ani după conversie prin programul „Menținerea Agriculturii Ecologice” (MAB).

Totuși, responsabilul pentru agricultură al regiunii, Vincent Labarthe, se teme că acest program ar putea fi suspendat la nivel național. El atrage atenția că în regiunile unde a fost deja eliminat s-a observat „o creștere a reconversiilor încă de la începutul procesului, după trei sau patru ani”.

„Am investit foarte mulți bani în agricultura ecologică, dar nu a fost suficient pentru a construi un lanț de aprovizionare rezilient”

Chiar și agricultorii bio cu experiență întâmpină dificultăți, în special din cauza randamentelor mai scăzute, iar Occitanie este regiunea cu cel mai mic venit agricol pe cap de locuitor din Franța.

„Am investit foarte mulți bani în agricultura ecologică, dar nu a fost suficient pentru a construi un lanț de aprovizionare rezilient”, a declarat Labarthe, care consideră că PAC ar trebui să ofere mai mult sprijin fermierilor care adoptă practici prietenoase cu mediul.

Labarthe este, de asemenea, sceptic față de promisiunea ministrului Genevard că excedentul din bugetul PAC va fi redirecționat pentru sprijinirea agriculturii ecologice. „Asta spune ea, dar nu asta face”, a comentat el. Labarthe crede că ministerul va redirecționa doar o mică parte din acești bani către agricultura bio.

Comentarii

  1. Un hype care cam incepe sa-si arate coltii…o fita de millenials transformata intr-o politica dezastruoasa…P.S. La fel si cu implementarea fortata a energiei “verzi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *