Poți face preparate similare drobului de Paște tot timpul anului și din orice fel de carne. Ce este o terrina în stil francez și cum se prepară

terrina de carne similara drobului de Paste cum o poti prepara tot timpul anului foto: freepik.com

Terrina/la terrine este un preparat tipic bucătăriei franceze, care a fost preluat de mult timp și în alte tradiții gastronomice europene. Este similară cu o ruladă de carne și foarte asemănătoare drobului românesc de Paște. Spre deosebire de rețeta românească, ce prevede prin definiție măruntaie de miel și multă verdeață specifică primăverii, o terrină se poate prepara din orice fel de carne – cu sau fără ficat, sau pește; sau chiar și doar din legume, cu adaos de ouă, eventual smântână, gelatină și condimente.

Terrina este prin definiție un preparat gătit la cuptor, de obicei servit rece sau la temperatura camerei, care își ia numele de la vasul în care este preparat: terrine. Este o formă paralelipipedică fie din ceramică, fie de sticlă sau metal, cu capac.

Ingredientele se amestecă, adesea se presează în formă, se acoperă și se coc la bain-marie în cuptor, mai nou și fără baign-marie. După coacere, se lasă să se răcească complet – uneori se pune și sub greutate pentru o compactare mai bună. O terrina are în general o structură compactă, se taie felii și se servește rece, ca aperitiv. Adică exact ca drobul. Iar în funcție de ce adăugăm în compoziție poate fi mai rustică sau mai rafinată, mai simplă sau mai elaborată. Dar, oricum ar fi, rămâne un preparat foarte versatil și comod, pentru că poate fi pregătit dinainte și servit în zilele următoare.

Cum se prepară o terrină de carne

Cea mai simplă terrină, care se poate adapta oricărei mese în orice anotimp, se prepară cel mai simplu folosind carne care a fost în prealabil gătită, pe foc sau în cuptor. Pe care o tăiem mărunt cu cuțitul și o amestecăm, după preferințe, cu puțin cartof fiert și mărunțit cu furculița, ou crud bătut bine, care leagă ingredientele și condimente precum piper, ienibahar sau semințe de muștar, și puțină sare. Merge și un strop de vin atunci când amalgamăm ingredientele, dar nimic nu ne împiedică să adăugăm și puțină ceapă verde sau usturoi verde, tocate foarte mărunt. Dar, cel mai important, o terrină are nevoie și de puțină gelatină în compoziție.

Dar se mai poate face și din carne deja preparată, o variantă modernă mult mai simplă, tot mai preferată ca alternativă la versiunea la bain-marie în cuptor.

Varianta și mai simplă din carne deja gătită

Concret, putem folosi o bucată de ceafă de porc de aproximativ un kilogram, pe care: fie o fierbem puțin și apoi o dăm la cuptor, exact ca în cazul unei fripturi; fie o rumenim puțin într-o tigaie împreună cu cimbru, foi de dafin, piper și puțin ulei, apoi o gătim sub capac până începe devine fragedă.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Odată carnea semipreparată, fie o adăugăm într-un blender sau mixer, fie o tăiem la cuțit, în funcție de cum preferăm textura, mai fină sau mai rustică. În oricare dintre cazuri, îi adăugăm sare, restul de condimente și arome dar și o foaie sau două de gelatină dizolvată în câteva linguri de apă caldă. O tranferăm într-o formă tapetată cu folie alimentară și o lăsăm la rece în frigider timp de minim o oră, apoi se poate tăia felii și servi pe crutoane de pâine sau pâine prăjită caldă.

Iar pe același principiu se poate prepara și din carne de pui sau curcan, sau de pește, dar și din leguminoase, fasole, linte sau năut. Unele variante prevăd fructe uscate în compoziție – fistic, alune, nuci. Iar pentru un plus de rafinament, tava poate fi tapetată și cu felii de șuncă sau bacon, atunci când turnăm în ea compoziția de carne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *