Producția de vin scade în România, dar țara rămâne în topul mondial al suprafețelor cultivate cu viță de vie

Producția de vin a scăzut din cauza secetei FOTO: reamstime/Valentyn75

Producția de vin din România a scăzut cu 20% în 2024, pe fondul secetei și al fenomenelor meteo extreme. Totodată, consumul intern s-a redus cu peste 11%, însă rămâne peste media ultimilor cinci ani. Cu toate acestea, România continuă să se afle pe locul opt la nivel mondial în ceea ce privește suprafața viticolă, depășind țări cu tradiție în domeniu, precum Portugalia sau Chile, notează G4Media.

La nivel global, 2024 marchează cel mai slab an pentru vinificație din ultimele șase decenii, cu o producție în scădere din cauza schimbărilor climatice accentuate. Scăderea continuă a consumului, observată din 2018, este pusă și pe seama noilor obiceiuri de consum, a preferințelor tinerelor generații și a presiunilor economice, precum inflația și scăderea puterii de cumpărare. În ciuda acestor provocări, piața vinului încearcă să se adapteze, mizând pe calitate, sustenabilitate și diversificarea ofertei.

Află toate detaliile pe G4Media

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *