O pană de curent majoră a afectat Spania, Portugalia, Andorra, părți din Franța și Olanda. În jurul orei 12:00, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă complet, fără avertisment prealabil. Criza energetică a durat între 6 și 8 ore, însă unele sisteme, precum cel feroviar, au avut nevoie de mai mult timp pentru a-și reveni complet.
În lipsa electricității, au funcționat doar mașinile alimentate cu combustibili tradiționali, în măsura în care aveau combustibil în rezervor, deoarece stațiile de alimentare erau închise. Vehiculele electrice au putut circula doar cât le-au permis bateriile. Unele supermarketuri dotate cu generatoare și magazinele mici au rămas funcționale, dar numai pentru plăți în numerar. În gospodării s-au folosit surse tradiționale precum aragazele pe gaz, chibriturile, lumânările și radiourile cu baterii.
Ziua în care s-a stins lumina
Cu niște ani în urmă am văzut un film. Niște fenomene naturale ciudate au provocat un val de frig polar și zăpadă peste New York. La un nivel la care totul a înghețat și a devenit casabil. Absolut tot. Evident, rețeaua electrică a fost prima care a cedat. Cu tot cu generatoarele de urgență. Pur și simplu era prea frig pentru a mai funcționa ceva. Pelicula urmărea aventura unui grup de elevi veniți din zone mai calde ale SUA pentru un concurs de cultură generală în orașul înghețat timp de o săptămână.
Imaginea care mi-a rămas în minte este cea a unui enorm vas cargo rusesc care, rămas fără echipaj și fără sisteme de navigație – din motive neclare – trece de Statuia Libertății, înlătură sau sfărâmă orice obstacol din cale și sfârșește în mijlocul orașului.
După un asemenea film, primul gând pe care îl ai e să te bucuri că a fost doar ficțiune.
Ei bine, luni, 28 aprilie, locuitorii din Spania, Portugalia, Andorra, o parte din Franța și Olanda au avut parte de, să zicem, un trailer al unei posibile realități. În jurul orei 12, fără niciun avertisment, s-a stins lumina. De tot.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Ce a mai funcționat și cum?
Mașinile cu combustibili tradiționali care aveau rezervoarele suficient de pline – căci stațiile de alimentare erau închise, pompele fiind electrice. Mașinile și autobuzele electrice, atât cât le-au ținut bateriile. Unele supermarketuri – cele care aveau generatoare – și magazinele mici, dar numai pentru plățile în numerar.
În case, au fost reactivate aragazele tradiționale, chibriturile, lumânările și radiourile cu baterii.
Criza a durat între 6 și 8 ore. Chiar și după acest interval, anumite sisteme – cel feroviar, de exemplu – au avut nevoie de încă o zi sau două pentru a-și reveni complet.
Impactul penei de curent asupra agriculturii
Ați putea spune că agricultura a apărut când oamenii au fost prea mulți și prea flămânzi ca să se mai hrănească doar cu fructe de pădure și vânat. Iar asta s-a întâmplat cu mult timp înainte de apariția curentului electric.
Așa este, dar pe vremuri agricultura era compusă din gospodării și exploatații relativ reduse ca dimensiuni. Comerțul se făcea, eventual, cu produse de sezon, la momentul recoltării. De export se vorbea foarte puțin și, de regulă, era vorba de produse agroalimentare prelucrate. Conservarea pentru iarnă se făcea prin metode naturale: uscare și afumare. În niciun caz nu se punea problema depozitării și transportului de legume și fructe proaspete, ouă sau lapte.
Cu alte cuvinte, lumea nu avea frigidere și camere frigorifice. Doar poduri și pivnițe.
„El gran apagón” și efectele sale asupra produselor și alimentelor perisabile
Cu totul altfel stau lucrurile când ai mărfuri perisabile în depozit, care au nevoie de o temperatură constantă pentru a se păstra proaspete pe termen mai lung, sau când ai linii de producție care funcționează exclusiv cu energie electrică.
Pentru întâmplarea marcantă din 28 aprilie, presa spaniolă a găsit un nume ilustrativ: „el gran apagón”, ceea ce s-ar traduce prin marea deconectare (apagar = a stinge, a opri). Și, dacă ținem cont de faptul că încă se resimt consecințele acestui moment, denumirea nu pare deloc exagerată.
Reprezentanții sectorului agricol au confirmat că orele în care Spania a rămas fără alimentare cu energie electrică au afectat activitatea, în special în zootehnia de lapte, unde animalele trebuie mulse – de obicei cu sisteme mecanico-electrice – de două ori pe zi.
Surse din cadrul asociației agricole COAG au explicat că lipsa mulsului provoacă disconfort bovinelor, caprinelor și ovinelor de lapte, acestea suferind dureri la nivelul ugerului, dezvoltând febră și riscând îmbolnăviri.
De asemenea, în anumite zone de producție, rețeaua de energie electrică s-a restabilit abia după mai bine de 24 de ore, iar vârfurile de tensiune care au urmat au afectat sistemele de irigații și au creat probleme la repornirea stațiilor de pompare a apei.
ASAJA, una dintre cele mai importante asociații agricole din spațiul iberic, a informat printr-un comunicat că, deși culturile nu au suferit daune majore – datorită rezilienței lor –, în zootehnia intensivă și în serviciile administrative asociate agriculturii s-au înregistrat incidente serioase.
De exemplu, în Galicia există temeri legate de pierderile de lapte care nu a fost refrigerat, dar și de posibile defecțiuni la roboții de muls. Lipsa conexiunii la internet a suspendat, de asemenea, procedurile pentru solicitarea subvențiilor PAC sau pentru încheierea de asigurări agricole.
Asociația UPA a menționat imposibilitatea efectuării celor două mulsuri zilnice ale animalelor și dificultățile de menținere a temperaturii optime pentru laptele deja colectat. Tot UPA a informat că în zona de producție de fructe roșii din Huelva nu s-au înregistrat probleme majore, întrucât curentul a revenit în jurul orei 17. În schimb, în Almería, s-au raportat întârzieri și blocaje în livrările din centrele horticole.
Unde s-au înregistrat cele mai mari daune și cine plătește?
Coordonatorul național al Uniunii de Uniuni, Luis Cortés, a declarat că „nu a fost un dezastru total”, întrucât întreruperea curentului a durat doar câteva ore, temperaturile nu au fost extreme, iar perioada anului nu corespunde unei campanii majore de recoltare.
Totuși, Cortés a semnalat posibile daune în zootehnia de lapte, menționând că acestea vor putea fi cuantificate doar după ce se va vedea dacă lipsa mulsului a provocat mastită, ceea ce ar putea duce la sacrificarea unor animale.
Surse din cadrul Cooperativelor Agroalimentare din Spania au indicat că o parte din laptele muls ar fi fost aruncat, fie pentru că nu a fost refrigerat, fie pentru că nu mai îndeplinea standardele de calitate, la fel ca și brânzeturile aflate în procesare.
Din Jaén, o mare cooperativă oleicolă a informat că energia electrică și comunicațiile au fost restabilite abia marți, ceea ce a blocat funcționarea a peste zece camioane. În Almería, se estimează costuri suplimentare de muncă din cauza activităților care nu au putut fi efectuate în ziua precedentă.
S-a menționat și faptul că unele fabrici de procesare alimentară nu dispun de generatoare și au suferit pierderi economice. Organizația AVA-ASAJA a semnalat întreruperea ventilației în pepiniere și sere, imposibilitatea irigării sau dificultăți de alimentare cu combustibil a utilajelor, ca urmare a închiderii benzinăriilor.
La rândul său, LA UNIÓ Llauradora a subliniat că principalele pierderi sunt concentrate în sectorul zootehnic și a anunțat că va solicita Guvernului proceduri rapide și simplificate de compensare a daunelor.
Mediul rural încă mai are resurse de solidaritate umană
Primăria din Hornachuelos s-a mobilizat pentru a ajuta persoanele afectate de întreruperea de curent, care au rămas blocate într-un tren AVE pe ruta Madrid–Sevilla.
Potrivit primarului Julián López, unul dintre cele mai delicate momente ale zilei a fost oprirea trenului de mare viteză cu 200 de pasageri în zona Mesas de Guadalora. Din cauza haosului generalizat, nu au putut fi puse la dispoziție mijloace de transport alternative, iar autoritățile au fost nevoite să-i cazeze pe pasageri într-o clădire a satului, unde au petrecut noaptea și au beneficiat de sprijinul comunității.
„Răspunsul oamenilor din Mesas de Guadalora a fost exemplar: au adus pături, saltele, alimente… tot ce era necesar pentru a face așteptarea mai suportabilă. Îmi exprim recunoștința și mulțumirea cea mai sinceră față de toți”, a declarat emoționat edilul.