18 alimente ce conțin estrogen vegetal și cum pot influența ele sănătatea femeilor aflate la menopauză

Alimente ce contin estrogen vegetal Sursa foto: Pexels

Dacă mănânci fructe, legume, leguminoase și semințe, cel mai probabil consumi estrogen vegetal – un grup de compuși naturali care, potrivit today.com, pot acționa ca o formă mai slabă a hormonului sexual feminin.

Denumirea oficială este fitoestrogen, o „substanță asemănătoare estrogenului” găsită în unele plante și produse vegetale care ar putea avea efecte anticancerigene, potrivit Institutului Național pentru Cancer din SUA.

Fitoestrogenul se referă la 20 de compuși găsiți în diferite specii de plante, spune nutriționista Natalie Rizzo.

Cele două tipuri principale de estrogeni vegetali

Lignanii, prezenți în concentrații mari în anumite semințe și izoflavonele, găsite în principal în boabele de soia și produsele din soia, sunt cele două tipuri principale de estrogeni vegetali (fitestrogeni).

„Fitoestrogenul are o structură chimică similară cu estrogenul uman, dar este diferit. Consumul de alimente care conțin soia poate influența nivelul de estrogen uman, dar acest lucru depinde de expunere, etnie, niveluri hormonale și starea de sănătate. În mod specific, izoflavonele din soia se pot lega de receptorii de estrogen din corp și pot provoca o ușoară creștere sau scădere a estrogenului”, ,” menționează Rizzo.

Totul depinde de nivelurile existente de estrogen din organism, adaugă ea.

La femeile aflate la vârsta fertilă, fitoestrogenul poate „concura” cu hormonul sexual produs de corp pentru a se lega de receptorii de estrogen, blocând astfel acțiunea estrogenului natural. Acest lucru poate avea un efect anti-estrogenic ușor.

La femeile cu un nivel scăzut de estrogen după menopauză, fitoestrogenul poate acționa ca o versiune mai slabă a hormonului sexual, având un efect estrogenic ușor.

Sunt produsele din soia sigure?

„Există un mit conform căruia persoanele cu cancer de sân ar trebui să evite soia, dar cercetările arată, de fapt, că soia poate reduce riscul de deces din cauza acestui tip de cancer,” subliniază Rizzo.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Aceasta pentru că izoflavonele din soia, care se leagă de receptorii de estrogen, blochează „estrogenii naturali mai puternici” din sânge, care sunt asociați cu anumite tipuri de cancer de sân, conform Societății Americane pentru Cancer.

Organizația afirmă că alimentele din soia sunt sănătoase și sigure. Se recomandă obținerea nutrienților din alimentele integrale din soia, nu din suplimente, care pot conține cantități mult mai mari de izoflavone.

Christie Siebel, nutriționist clinician la Centrul de Cancer MD Anderson din Texas și supraviețuitoare a cancerului de sân, spune că soia este, în general, sigură, chiar și pentru pacienții cu cancer.

„Soia este o alternativă excelentă la proteinele animale, pe care o poți include în alimentația zilnică. Nu există niciun motiv să eviți consumul de soia”, a scris ea pe site-ul clinicii.

Care plante conțin mult estrogen vegetal?

O mare varietate de plante produc fitoestrogen (estrogen vegetal). Iată o listă de alimente cu cele două tipuri principale:

Alimente cu izoflavone:
Izoflavonele sunt prezente în leguminoase și în alimente pe bază de soia:

  • Boabe de soia
  • Tofu
  • Edamame
  • Tempeh
  • Lapte de soia
  • Linte
  • Năut
  • Fasole roșie (kidney beans)

Alimente cu lignani:
Lignanii se găsesc în anumite semințe, cereale, fructe și legume:

  • Semințe de in (cea mai bogată sursă alimentară) – este recomandat să fie măcinate pentru o absorbție optimă
  • Semințe de susan
  • Semințe de dovleac
  • Semințe de floarea-soarelui
  • Cereale integrale: secară, ovăz, orz
  • Făină integrală de grâu
  • Fasole
  • Caise
  • Fructe de pădure
  • Legume crucifere: broccoli, varză kale, varză

Care sunt beneficiile fitoestrogenului?

Izoflavonele au fost asociate cu îmbunătățirea sănătății oaselor, inclusiv prevenirea și tratamentul osteoporozei, la femeile aflate la menopauză, spune Rizzo.

Lignanii din semințele de in pot reduce semnificativ colesterolul LDL („rău”) și colesterolul total, potrivit studiilor.

Există și cercetări privind rolul ambelor tipuri de fitoestrogen în reducerea riscului de cancer, dar sunt necesare mai multe studii.

Poate ajuta fitoestrogenul la ameliorarea simptomelor menopauzei?

Cercetările indică efecte benefice ale fitoestrogenului, pentru femeile aflate în timpul și după menopauză, spune Rizzo.

Acești compuși pot reduce simptome precum bufeurile – deși efectele sunt „mici și lente,” arată o analiză a studiilor – și pot susține sănătatea oaselor.

Societatea Nord-Americană pentru Menopauză afirmă că există dovezi științifice limitate sau inconsistente privind eficiența estrogenului vegetal din soia în combaterea simptomelor menopauzei, astfel că nu îl recomandă ca tratament pentru bufeuri sau transpirații nocturne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *