Trei idei de drob alternativ inspirate de cel de Paște: de carne, de pește, de năut

meatloaf

Drobul e un preparat specific Paștelui care se regăsește – ne referim la rețeta tradițională de drob de miel – doar în bucătăria românească. Mai găsim ceva relativ asemănător prin Grecia, dar mai regăsim printre rețetele vechi și  rețete de drob vegetariene. Însă, misterioase sunt căile gastronomiei, în gastronomia tradițională lipsesc rețete inspirate de la cea de drob folosind carne.

E ceea ce se numește în gastronomia internațională meatloaf, practicată de scară planetară. Uneori i se mai spune roll, de la forma care i se dă la cuptor. Italienii îi spun polpettone, altfel spus, o chiftea mai mare, de la polpetta/chiftea. Practic, o alternativă mult mai simplă și mai rapidă la chiftele dar și la drobul de miel – dacă nu avem la îndemână toate ingredientele sau dacă vrem altceva.

Iată mai jos trei variante de preparat inspirate de drob, una din carne, alta din pește, iar a treia, vegetală. Sunt gândite pentru 4 porții mari dar dacă dublăm cantitățile putem face mai mult, dacă tot am încălzit cuptorul – se conservă foarte bine în frigider timp de mai multe zile. Se poate consuma deopotrivă rece sau reîncălzit, alături de salată verde, de crudități, de roșii sau castraveți; sau, cu sos de roșii și piure/cartofi la cuptor/orez simplu. Sosul îl putem face rapid separat și adăuga direct în farfurie peste feliile de faux drob.

Îl mai putem și așeza între două felii de pâine alături de frunze de salată sau felii de roșii sau orice altceva preferăm. Ultimul dar nu cel din urmă argument: este un preparat în care mai putem și recicla resturi de carne sau de orice altceva de prin frigider. Secretul reușitei este să facem compoziția potrivit de umedă – rezultatul final trebuie să fie fraged, nici prea uscat, dar nici să se desfacă pentru că nu s-a compactat din cauză de prea mult lichid.

Drob din amestec de carne tocată

Orice amestec de carne poate fi folosit pentru a crea un drob rapid în locul celui de miel. Ținând însă cont că în general carnea albă – de pui, de curcan etc – nu conține colagen și nici grăsime, rezultatul poate să nu fie extrem de reușit. Însă putem, de exemplu, folosi un amestec de carne de porc cu carne de pui sau de curcan tocată. Idealul rămâne însă amestecul de carne de porc cu cea de vită – fiecare poate alege în funcție de preferințe și necesități. Rețetele nu sunt altceva decât puncte de pornire pentru a experimenta.

800 g carne tocată amestec, esențial este să conțină și grăsime

(se pot folosi și alte resturi de carne deja gătită, adăugate în compoziție)

200 g pesmet sau pâine uscată

100 g lapte (cu care se umezește pesmetul/pâinea)

2 ouă

50 g orice tip de brânză rasă, care să nu conțină lichid (poate fi opțional, dă un plus de gust)

1 cățel de usturoi/ câteva fire de usturoi verde

1 ceapă/câteva fire de ceapă verde

sare, piper, ulei

1 legătură de pătrunjel

1 legătură mărar (ierburile aromatice se aleg și se pot combina după gustul personal)

Începem prin a  stropi cu lapte pâinea sau pesmetul. Dacă folosim pâine, ea trebuie să ajungă să fie umedă fără însă să ajungă să se scurgă din ea laptele. Motiv pentru care trebuie să îl adăugăm treptat. Dacă e prea mult, îl scurgem – cantitatea de 100 g de lapte este orientativă. Odată umezită corect, pâinea/pesmetul se transferă într-un bol mare. Urmează ca îl el să amestecăm toate celelalte ingrediente.

Se adaugă, în continuare, carnea tocată, ouăle bătute ușor sau chiar direct, usturoiul, ceapa și ierburile aromatice tocate mărunt, apoi și brânza rasă, dacă optăm să folosim. Dacă vrem să adăugăm vreun rest de carne, trebuie să fie tăiată mărunt; asta, ca să se integreze în totalul compoziției ca gust și consistență.

Obținem astfel o compoziție nu foarte diferită de cea a sarmalelor, în care însă orezul este înlocuit cu miezul de pâine. Dacă cineva vrea să adauge și vreo mână de orez deja fiert, e liber să încerce.

Se amestecă bine toate ingredientele, adăugând o cantitate de sare în funcție de prezența, sau nu, a altor ingrediente sărate. Completăm cu piper măcinat și transferăm compoziția obținută pe o folie de hârtie de cuptor. În această fază avem două posibilități. Prima: așezăm întâi hârtia într-o tavă de plumcake, sau de cozonac, turnăm compoziția, compactăm și o lăsăm deschisă deasupra. Ca și cum am avea un aluat. A doua: dăm o formă mai mult sau mai puțin cilindrică întregii compoziții și o înfășurăm cu hârtie de cuptor. Ca o ruladă. Legăm la capete cu sfoară de bucătărie și o așezăm pe o tavă de aragaz.

Sunt suficiente circa 45 de minute la foc mediu, circa 200°C. E posibil ca prima variantă să fie gata puțin mai repede, trebuie să controlăm. Dacă optăm pentru a doua posibilitate, spre final trebuie să o desfacem din hârtie, pentru a permite compoziției să se rumenească. Se servește după ce se răcorește câteva minute, în combinațiile de mai sus pentru a avea o masă completă.

Drob de ton din conservă

Este o rețetă asemănătoare, dacă vrem să optăm pentru o bază de pește în loc de carne. Sunt suficiente circa 30 de minute la cuptor la aceeași temperatură medie, procedeul fiind asemănător: se amestecă toate ingredientele, i se dă formă în hârtie și se rumenește la cuptor. Este cel mai potrivit vara, consumat rece. Diferența fată de simpla conservă de ton este că astfel îi putem conferi un plus de gust dar și de practicitate.

4 cutii de ton în ulei de 120 g scurs foarte bine

200 g cartofi fierți în coajă și răciți, curățați

2 ouă

50 g măsline verzi/ negre

3 linguri de pesmet

sare, piper

Drob vegetarian de năut

Pentru amatorii dietelor preponderent vegetale, același principiu se poate aplica unui amestec în care lipsește carnea/peștele dar avem, în schimb, o bază vegetală. Circulă multe variante de drob de vinete și de ciuperci, însă posibilitățile nu se limitează la ele. O bună bază pot reprezenta leguminoasele, în special năutul, dar se poate încerca și cu fasole sau linte, eventual chiar în combinație cu ciupercile.

În cazul năutului, am optat pentru o combinație cu cartof dulce, pentru că îi dă o notă aparte față de cartofii normali, dar are și un indice glicemic mai mic. Prezența cartofilor este importantă pentru a da structură compoziției, grație fibrelor. Năutul este responsabil de partea de gust dar are importanță și din punct de vedere nutrițional. Restul ingredientelor sunt prezente pentru a completa și echilibra rezultatul final.

450 g năut fiert sau din conservă, scurs bine

200 g cartof dulce fiert în coajă, răcit și curățat

100 g cuburi mici de brânză uscată, oricare

2 ouă

1 ceapă verde

1 legătură de pătrunjel tocat mărunt

ulei, sale, piper

Se așează direct în mixer toate ingredientele: năutul fiert boabe, cartoful dulce cuburi mici, câteva linguri de ulei, sare, piper, ouăle, pătrunjelul și ceapa verde tăiate grosolan. Răsturnăm pe hârtia de cuptor, adăugăm și cuburile de brânză și dăm formă. Se leagă la fel la capete și se procedează ca în rețetele anterioare.

Diferă însă timpul de coacere, e nevoie de doar 15 minute la 180 de grade. Se lasă la răcit când e gata, se taie în felii și se servește în diferite combinații, ca și celelalte.

Sursa foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *