FOTO: Sant Jordi, sărbătoarea catalană cu povești din cărți, miros de trandafiri și gustări dulci / Cafenelele și restaurantele au meniuri speciale

Sant Jordi sau Ziua Sfântului Gheorghe este echivalentul catalan al Zilei Îndrăgostiților Sursa: G4Food

Dacă există vreo tradiție de care m-am îndrăgostit de când m-am mutat în zona Barcelonei, atunci aceasta este, fără doar și poate, Sant Jordi, care se sărbătorește pe 23 aprilie.

Sant Jordi este, așa cum puteți bănui, cunoscutul Sfânt Gheorghe, cel care s-a luptat cu balaurul și l-a învins.

Doar că, în maniera lor specifică, catalanii au modificat povestea: balaurul a devenit dragon, a apărut și o prințesă în pericol și, desigur, un cavaler – Jordi – care o salvează.

Sant Jordi sau Ziua Sfântului Gheorghe este echivalentul catalan al Zilei Îndrăgostiților
Sursa: G4Food

Sărbătoare cu flori și cărți

Pentru a înțelege tradiția, trebuie să detaliem un pic povestea. Așadar, într-un regat cât un sat, pe care localnicii l-au plasat undeva pe lângă Tarragona, era un castel unde trăiau regele și fiica sa, prințesa.

Toate ar fi fost bune și frumoase, dacă în pădurile din apropiere nu ar fi trăit un dragon mâncător de ființe vii. Când regatul a rămas fără animale, pentru a proteja satul și castelul, oamenii au început să sacrifice câte unul dintre ei, prin tragere la sorți.

Într-o zi, însă, paiul scurt a fost tras de prințesă. Disperat, regele a căutat pe cineva dornic să o salveze. Și nu s-a oferit nimeni. Cu excepția lui Jordi, un cavaler viteaz care s-a dus să se lupte cu dragonul și l-a învins, ucigându-l cu sabia sa. Acolo unde a curs sângele fiarei, au răsărit trandafiri roșii, pe care, evident, cavalerul i-a oferit tinerei salvate.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Așa s-a născut tradiția ca, de Sant Jordi, femeia să dăruiască bărbatului o poveste – sub forma unei cărți –, iar acesta să-i dăruiască, la rândul lui, un trandafir, dovada iubirii sale. Un trandafir pentru dragoste, o carte pentru totdeauna. Frumos, nu?

Sigur că o asemenea sărbătoare nu avea cum să nu capete și o formă comercială. Dar, după părerea mea, este cea mai frumoasă afacere născută dintr-o sărbătoare tradițională.

Pe 23 aprilie, toate orașele Cataloniei se umplu de flori și cărți. Și toată lumea cumpără. Pentru librari, e momentul anului cu cele mai mari vânzări. Cât despre florării, nici nu mai spun. În Barcelona este o adevărată feerie. E plin de lume, inclusiv de copii, vin scriitori să dea autografe – e unul dintre puținele momente în care poți vedea oameni stând la coadă ca să cumpere o carte sau să obțină un autograf.

Dar nici în orașele mai mici, cum este Castelldefels, unde am fost eu astăzi, momentul nu trece neobservat.

Sant Jordi sau Ziua Sfântului Gheorghe este echivalentul catalan al Zilei Îndrăgostiților
Sursa: G4Food

Și cum toate acestea trebuiau să aibă și un gust…

Evident, în timp, comerțului cu flori și cărți i s-au adăugat micii artizani, vânzătorii de antichități, diversele organizații caritabile și chiar partide politice care vor să se facă (mai) cunoscute.

Gastronomia nu avea cum să lipsească. De Sant Jordi, cafenelele și restaurantele sunt deschise, au meniuri speciale, sunt decorate cu trandafiri și dragoni.

Dar sectorul dulciurilor înflorește la propriu. Găsești orice: de la cutii de bomboane cu design special, până la trandafiri și dragoni din ciocolată sau zahăr, acadele dedicate momentului, pachețele delicate de biscuiți sau turtă dulce în culori și forme cu iz medieval.

Mai mult, cofetăriile se întrec în a le oferi clienților prăjiturile preferate, dar decorate cu trandafiri, cărți, mici dragoni sau chiar cavaleri.
Până la urmă, puteți spune orice, dar o poveste tipărită merge mult mai bine cu un semn de carte în formă de trandafir și o prăjitură sau o ciocolată…

Sant Jordi sau Ziua Sfântului Gheorghe este echivalentul catalan al Zilei Îndrăgostiților
Sursa: G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *